Güvenlik ihlali yaptınız dolandırıcılarına dikkat

Güvenlik ihlali yaptınız dolandırıcılarına dikkat

Genel 3.10.2022 09:41:07 0
Güvenlik ihlali yaptınız dolandırıcılarına dikkat
Tarih: 03.10.2022 09:41 Güncelleme: 03.10.2022 09:41
Sosyal medya hesaplarından mesaj gönderen dolandırıcıların yeni oyununa dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay; Başından geçenleri anlatarak vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Sosyal medya hesabından gelen bir mesaj ile dolandırılmak istendiğini belirten Altay, "Gönderilen mesaj o kadar profesyonelce tasarlanmıştı ki ilk okuduğumda tedirgin oldum. Ancak hiç bir şekilde linki tıklamayarak ve mesaj gönderenlerle iletişimi devam ettirerek dolandırıcı olduklarına dair kesin kanıya vardım" dedi.
Altay açıklamasının devamında şunları kaydetti; “Hesabınız telif hakkı kurallarımıza aykırıdır, 1 saat içinde kalıcı olarak silinecektir. Bir hata yaptığımızı düşünüyorsanız lütfen aşağıda ki linki tıklayıp formu doldurarak geri bildirimde bulunun" şeklinde kullanıcılara mesaj gönderiyorlar. Sosyal medya topluluk kurallarını aynı şekilde kopyalayan dolandırıcılar, ilk mesaja dönüş yapılmadığı takdirde, ’hesabınız 12 saat içinde kalıcı olarak silinecektir. Bir hata yaptığımızı düşünüyorsanız, lütfen aşağıdaki formu doldurarak geri bildirimde bulunun. Bizlere geri dönüş sağlamadığınız takdirde hesabınız tarafımızca askıya alınacaktır, bilginize sunarız,’ şeklinde ikinci ve üçüncü mesaj gönderiyorlar. Sonrasında baskı ve korkuyu artırarak peş peşe mesajları sıralıyorlar.
Dolandırıcılar teknolojinin ilerlemesiyle ellerinde ki tüm imkanları kullanarak vatandaşları tuzağa çekme noktasında her yolu deniyorlar. Bana mesaj geldiğinde ilk tepki olarak oldukça tedirgin oldum. Ancak paylaşımlarımın topluluk kurallarına aykırı olmadığından ve şikayet edilecek bir eylem gerçekleştirmediğimden dolayı dolandırıcılık faaliyeti olduğunu geç olmadan anladım. Bu nedenle bu tarz mesajlara maruz kalan tüketiciler panik yapmadan ve gelen mesajlara itibar etmeden, sosyal medyaların kendi içeriğinde ki yardım merkezlerinden konu ile ilgili yazılı talepte bulunmalıdırlar.
Dolandırıcının gönderdiği linke tıklayanların hesap bilgileri üçüncü kişiler tarafından ele geçirilebilir, bilgi ve fotoğraflarla kişinin üzerine şirket kurulabilir. Telefon veya bilgisayar ele geçirilerek internet bankacılığı hesabına çok rahat girilerek kullanıcının hesapları boşaltılabilir, kredi kartından harcama yapılabilir, kişinin üzerine haberi olmadan kredi çekilebilir. İnternet bankacılığı kullanmayanların kişisel bilgileri suç örgütlerine satılabilir.
Dolandırıcıların tuzağına düşen vatandaşın kaptırdığı ücreti geri alması çok zor. Bu tür vakalar adli olduğu için Tüketici Hakem Heyetlerinin yapacağı bir şey yoktur, sadece savcılığa suç duyurusunda bulunulabilir. Sosyal medya dolandırıcısı ile aramda geçen konuşma metnini kaydederek ekran görüntüsü aldım. Olayla ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ