Kadınlar, asırlık dokuma kilim geleneğini yaşatmaya çalışıyor

Bingöl’ün Solhan ilçesinde asırlar öncesinden bugünlere birçok ailenin geçim kaynağı olan yöresel kilim dokumacılığı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler gruplarına girmemesi için yaşatılmaya çalışılıyor.

Haberde İnsan 31.05.2022 12:16:26 0
Kadınlar, asırlık dokuma kilim geleneğini yaşatmaya çalışıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 31.05.2022 12:16

Bingöl’ün Solhan ilçesinde asırlar öncesinden bugünlere birçok ailenin geçim kaynağı olan yöresel kilim dokumacılığı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler gruplarına girmemesi için yaşatılmaya çalışılıyor.

Geçmişte ilçenin en önemli geçim kaynaklarından olan halı ve kilim dokumacılığı birçok meslek grubu gibi teknolojinin gölgesinde kalırken, Solhan ilçesinde bu kültürel mirasın unutulmaması için İlçe Halk Eğitimi Merkezi (HEM) bünyesinde açılan kurslara eklendi. Kurum bünyesinde yıllarca usta öğreticilerin gayreti kursiyerlerin azmiyle yürütülen bu iki meslek grubundan halı dokumacılığı bir süre sonra yeni kursiyerlerin kursa katılmamasından dolayı kapanırken, kilim dokumacılığı için ise her yıl bir gayret ile yeni kursiyerlerin katılımı ile açılıyor. Teknolojinin getirdiği yenilik ve kolaylıklar karşısında Solhan’da halı dokumacılığın ardından kilim dokumacılığının da yok olmaması için İlçe HEM tarafından açılan kurslarda yaşatılmaya çalışılıyor.

Bir kilimin yapım aşaması kimi zaman bir yılı bulurken, alıcılar tarafından ilginin az olması nedeniyle el emeği ürünler kursiyerlerin emeğinin karşılanması için Solhan Kaymakamlığı, Solhan Belediyesi ve kurum tarafından bulunan alıcılar tarafından alınıyor. Kilim dokumacılığı kursuna ilginin gün geçtikçe azaldığını söyleyen İlçe HEM usta öğreticilerinden Hasret Yıldız, kurs için yaklaşık 1 ay hazırlık sürecinin olduğunu belirtti. Yıldız, “İlk başvurular yapıldıktan sonra 1 ay hazırlığını yapıyoruz. Kursiyer arama-taramasını yapıyoruz, kursiyerlerimizi hazırlıyoruz. Sınıfı hazırladıktan sonra başlıyoruz. İplerimiz hepsi yün, kök boya, el dokuması, kırkma ip ile başlıyoruz. Bunları yaptıktan sonra da Solhan Kaymakamlığı, belediye başkanı, farklı bulduğumuz alıcılar olsun, ürünlerimizi onlara veriyoruz. Onlardan gelen ücreti de kursiyerlerimize veriyoruz” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ