Özel bireyler, toplu taşıma ve parklarda yaşanan sorunları sahnede anlatacak

Bingöl’de Bir Grup Özel Birey, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü İçin Tiyatro Sahnesine Çikti. İl Merkezi Ve Köydeki Özel Bireyler, Engellilerin Toplu Taşıma Araçlarında Yaşadığı Sorunları Sahneye Taşıyacak.

Haberde İnsan 26.07.2019 12:34:37 0
Özel bireyler, toplu taşıma ve parklarda yaşanan sorunları sahnede anlatacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.07.2019 12:34

Bingöl’de kent merkezinin yanı sıra köylerde yaşayan engellilerin de dahil edilerek oluşturulduğu tiyatro grubu, toplu taşıma ve parklarda yaşadığı sıkıntıları sahnede anlatmak için haftada 3 gün çalışarak prova yapıyor.

Bingöl Valiliği ve Belediyesi’nin desteklediği, Özel Eğitimciler Derneği ile engelli STK’larının koordinesinde bir grup özel birey, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle sahneye çıkmaya hazırlanıyor. Yunus Çiftçi’nin yönetmenliğinde hazırlanan ve her engelli grubundan 2’şer öğrenci, 5 özel eğitim öğretmeninin de yer aldığı oyunda, engelli bireylerin özellikle toplu taşıma araçlarıyla, park alanlarında yaşadığı sorunların anlatıldığı belirtildi. Belediye Gençlik Merkezinde hafta 3 gün hazırlıklarını sürdüren özel bireyler, hem oyunun eğitimini alıyor hem de eğlenme fırsatı yakalıyor.

"Biz ve çocuklarımız mutlu"

Oyunun amacına değinen Yönetmen Yunus Çiftçi,"3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir oyun hazırlıyoruz. Oyunumuzda engellilerin toplu taşıma araçlarında yaşadığı sıkıntılar ve parklarda yaşadığı sıkıntıları dile getiriyoruz. Engelli bireylerimizin toplu taşıma araçlarına hem binerken hem de araç içindeki yaşadığı sıkıntıları tirajı komik bir şekilde ele alıyoruz. Onun dışında park alanlarında engelli ailelerinin karşılaşa bileceği üzücü durumları konumuza aldık. Projemizde işitme engelli öğretmeni, pedagog ve 4 özel eğitim öğretmeni bizlere yardımcı oluyor. Her platformda değişik varyasyonları olan engelli çocuklarımızı buraya getirdik. Birçoğu da köyden geliyor bu projenin böyle bir amacı var zaten. Biz mutluyuz, çocuklarımız da mutlu. Umarım projemiz amacına ulaşacaktır” dedi.

“Tiyatroyu çok sevdim”

Bedensel engelli olan ve oyun için merkeze bağlı Çukurca köyünden gelen 14 yaşındaki Beyzanur Boyutmuş ise, “Biz engelli bireylerin şehirde yaşadığı zorlukları oynamak için buradayım. Dünya engelliler gününde de sahneye çıkacağız. Tiyatroyu çok sevdim, burada olmaktan çok mutluyum” diyerek düşüncelerini aktardı.

Özel Eğitimciler Derneği Başkanı Saadet Çiçek Bamja ise, “Bingöl’de tüm engelli derneklerini bir araya getirerek, tiyatroyla yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi yükseltmek istedik. Türkiye’de bunun bir örnek olabileceğini düşündük. Engellilerin yaşadığı sıkıntıları bu şekilde dile getirmek istedik. Otizm, zihinsel, görme ve işitme engelli, öğrenim güçlüğü ile down sendromlu öğrenciler bir araya geldi. Bu alanların bir araya getirilmesi ve aradaki koordinasyonun kurulmasını sağlamaya çalışıyoruz”ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ