Hakkari’de katı atık tesislerinde sona gelindi

Hakkari’de katı atık tesislerinde sona gelindi

Genel 19.01.2023 11:10:19 0
Hakkari’de katı atık tesislerinde sona gelindi
Tarih: 19.01.2023 11:10 Güncelleme: 19.01.2023 11:10
Hakkari’de yapımı devam eden 30 milyon euro’luk entegre katı atık tesisinde sona gelinirken, Yüksekova’ya ise 10 milyon euro’luk su arıtma tesisi kuruluyor.
Avrupa Birliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hakkari’deki belediyeler ve İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliğince finanse edilen projeyle, Akçalı - Bağışlı köyleri arasında 43,4 hektarlık alana kurulan tesiste çalışmalar son hızla devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sözleşme Yöneticisi Ayşegül Mutlu, Hakkari Belediyeler Birliği Başkanı ve Çukurca Belediyesi Başkanı Ensar Dündar, Hakkari Katı Atık Birliği Müdürü Mesrur Demir, müşavir ve müteahhit firmaların yetkilileri ile birlikte tesiste incelemelerde bulundu. Çukurca Belediye Başkanı ve Katı Atık Yönetim Birliği Başkanı Ensar Dündar, Hakkari Entegre Katı Atık Tesisi inşaatının yüzde 85’inin tamamlandığını, ağustos ayında da hizmete açılacağını söyledi. Entegre katı atık tesisi ile Hakkari’nin çöp sorunun çözüme kavuşturulacağını belirten Dündar, “Tesisimiz 30 yıl boyunca ilimize hizmet etmiş olacak. Bu proje sayesinde ilimizin çöp sorununu çözmüş olacağız. Hakkari’miz artık çevre temizliğine kavuşmuş olacak. Tesisimizin yüzde 85’i Avrupa Birliği, yüzde 15’i Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hakkari belediyeleri ile İl Özel İdaresi Katı Atık Yönetim Birliği tarafından finanse edilmektedir. İlimize şimdiden hayırlı ve uğurlu olsun. Bu projenin bu aşamaya gelmesinde emeği olan herkese teşekkür ederim" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Sözleşme Yöneticisi Ayşegül Mutlu ise Hakkari ve ilçelerinin 30 yıllık çöp sorununu çözecek olan tesisin tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi. Hakkari’de Avrupa Birliği destekli 40 milyon Euro’luk yatırım yapıldığını belirten Mutlu, “Projemiz Hakkari nüfusunun tamamına hitap etmektedir. Tesis şantiyesi 3 yıldır devam ediyor. Yaklaşık 6 yıldır emek verdiğimiz bir proje bu. Önümüzdeki yıl kesin kabulü yapılacaktır. Bu yıl ağustos ayında da Hakkari Katı Atık Birliğine teslim edilecektir. Şimdiye kadar Hakkari ve ilçelerinde vahşi depolama yöntemi ile bertaraf edilen katı atıklar bundan sonra düzenli depolama sistemi ile modern yöntemlerle bertaraf edilecektir. Yüksekova’da da atık su arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Onun da yaklaşık 10 milyon euro’luk bir bütçesi var. Hakkari ilimize Avrupa Birliği bünyesinde yaklaşık 40 milyon euro’luk bir yatırımımız bulunmaktadır. Emeği geçen belediyelerimize, müşavir firmalarımıza, müteahhit firmalarımıza, teknik anlamda çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bünyesinde katı atık düzenli depolama sahası, düzensiz depolama sahalarının rehabilitasyonu, toplama ayırma tesisi, kompost tesisi, sızıntı suyu arıtma tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi bulunan entegre katı atık tesisi, 2049 yılına kadar Hakkari ve ilçe belediyelerinin hizmetinde olacaktır.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ