Van Gölü hayat veriyor

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki iş adamlarından 97 yaşındaki Yunus Ensari, ilerleyen yaşına rağmen her sabah Van Gölü’nün serin sularında yüzdüğünü ifade ederek, sağlığını gölün berrak ve temiz suyuna borçlu olduğunu söyledi.

Genel 22.08.2016 20:25:39 0
Van Gölü hayat veriyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.08.2016 20:25

Bitlis’in Ahlat ilçesindeki iş adamlarından 97 yaşındaki Yunus Ensari, ilerleyen yaşına rağmen her sabah Van Gölü’nün serin sularında yüzdüğünü ifade ederek, sağlığını gölün berrak ve temiz suyuna borçlu olduğunu söyledi.


Ahlat’ta her sabah günün erken saatlerinde Van Gölü’ne giren bir grup vatandaş, sağlıklı yaşamın sırrının ise gölde olduğunu belirtiyor. İlçenin yeni iskelesinde her gün sabah 06.30’da bir araya gelen vatandaşlar, Van Gölü’nün serin sularında yüzmenin keyfini sürüyor. Van Gölü’nün sağlık açısından da çok faydalı olduğuna değinen vatandaşlar, ilerleyen yaşlarına rağmen dinç kalmalarını ise Van Gölü’ne borçlu olduklarını belirtiyorlar.


Sabah saatlerindeki yüzme programları sona eren vatandaşlar, saçları sararmasın diye sıcak suyla sadece saçlarını yıkarken, sodalı suyun ise vücutlarında kalmasının daha faydalı olduğunu ifade ediyorlar. Son olarak karpuz yiyerek sabah programlarını sona erdiren vatandaşlar, Van Gölü’nün kirletilmemesi konusuna da dikkat çekiyor.


Yüzmeye gelen 97 yaşındaki Ahlatlı iş adamlarından Yunus Ensari, ilerleyen yaşına rağmen sağlığını Van Gölü’ne borçlu olduğunu vurgulayarak, "Van Gölü rengiyle, su yoğunluğuyla ve özellikle yakamozuyla dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek göldür. Bu gölün kadrini ve kıymetini iyi bilmemiz lazım. 90 yıl önce yani 5-10 yaşlarındayken bu kadar kayalık yoktu. Göl daha gerilerdeydi. O zamanlar sabahtan akşama kadar Van Gölü’nde çıkmazdık. Tüm çocukların saçları sapsarı olurdu. Ama şimdi o kadar sarı olan saçlar göremiyoruz. Daha önce Ahlat’a dışarıdan gelenler sarı saçlı çocuklar görünce, ’bu şehrin insanları farklı bir ırktan mıdır?’ diye sorarlardı. Çünkü hemen hemen tüm çocukların saçı sodalı olan Van Gölü’nde çok kaldığı için sapsarı olurdu. 98 yaşındayım. Şimdi de gençlerle birlikte yüzdüm. Bu sağlığımı da Van Gölü’ne borçluyum. Van Gölü’nden başka denizlere girdiğim zaman bu zevki alamıyorum. Avustralya hariç dünyanın her tarafını gezdim. Birçok yerde de denize girdim fakat bu zevki hiçbir yerde alamadım. Böyle bir su hiçbir yerde yoktur. Van Gölü’ne gece girilmesini de tavsiye ederim. Dünyanın hiçbir yerinde burada gece oluşan yakamozu da göremezsiniz" dedi.


Emekli öğretmen Behlül Şerefoğlu ise, her sabah saat 06.30’da göl kıyısında buluştuklarını belirterek, “4-5 kişiyle başladık, fakat şu anda 40-50 kişilik bir ekip oluştu. Gerçekten çok güzel bir buluşma oluyor. Her sabah buradayız. Van Gölü’nde yosun, deniz kestanesi, deniz anası, köpek balığı ve Van Gölü Canavarı gibi canlılarda olmadığı için gölde istediğimiz kadar açılıyoruz. Van Gölü hakikaten sodalı suyuyla çok büyük bir özelliğe sahip. Biz buradan çıktıktan sonra banyo yapmayacağız. Tam tersine saçımız sararmasın diye saçlarımıza sıcak su döküyoruz. Ama vücudumuzu yıkamıyoruz, sodalı su vücudumuzda ilaç niyetine kalsın. İstanbul ve Ankara’dan son yıllarda doktorların cilt hastalıkları için vatandaşları Van Gölü’ne gönderdiklerini duyuyoruz. Bu da Van Gölü’nün büyük özelliklerinden bir tanesidir. Her bakımdan Van Gölü çok özeldir. Her gün burada buluşmaya devam ediyoruz. Gün geçtikçe de kalabalıklaşıyoruz. Bu geçekten çok güzel bir şey, devamını diliyorum" diye konuştu.


Antalya Ahlat Eğitim Kültür Derneği Başkanı Şahap Koçalp da, Türkiye’nin tüm denizlerinde yüzdüğünü, ancak Van Gölü’nde yüzmenin tadını hiçbir yerde almadığını belirterek, “Şu anda 64 yaşında bu kadar dinçsem bunu Van Gölü’ne bağlıyorum. Benim gibi diğer arkadaşlarımda aynı duyguları taşıyorlar. Biraz önce Yunus Ensari Bey 97 yaşında olduğunu ifade etti. Bu dinçliği nasıl koruduğunu ve Van Gölü’ne borçlu olduğunu söyleyince gözlerim yaşardı. İnşallah biz ve bizlerden sonra ki insanlar her gün Van Gölü’ne girerler. Van Gölü’nü çevre il ve ilçeler olarak temiz tutalım. Arıtmaları göle akıtmayalım. Bu konu çok önemlidir. Dünya başka bir Van Gölü yoktur. Van Gölü hepimizin ve buraya bizler bakmazsak hiç kimse bakmaz" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler: Van Gölü hayat veriyor
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ