Yıldızları buluşturacak Göbeklitepe için geri sayım başladı

Devlet Opera ve Balesinin (DOB), yeni sezondaki en iddialı eserlerinden, tenor Murat Karahan, balet Tan Sağtürk, koreograf Volkan Ersoy gibi yıldız isimleri bir araya getiren Göbeklitepe Operası, ATO Congresium'da dünya prömiyerini yapacak.

Genel 19.02.2020 17:27:48 0
Yıldızları buluşturacak Göbeklitepe için geri sayım başladı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.02.2020 17:27

.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

ANKARA (AA) - "2019 Göbeklitepe Yılı" kapsamında, proje yaratıcılığını ve sanat yönetmenliğini ünlü tenor, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan'ın üstlendiği, bestesi Can Atilla, librettosu Burcu Kılınç Kızıltepe ve Hacer Buyruk, rejisörlüğü Gürçil Çeliktaş ve koreografisi Volkan Ersoy'a ait Göbeklitepe Operası'nın, ATO Congresium'da 19 Şubat Çarşamba günü yapılacak görkemli prömiyeri için provalar tüm hızıyla devam ediyor.

Eser ayrıca, opera ve balenin iç içe geçtiği büyük bir sahne şovu olarak da sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Dönüşümlü olarak Avva karakterini Seda Ayazlı, Aslı Kıyıcı, Aba'ya Ferda Yetişer, Ezgi Karakaya, Taru rolünü Emre Akkuş, Koray Damcıoğlu, Agam'ı ise Savaş Güç, Özgür Savaş Gençtürk sahneye taşıyacak.

Bilge adam karakterine hayat verecek balet Tan Sağtürk ile Umutcan Arzuman ve Mine İzgi bale solistleri arasında yer alıyor.

Koro şefliğini Giampaolo Vessella, orkestra şefliğini Tolga Taviş'in üstlendiği eserin ışık tasarımı ise Fuat Gök'e ait.

Orkestra, koro ve bale ile aynı anda 200 sanatçının sahne alacağı Göbeklitepe'nin kostümleri Gazal Erten, dekoru Özgür Usta tarafından tasarlandı.

"Göbeklitepe'yi dünyanın birçok noktasında izleyebileceksiniz"

Genel Müdür Karahan, AA muhabirine eserin kostümlü genel provasında yaptığı açıklamada, prömiyer için heyecanlı olduklarını belirterek, güçlü bir ekip ile sona yaklaştıklarını söyledi.

"Göbeklitepe'yi Özgür Usta sahneye taşıdı. Birebir aynısı. Troya'nın da koreografisini yapan kardeşim Volkan Ersoy yine koreografisiyle müthiş bir iş çıkardı. Koromuzdan, dansçılarımıza yoğun bir çalışma dönemi geçirdik. Sona geldik. " diyen Karahan, Göbeklitepe Operası ile halkın teveccühlerini beklediklerini söyledi.

Karahan, Troya'yı Bolşoy'da sahneledikleri gibi, Göbeklitepe'e içinde uluslararası çalışmalar yapacaklarını belirterek, "Dünyanın sıfır noktası olan ezberleri bozan tarihi bir yerden bahsediyoruz. Göbeklitepe'yi belki de dünyanın birçok noktasında izleyebileceksiniz. Yurt dışından ilgi göreceğini düşünüyorum. Kişisel hukukum olan büyük opera direktörleri de büyük merakla beklediklerini dile getirdiler." diye konuştu.

Bakan Ersoy prömiyeri izleyecek

Seyircilerin aşk üzerine kurulu bir eser izleyeceklerini dile getiren Murat Karahan, "Librettoyu, konuyu oradan aldığımız donelere göre oluşturduk. Klasik bir opera konusu diyebiliriz." dedi.

Eserin prömiyerin ardından ATO Congresium'da bir süre daha sahnelenmeye devam edeceğini anlatan Karahan, her ay bir kez seyirciyle buluşturacaklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Mehmet Nuri Ersoy'un da prömiyere katılacağını belirten Karahan, hazırlıkları aşamasında destek verdiğini kaydetti.

Hayvan postundan boncuklara Taş devri konsepti

Kostüm tasarımcısı Gazal Erten de ciddi bir araştırma süreci sonrasında atölye çalışmalarına başladıklarına değindi.

Erten, "İlk insanın aklına gelen o dönemle ilgili 'Taş Devri' konsepti. Çok daha derin, bu topraklarda kültürlerin bir araya geldiği, üst üste kilim gibi dokunduğu bu topraklarda yaşarken kostümünü tasarlamak benim için çok güzel bir tecrübe oldu." dedi.

Çalışmalar için ilk olarak Şanlıurfa'ya gittiğini, kazı arkeologları ile görüştüğünü aktaran Erten, "Biz aslında Göbeklitepe'yi anlatmıyoruz, hayal ediyoruz. Kumaşla ilgili bir veri yok. Hayvan postlarından yararlanıldığını biliyoruz. Boncuk kullanılmış. Mardin Bölgesinde Boncuklu Tarla'nın keşfi de bizi destekledi. Boynuzlar var. Dramaturjiyi de düşünerek tasarladık elbette." diye konuştu.

Göbeklitepe'de aşk üçgeni

Prömiyerde Avva karakterine hayat verecek soprano Seda Ayazlı da opera ve balenin iç içe geçtiği bir eser sunacakları için heyecanlı olduklarını vurguladı.

Dönemi düşünerek Avva karakterine çalıştığını ifade eden Ayazlı, "O dönem için insanların kaba olabileceğini hissettim. Fakat Avva duygusal bir karakter, bir taraftan da çok güçlü kadın. Aşk hikayesinin içinde yansıtıyorum bunu. Taru'yu çok seviyor, Agamı da dinliyor ve ikisinin arasındaki farkı görerek aşkını yaşıyor. Seyirciyi çok güzel bir eser bekliyor. İnşallah herkesi mutlu ederiz." ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ