Havalar soğudu, salebe talep arttı

Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadına hitap eden salep, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinde Elazığ’da vatandaşın vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor.

Haberde İnsan 27.01.2022 09:41:30 0
Havalar soğudu, salebe talep arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 27.01.2022 09:41

Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve geleneksel damak tadına hitap eden salep, hoş kokusu ve hastalıklara şifa olma özelliğiyle soğuk kış günlerinde Elazığ’da vatandaşın vazgeçilmez içeceği olmaya devam ediyor.

Salep, çam çiçeği veya salep orkidesi gibi isimlerle bilinen bitkinin toz haline gelmesi ile hazırlanan salep süt ile pişirilerek, üzerine ekilen toz tarçın ve fındıkla süslendikten sonra içilmeye hazır hale geliyor. Faydaları saymakla bitmeyen salep, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıklara iyi gelmesi sebebiyle vatandaş tarafından ilgi görüyor. Elazığ’da havaların soğumasıyla birlikte, vatandaş kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden olan salebe yoğun talep göstermeye başladı.

Salebin kış aylarının vazgeçilmezi olduğunu belirten Ramazan Tan, "Köy sütünden yapıyoruz. Önce bir tencerede salebini ve sütünü koyarak kaynatıyoruz. Kıvamına geldikten sonra makinesine döküyoruz. Derecesi olan makinemizde ufak ufak altı kaynıyor. Salep özelikle kışın Elazığ’ın vazgeçilmezidir. Salebi müşterilerimize fincanda üzerine tarçın ve fındık dökerek servis ediyoruz. Özelikle kış mevsiminde salebe talep fazla oluyor. Salebi ilaç diye içmelerini öneriyorum. Faydası çok fazladır. Özelikle soğuk havalarda on numara gider. Salep olmazsa olmazımızdır. Herkese tavsiye ediyorum. Müşterilerimiz gayet memnun, bizde satışlarımızdan gayet memnunuz” dedi.

Çay ocaklarına uğradığım zaman salep içmeyi tercih etiğini belirten vatandaşlardan Sedat Kaya, "Genellikle kışın salep içmeyi tercih ediyorum. Nedeni ise kışın özelikle soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklar iyi geldiğini biliyorum. Tabi ki salebin özelikle doğal olanını tercih etmek gerektiğini düşünüyorum. Salep tarçın ve cevizle süslendiği zaman ayrı bir tadı ve lezzetti oluyor. Şeker hastaları için iyi bir içecek olduğunu biliyorum. Şeker hastalarının şekerlerinin yükselmeden şeker ihtiyaçlarını güzel bir şekilde karşılayabildiklerini biliyorum. Salep içmeyi tavsiye diyorum. Arkadaşların da ellerine sağlık gayet güzel olmuş" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ