Zap Suyu köprüleri yutunca devreye teleferik girdi

Hakkari’de Zap Suyu debisinin yükselmesi sonucu köylülerin ulaşımını sağlayan asma köprülerin yıkılması üzerine teleferikle ulaşım sağlanmaya başlandı.

Genel 19.04.2017 09:14:45 0
Zap Suyu köprüleri yutunca devreye teleferik girdi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.04.2017 09:14

Kent merkezinden 30 kilometre mesafede bulunan Hakkari-Çukurca karayolu üzerindeki Üzümcü köyü Derav Mahallesi’nin ulaşımını sağlayan asma köprü, yağmurla birlikte Zap Suyu’nun debisi yükselince yıkıldı. Asma köprünün yıkılması üzerine mahalle sakinleri ulaşımlarını teleferikle sağlamaya başladı.

 

Zap Suyu’nun yükselmesi sonucu köprülerin yerle bir olduğunu ve tarım alanlarının sular altında kaldığını belirten Üzümcü köyü sakinleri, suyun çekilmesi ile birlikte tarım alanlarının çamur deryasına döndüğünü söyledi. Asma köprünü Zap Suyu’nun akıntısına kapıldığını ifade eden vatandaşlar, ulaşımlarını eskiden kurmuş oldukları teleferikle sağlamaya başladıklarını kaydetti.

“Bize yeni köprü yapacaklarının sözü verdiler”

 

Derav Mahallesi sakinlerinden Ömer Çiftçi ve Vahap Çiftçi, teleferikle karşıya geçerek sorunlarını İHA ekibine anlattı. Zap Suyu’nun ulaşımlarını sağlayan asma köprüyü beraberinde götürmesi ile birçok ailenin suyun karşı tarafında kaldığını belirten Ömer Çiftçi, mahallelerinde hasar tespit çalışmasının da yapıldığını kaydetti. Suyla birlikte giden asma köprünün yerine ise yeni bir köprünün yapılması için yetkililerden söz aldıklarını ifade eden Ömer Çiftçi, “35 yıl boyunca teleferikle ulaşımımızı sağladık. Geçen yıl bize asma köprü yaptılar. Ancak bu yıl Zap Suyu’nun debisinin yükselmesi sonucu köprüyü beraberinde götürdü. Okula giden çocuklar ve ailelerimiz teleferikle karşıdan karşıya geçiyor. İnceleme heyeti geldi. Bize yeni köprü yapacaklarının sözü verdiler” dedi.

“Mecburen teleferikle ulaşımımızı sağlıyoruz”

 

Vahap Çiftçi de köprü olmadığı için tekrar teleferikle ulaşımlarını sağladıklarını söyleyerek, “Geçen sene bir asma köprü yapıldı. Ancak Zap Suyu çıkınca köprüyü de alıp beraberinde götürdü. Biz de mecburen teleferikle ulaşımımızı sağlıyoruz. Valilikten bölgeye gelen teknik elemanlar inceleme yaptılar. Umarım bir an önce bize köprü yaparlar” şeklinde konuştu.

“İki asma köprüyü Zap Suyu beraberinde götürdü”

 

Üzümcü köyü Muhtarı Sadi Er ise yağışlarla birlikte köylerinde bir doğal afetin yaşandığını belirterek, Durankaya Beldesi’nden gelen derenin Zap Suyu’na karışması ile birlikte iki asma köprünün yerle bir olduğunu söyledi. Muhtar Er, “Köylülerin ulaşımını sağlayan iki asma köprüyü Zap Suyu beraberinde götürdü. Sulama kanalı kullanılamaz hale geldi. Durumu yetkili birimlere bildirdim. Hasar tespit ekibi burada inceleme yaptı. Tahrip olan köprülerin yerine yenilerini yapacaklarını bize söylediler. Bu ilgilerinden dolayı Sayın Valimiz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine teşekkür ediyoruz. Asma köprü tahrip olunca, bazı mahalle sakinleri 12 kilometrelik mesafede bulunan yoldan gelip geçiyor. Ancak o yol tehlikeli ve yola sürekli dağlardan kaya parçaları iniyor. Bu nedenden dolayı evlere yakın olan teleferik tercih ediliyor” diye konuştu.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ