Yerli ırk hayvancılığın gelişmesi için bilgilendirme

KÜÇÜK BAŞ HAYVANLAR İÇİN SOYKÜTÜĞÜ PROJESİ İLE ANAÇ HAYVANLARA KÜPELERİNİN TAKILMASI, DESTEKLEME, TEŞVİKLERLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME PROGRAMI İLE KOÇ KONTROLLERİ YAPILDI.

Genel 16.10.2020 14:26:58 0
Yerli ırk hayvancılığın gelişmesi için bilgilendirme
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.10.2020 14:26

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından, küçük baş hayvanlar için Soykütüğü Projesi ile anaç hayvanlara küpelerinin takılması, destekleme, teşviklerle ilgili bilgilendirme programı ile koç kontrolleri yapıldı.

Battalgazi İlçesi Karaköy Mahallesinde gerçekleşen programa, Tarım ve Orman il Müdürü Tahir Macit, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Dr. Selami Aygen, Battalgazi Tarım İlçe Müdürü Basri Hacıoğlu, Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, teknik personeller Battalgazi ilçesinin Karaköy ve yakın mahallelerdeki yetiştiriciler katıldı.

Programda konuşan Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, iklim şartlarına uyum gösteren hastalıklara karşı daha dayanıklı olan yerli hayvanların yaygınlaştırılması için çaba g3österdiklerini belirterek, “Bugün burada ilimizde Akkaraman ırkı koyunlarda yürütülen Soykütüğü projesi kapsamındaki daha önceden belirlenen anaç hayvanlara ilk küpeyi biz takarak başlatıyoruz” dedi.

Macit, yerli ırkların ıslahı adına yapılan bu ve benzer projelerin Türkiye genelinde daha da yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyleyerek, birçok konuda destek sunduklarını vurguladı. Macit, “Yeter ki siz üretin bizler her anlamda yanınızdayız” ifadelerini kullandı.

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın da konuşmasında, hayvanlarda yaptıkları soy kütüğü çalışmaları hakkında bilgi aktararak, “Bulunduğumuz yer şu an da Battalgazi Karaköy Mahallesi. Tabi ki burada bu programı yapmamızın sebebi 2017 yılından itibaren birliğimiz tarafından yetki belgesi alınarak ilimizde yürütülen Soykütüğü Projesi kapsamındaki çalışma yapmaktır. Daha önceden tespiti yapılan kontrolleri gerçekleştirilen anaç hayvanlara tespit küpelerinin takılması, bilgilendirme ve koç katımı kontrollerini yapmak, teşvik ve destekleri anlatmak için burada bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Akın sözlerine şöyle devam etti: “Faaliyete geçen bu proje ile birlikte amaç hem ülke genelinde hem de ilimizde ülkemiz iklim şartlarına uyum gösteren hastalıklara karşı daha dayanıklı olan yerli ırklarımızın sayı ve verim kalitelerini arttırmak, daha üstün özellikli nitelikli damızlık hayvanlar yetiştirmektir. Soy kütüğü ile ilgili müracaat etmek isteyenler her zaman müracaat edebilir. Tabi bu müracaatlar önümüzde ki yıllarda ilimize verilen hayvan sayılarının arttırılması ile İl ıslah kurulu tarafından değerlendirilerek şartları uyan ve yükümlülükleri yerine getirecek olan yetiştiricilerimiz faydalanabilir” şeklinde konuştu.

Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Dr. Selami Aygen de, hayvanları kayıt altına almanın öneminden söz edip, “Değerli üreticiler bu proje ile özellikle hayvanlarınızı kayıt altına alarak verim kalitesinin artışını bizzat takip edeceğiz. Daha kaliteli damızlıkları sürülerinizde tutarak sürü kalitenizi arttırmış olacaksınız. Bu anlamda mutlaka bir takım zorluklar yaşayacaksınız, ama gerek teknik personeller gerekse bizlere danışacaksınız. Bizler sizleri bilgilendireceğiz, sizlere destek olacağız” ifadelerine yer verdi.

Battalgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Basri Hacıoğlu ise, “Ben buradan bu projenin yetiştiricilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bizlerde proje kapsamında yaşayabilecekleri her türlü sorun ve sıkıntıları ile ilgili üreticilerimizin her zaman yanında olacağız” diye konuştu.

Programın sonunda ise üreticilere tulum, fosforlu yelek, şapka, dergi, broşür, el kitapçığı ve bilgilendirici materyaller dağıtıldı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ