Güneş Sistemi Alarmda: Yakın Yıldız Geçişleri Gezegenlerin Yörüngesini Bozabilir!

Bilim insanları, yıldız geçişlerinin Güneş sisteminin dengesini tehdit ettiğini ve gezegenlerin yörüngesinden fırlamasına veya çarpışmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Bilim ve Teknoloji 30.06.2025 14:24:00 0
Güneş Sistemi Alarmda: Yakın Yıldız Geçişleri Gezegenlerin Yörüngesini Bozabilir!
Tarih: 30.06.2025 14:27 Güncelleme: 30.06.2025 14:28

Bilim insanları, yıldız geçişlerinin Güneş sisteminin dengesini tehdit ettiğini ve gezegenlerin yörüngesinden fırlamasına veya çarpışmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Yapılan simülasyonlar, çarpışma olasılığının %0,5 seviyesine yükseldiğini gösteriyor.**

Yıldız Geçişleri Felaket Senaryolarını Tetikliyor

ABD merkezli New York Times'ta yayınlanan bir habere göre, Icarus dergisinde yer alan yeni bir bilimsel çalışma, Güneş sisteminin geleceğine dair çarpıcı öngörüler ortaya koydu. Araştırmacılar, Güneş'in yakınından geçen yıldızların gezegenlerin yörüngelerini bozabileceğini ve bunun çarpışmalara veya sistem dışına atılmalara neden olabileceğini belirtiyor.

"Dünya'dan Güneş'e olan mesafenin birkaç yüz katına ulaştığınızda, bir şeyleri gerçekten istikrarsızlaştırmaya başlayabilirsiniz"** diyen araştırmanın ortak yazarı Nathan Kaib, bu durumun potansiyel sonuçlarının ciddiyetine dikkat çekiyor.

Bilgisayar Simülasyonları Korkutucu Sonuçlar Ortaya Koydu

Dr. Kaib ve Sean Raymond, binlerce bilgisayar simülasyonu yaparak bu yıldız geçişlerinin potansiyel etkilerini inceledi. Beş milyar yıllık bir süreci modelleyen ekip, geçen yıldızların Güneş sisteminin sekiz gezegeni ve Plüton üzerindeki yerçekimi etkilerini test etti.

Sonuçlar, gezegenler için çarpışma veya sistem dışına fırlatma senaryosunun yaklaşık %0,5 oranında gerçekleşme olasılığı olduğunu doğruladı. Özellikle **Merkür'ün açık ara en savunmasız gezegen** olduğu vurgulandı. Halihazırda çalkantılı bir yörüngeye sahip olan Merkür'ün, yıldız geçişleriyle daha da risk altında olduğu belirtiliyor.

Gezegenlere Özel Risk Oranları: Dünya da Tehlikede

Yapılan simülasyonlar, her gezegen için farklı risk oranları ortaya koydu:

Dünya: Çarpışma veya sistem dışına fırlatma olasılığı yaklaşık %0,2

Merkür: Risk %50 ila %80 arasında artabilir.

Plüton: Sistem dışına fırlatma olasılığı yaklaşık %4.

Mars: %0,3 olasılıkla sistem dışına fırlatılabilir.

Dünya İçin Artan Çarpışma Riski

Yeni simülasyonlar, Dünya'nın çarpışma veya sistem dışına atılma ihtimalini daha önceki tahminlere göre daha yüksek bir oranda hesapladı. Araştırmacılar, "Simülasyonlarımız, Güneş sisteminin izole modellerinin, dev gezegenlerimizin gelecekteki seküler yörünge değişikliklerinin derecesini bir büyüklük sırasının üzerinde hafife alabileceğini göstermektedir" denildi.

Plüton'un Hassas Durumu ve Samanyolu'ndaki Yıldızların Tehdidi

Plüton gibi küçük cisimlerin, yıldız geçişlerinden daha fazla etkilendiği vurgulandı. Samanyolu'ndaki yüz milyarlarca yıldızın sürekli hareket halinde olduğu ve her milyon yılda bir yaklaşık 33 yıldızın Güneş sistemimizin yakınından geçtiği belirtildi. Dr. Kaib, yıldız geçişlerinin çoğunun Güneş sistemi için önemsiz olduğunu, ancak yavaş ve büyük bir yıldızın yakın geçişinin yerçekimsel etkileri büyüterek istikrarsızlığa yol açabileceği konusunda uyardı.

Diğer Gezegen Sistemleri de Risk Altında

Dr. Raymond, Samanyolu'ndaki binlerce dış gezegen sisteminin benzer tehditlerle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. "İstatistiksel olarak konuşursak, bu sistemlerden en azından birkaçı uçuşlar tarafından şekillendirilmiş olmalı" dedi. Yakın bir yıldız geçişinin, Güneş sistemimizin dış kısımlarındaki cisimleri daha kolay etkileyebileceği ve kaotik yerçekimi etkileşimleriyle yörüngelerinden çıkmalarına neden olabileceği vurgulandı.