Yeni yılı Kuran-ı Kerim okuyup dualar ederek karşıladılar

Erzurum’da ’Binbir Hatim’ geleneğini sürdüren vatandaşlar, Ayaz Paşa Camii’nde sabah namazına kadar Kuran-ı Kerim okuyup dualar ederek yeni yılı karşıladı.

Genel 1.01.2019 09:26:37 0
Yeni yılı Kuran-ı Kerim okuyup dualar ederek karşıladılar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.01.2019 09:26

Erzurum’da ’Binbir Hatim’ geleneğini sürdüren vatandaşlar, Ayaz Paşa Camii’nde sabah namazına kadar Kuran-ı Kerim okuyup dualar ederek yeni yılı karşıladı.

Erzurum’u doğal afetlerden korumak için 485 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan ’Binbir Hatim’ geleneği, bu yıl da sürdürüldü. Geçtiğimiz 14 Aralık’ta Pir Ali Baba Türbesi’nde Kur’an okumaya başlayan atlı hafızlar, ellerindeki Kur’an-ı Kerimler ile şehri turlayarak bu seneki ‘Binbir Hatim’leri başlatmıştı.

2019’un ilk gününde de vatandaşlar Ayaz Paşa Camii’ni doldurdu. Cami cemaati sabah namazına kadar Kuran-ı Kerim okuyup dualar ederek yeni yılı karşıladı. Kur’an-ı Kerim okunması, 19 Ocak 2019’a kadar sürdürülecek.

’Binbir Hatim’ geleneği; 19 Ocak 2019’da Ulu Cami’de erkeklere, 20 Ocak 2019’da ise aynı camide kadınlara okunacak hatim duasıyla sona erecek.

“Geleneği Pir Ali Baba başlattı”

Pir Ali Baba’nın, 1500’lü yıllarda yaşadığı tahmin diliyor. Pir Ali Baba’nın yaşadığı dönem Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı padişahı olduğu yıllardır. Bu dönem Osmanlı Devleti’nin yükselme ve gelişme yıllarıdır. Bu yıllar aynı zamanda ilim, sanat ve edebiyat alanında büyük gelişmelerin olduğu ve bugüne kadar gelen kalıcı eserlerin ortaya çıktığı yıllardır. Bu ortamda yetişen Pir Ali Baba, alim olup, o devrin büyük zenginlerindendir. Düzcü köyünde mutasarrıflık yapan Ali Baba, Eğer her yıl ’Binbir Hatim’ okursanız Allahu Teala bu memleketi hususiyetle zelzeleden korur diyerek maliki bulunduğu 8 köyden 4’ünün gelirini tamamen Erzurum’da yılda bir defa okunmasını ihdas ettiği ’Binbir Hatim’lere vakfetmiş ve bu hatimler o günden sonra Erzurum’da sürekli okutularak, Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar devam etmiştir. O yıllarda meydana gelen bazı aksamalarla okutulamayan ’Binbir Hatim’ler, bir süre sonra Erzurum Müftüsü Hacı Muhammed Sadık Solakzade ve o zamanın Erzurum milletvekillerinden Mühirzade Asım Efendi ile Zihni Bey tarafından yeniden okutulmasının temini için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten izin aldırılarak, yeniden başlatılıp, devam etmiş ve bugüne kadar gelmiştir.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

Malatya’ya uluslararası gurur


Van Spor

Kazım Yurdalan Türkiye finallerinde


Van Spor

Türkiye su topu şampiyonası heyecanı elazığ’da başladı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ