Sarılmak ruh halini düzeltiyor

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, sarılmanın ruh halini düzelttiğini söyledi. Son dönemlerde insanlarda mutluluk ve güven ile ilgili tıbbi araştırmaların yoğunlaştığını anlatan Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Ya

Haberde İnsan 22.05.2019 10:40:00 0
Sarılmak ruh halini düzeltiyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.05.2019 10:40

Nişantaşı Psikiyatri Merkezinden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, sarılmanın ruh halini düzelttiğini söyledi.

Son dönemlerde insanlarda mutluluk ve güven ile ilgili tıbbi araştırmaların yoğunlaştığını anlatan Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Yalnızlığın, bireyselliğin ön planda olduğu günümüzde neden mutlu değiliz ve neyi eksik yapıyoruzu açıklamak gerekliliği doğmuştur. Bilim, bu duyguları sağlayan hormon olarak OKSİTOSİN’i işaret etmiştir. Peki, nedir bu Oksitosin? Bu hormon esasen beyinde üretilen bir hormondur. En çok üremeyle ilişkilidir. Doğum ve doğum sonrasında yüksek miktarda salınır. Ancak diğer dönemlerde de kadın ve erkekte beyinden salgılanmaktadır. Doğumdan sonra annelik davranışını sağlayan bir hormondur. Diğer zamanlarda ise güven, eşler arasında bağlılık, aşk, sosyalleşme, karşı tarafı anlama ve endişelerin yatışmasını sağlamaktadır. Eksikliğinde kendini beğenme, güvensizlik, toplumdan uzaklaşma, psikolojik rahatsızlıklar, yalan eğilimi artmaktadır” diye konuştu.

Günlük hayatta Oksitosin salgılanmasını artıran en kolay yöntemin sarılmak olduğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Yorgunluk, yoğunluk, günlük stresler, yalnızlık, güvensizlik, kavgalar, çatışmalar, birbirine zaman ayırmama, ekonomik sorunlar gibi nedenlerle sarılmayı unutmuşuz gibi görünüyor” dedi.

Yrd.Doç.Dr.Rıdvan Üney, “Sarılırsak, kucaklaşırsak ve birbirimize dokunursak Oksitosin hormonu salgılanır” diyerek bu denli kolay bir yöntemle Oksitosinin bize 20 ilginç fayda sağladığını belirtti.

Üney, şunları söyledi; “En kolay mutluluk sağlama yoludur. Güvende hissederiz. Hayatla daha kolay baş ederiz. Güven veririz. Arkadaşımızın, eşimizin, çocuğumuzun kendisini daha güvende hissetmesini sağlarız. Onların kendine güvenlerini artırırız. İletişimimiz daha iyi olur, karşımızdakini anlamak ya da anlaşılmamız kolaylaşır. Endişelerimiz azalır. Karşımızdakinin endişelerini yatıştırırız. Daha sosyal oluruz. Toplum içinde kendimizi daha rahat hissederiz. Daha az gergin oluruz. Stresle daha rahat baş ederiz. Rahat uyuruz ve daha iyi hislerle uyanırız. Yeni güne daha hazır başlarız. Yakınlarımızı karşı daha koruyucu oluruz. Daha şefkatli oluruz. Rahat hissederiz. Arkadaşımıza eşimize çocuğumuza bağlılığımız artar. Sadakati artırır. İlişkilerimizi daha samimi ve yalandan uzak yaşamamızı sağlar. Hamileliğin daha rahat geçmesini sağlar. Annenin doğum sonu depresyonunu engeller, lohusalık dönemini rahat geçirmesini sağlar. Süt gelişini kolaylaştırır. Eşimizle yaşadığımız cinsellik daha kaliteli olur. Eşimizi daha çekici bulmamızı sağlar. İlişkilerimizde bizi kavga, çatışma ve tartışmalardan korur. Âşık olmanızı, aşkı korumanızı sağlar. Aşk acısını hafifletir.

Belki de çağımızın en büyük sorunu depresyona karşı koruyucudur. En basit, en kalıcı ve en kolay şekilde günlük yaşam stresleriyle baş etmemizi sağlar. Uzun, yorucu psikolojik/psikiyatrik tedavi sürelerini kısaltır.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ