Çobanlık yaparken çöpten bulduğu kitap hayatını değiştirdi

Elazığ’da yaşayan 73 yaşındaki Hanifi Batı’nın, 60 yıl önce çöpten bulduğu kitap sayesinde hayatı değişti. Çöpten çıkardığı ’Cem Sultan’ kitabıyla hayatına yeni bir sayfa açan Batı, bu süre içerisinde 3 okulda kütüpha

Haberde İnsan 6.12.2021 10:28:35 0
Çobanlık yaparken çöpten bulduğu kitap hayatını değiştirdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.12.2021 10:28

Elazığ’da yaşayan 73 yaşındaki Hanifi Batı’nın, 60 yıl önce çöpten bulduğu kitap sayesinde hayatı değişti. Çöpten çıkardığı ’Cem Sultan’ kitabıyla hayatına yeni bir sayfa açan Batı, bu süre içerisinde 3 okulda kütüphane kurarken 3 de kitap dükkanı açtı. Hayatını okumaya adayan Batı, 2017 yılında ise Yayıncılar Birliği tarafından yılın kitapçısı seçildi.

Elazığ’ın tanınmış iş adamlarından Hanifi Batı’nın çocukken zorlu geçen hayatı, çöpten bulduğu bir kitapla değişti. Küçük yaşta annesini kaybeden, çobanlık yapan babası tarafından büyütülen Hanifi Batı, çöpten bulduğu kitaptan etkilenerek okumaya merak saldı. Batı’nın okumaya olan ilgisi ve sevgisi, onu Elazığ’da ve ülke genelinde tanınmış bir kitapçı yaptı. Batı, gençliğinde çeşitli ilerde çalışarak 32 yaşında ağabeyine ait olan tarlayı satarak kitap dükkanı açmaya karar verdi. 41 yıllık kitapçılık hayatında çeşitli başarılara imza atan Batı, 2017 yılında Yayıncılar Birliği tarafından yılın kitapçısı ödülünü aldı. Günümüzde modern ve büyük 3 şubeyle hizmetlerine devam ededen Batı, kitap alamayanlara ücretsiz ve iadeli kitap vererek, herkesin kitap okuması için uygun fiyatlı ve taksitli kitap satışı imkanı sağlıyor. Okullara kitap vermeye gayret eden Batı, 3 tane okulda kütüphane açtı.

"Kitap okumak beni çok etkiledi"

Çöpten bulduğu kitabın hayatında bir dönüm noktasını olduğunu ifade eden Hanifi Batı, “Hem okula giderek hem de babama yardım ederek, çobanlık yaparak büyüdüm. Okulu bitiremedim, ondan sonra çiftçiliğe başladım. 12-13 yaşlarında çöpten elime bir kitap geçince kitabı okudum ve bitirdim. Kitap okumak bana çok cazip geldi, beni çok etkiledi. Daha sonra imkansızlıklar olmasına rağmen nerede bir kitap, gazete parçası, bir yazı bulsam hemen okumaya gayret eder, okurdum, araştırırdım. Bu kitap benim hayatımı değiştirdi. Hep öğrenmeye gayret ettim. Cem Sultan adında bir kitap buldum. O kitaptan sonra sürekli okudum, sürekli okuyarak kendimi geliştirmenin yolunu aradım. Onun için işsiz devam etmeme rağmen uzun bir süre bu beni kitapçılığa sevk etti. Kitapçılığı 32 yaşında rahmetli ağabeyimin küçük bir arsasının satışı ile başladım. Ben kitapçılığı seviyordum ve isteyerek yapıyordum. Kitapçılık, sıradan kitap alıp satma meselesi değildi. Ben orada insanlara nasıl faydalı olabilirim, nasıl okuma alışkanlığı geliştirebilirim? Üniversiteli ve diğer arkadaşlarla sürekli toplantı ve sohbetler, kitap okumaları benzeri şeyler yaptık ve yaptırdık” dedi.

"Elazığ’da 1 yılda 600 bin civarında kitap sattım"

Elazığ’da kitap okuma alışkanlığının gelişmesi için birçok çalışma yaptığını aktaran Batı, "Mümkün olduğu kadar bedava kitap dağıttık. Ödünç kitap verdik, borçla ve taksitle kitap sattık. Onun için Elazığ’da eğer ki okuma alışkanlığı kısmen gelişmişse de bunda ciddi bir payım var. Halen kitap dağıtmaya devam ediyorum. Keşke böyle büyük dükkanlarım değil de daha mütevazı bir yerim olsaydı. Müşteriyle, okuyucuyla birebir iletişim kursaydım daha faydalı olurdum. Üç iş yerim var. Ben kitapçılığa başlarken ticareti ve kitapçılığı geliştireceğimi ifade ettim" dedi.

"1-2 liraya kitap sattım"

Kitap yardımına önem verdiğini belirten Batı, "2017 yılında Yayıncılar Birliği tarafından yılın kitapçısı ödülünü aldım. Yazıhanem kitap dolu, gelen gidene veriyorum. Okullara kitap vermeye gayret ediyorum. 2-3 tane okulda kütüphane açtım. 10-12 yıl önce herkes okusun diye bir kitap fuarı yaptım. Özel bir çalışma ile 1-2 liraya kitap sattım. Elazığ’da 1 yılda 600 bin civarında kitap sattım. Okumak için bahane aramak yerine ne yapabileceğimizi, okumayı nasıl gerçekleştirebileceğimizi düşünsek, kesinlikle kitap okumadan edemeyiz. İnsan okudukça da keyif, zevk ve mutluluk alıyor. Kitaptan daha güzel bir arkadaş yok. Kitaptan daha güzel bir dost bulamazsın” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ