Çocukken kömürle çiziyordu, şimdi yaptığı eserleri görenler gözlerine inanamıyor

Elazığ’da yaşayan 46 yaşındaki resim öğretmeni Bahaddin Kala, çocukken kömürle başladığı resim çizme sanatını mesleği haline getirdi. Bahaddin öğretmen, çizdiği realist tarzdaki resimlerle eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.

Haberde İnsan 5.01.2022 09:56:24 0
Çocukken kömürle çiziyordu, şimdi yaptığı eserleri görenler gözlerine inanamıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.01.2022 09:56

Elazığ’da yaşayan 46 yaşındaki resim öğretmeni Bahaddin Kala, çocukken kömürle başladığı resim çizme sanatını mesleği haline getirdi. Bahaddin öğretmen, çizdiği realist tarzdaki resimlerle eşsiz eserler ortaya çıkarıyor.

Elazığ’da bir okulda resim öğretmenliği yapan Bahaddin Kala, çocukken resim hevesi sayesinde kömürlerle resim çizmeye başladı. Kısa süre içerisinde hevesi bir işe dönüşen Bahaddin Kala, bu zamana kadar yüzlerce eser ortaya çıkarttı. Türkiye’de realist portre çizebilen az sayıdaki kişiden biri olan Kala’nın hiçbir detayı atlamadan ortaya çıkardığı çalışmalar görenlerin gözlerini kamaştırıyor. Öğrencilerini yetiştiren Bahaddin öğretmen şimdilerde evinin bir bölümünü atölyeye çevirerek sanatını devam ettiriyor.

Yeteneğini sonradan fark ettiğini belirten Bahaddin Kala, "İnsanlar diyor ya çocukken başladım diye, gerçekten öyle başladım. Çocuk yaşlarda biz köyde büyüdük imkanlarımız da çok yoktu. Odunları yakardık, onun kömürüyle elektrik direklerini ve panolarını karalayıp resim yapardık. Ortaokul ve lise dönemlerinde biraz daha böyle kendimi keşfetmeye başladım ve bunun özel bir yetenek olduğunu düşündüm. Arkadaşım bayağı iyisin, bu alanda niye kendini geliştirmiyorsun dedi. Sağ olsun onun sayesinde bu merakımın üzerine gittim. 1997 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesinde eğitim aldım. 2001 yılında okulum bitti aynı yılda da resim öğretmeni olarak atandım. Resim çizmek ilk başlarda benim için eğlenceydi. O yıllarda çok geliştireceğimi hiç düşünmedim hatta yeteneğimin bile farkında değildim. Üniversitedeki çalışmaları görünce bu işin bir aşk olduğunu anladım. 1996 yılından sonra artık bütün zamanımı resim yapmaya ayırdım. Bir müddet eğitim aldıktan sonra gerçekten realist bir tarzım olduğunu fark ettim” dedi.

"Vatandaşlar yaptığım çalışmaları görünce şaşırıyorlar"

Portre üzerine yoğunlaştığını ifade eden Kala, "Resimlerde insan yüzleri üzerine çalıştım. İnternetten çok nadir çalıştım. Sipariş aldım, yaptığım çalışmaları görünce vatandaşlar evet gerçekten bana çok benzemiş diyor. Bu sefer daha çok motive olup detaylara daha çok önem verdim. Bu tarzda çalışmak için çok fazla zaman ayırmanız gerekiyor. Fotoğrafa bakıyorsunuz o saçın veya gözün o karakteristik özelliklerini yakalamak lazım yakalayamazsak resmi benzetemezsiniz. Benzemediği zaman da kendini mutlu edemiyorsun. Ben bunu başardım şimdi gördüğüm hemen hemen bütün simaları ve karakteristik özellikleri kağıda aktarabiliyorum. Aynı şekilde okulda öğrencilerimi de bu alan da özellikle realist çalışmak isteyenlere yardımcı oluyorum. Eğitim hayatı boyunca çok başarılı öğrencilerim oldu" diye konuştu.

Realist resim çizmenin çok detaylı bir sanat olduğuna vurgulayan Kala, "Bir resim başladığından itibaren belirli bir zamanı yok ama asgari 2 haftada biter. Eserleri görenler 1 saatte yapmışsındır diyor ama öyle değil. Çok emek isteyen çok kat kat boya isteyen bir uğraş. Bittikten sonra insanlar tarafından inanılmaz bir dönüt alıyorum, ’Bunu beklemiyorduk’ deyip şaşırıyorlar. Şimdiye kadar hocam benim istediğim gibi olmadı veya bu bana benzemiyor diyen bir kişi bile çıkmadı. Çok resim yaptım. Elazığ’a ve başka illere hatta farklı ülkelerden bile sosyal medya aracılığıyla bana ulaşıp resmini yaptıran oldu" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ