Yeditepe Üniversitesi Milli Mücadele'nin 100. yılını kutladı

- Milli Mücadele’nin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919, 100. yılında Yeditepe Üniversitesinde, İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ve Ali Fethi Okyar’ın torunu Fethi Okyar’ın da katıl

Genel 18.05.2019 12:17:26 0
Yeditepe Üniversitesi Milli Mücadele
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.05.2019 12:17

İSTANBUL (AA) - Milli Mücadele’nin başlangıcı olan 19 Mayıs 1919, 100. yılında Yeditepe Üniversitesi’nde, İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ve Ali Fethi Okyar’ın torunu Fethi Okyar’ın da katıldığı etkinlikle kutlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’de Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nün bulunduğu tek vakıf üniversitesi olan Yeditepe Üniversitesi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü bulunan diğer yedi devlet üniversitesinin enstitü yöneticilerini, Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı vesilesiyle düzenlediği sempozyumda bir araya getirdi.

Yeditepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tülay Alim Baran öncülüğünde, “Bağımsızlığa İlk Adım 100. Yılında Milli Mücadele” adıyla düzenlenen etkinlikte katılanlar arasında İsmet İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan, Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir ve Ali Fethi Okyar’ın torunu Fethi Okyar da yer aldı.


- "Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, aydın gençler yetiştiriyoruz"


Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, yaşamından örneklerle anlattığı Mustafa Kemal Atatürk’ün hayallerin ötesinde bir insan olduğunu belirtti.Türkiye’de Atatürk’ü mottosuna alan tek üniversitenin Yeditepe Üniversitesi olduğunu ifade eden Dalan, gerek İSTEK Vakfı’nda gerekse Yeditepe Üniversitesi’nde, tarihini doğru kaynaklardan öğrenen, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, aydın gençler yetiştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Tülay Alim Baran da “Akıl ve bilim çerçevesinde anlamak ve anlatmak isteyenlerin, yüreği ülke sevgisiyle dolu olan herkesin ilk sözü olan Mustafa Kemal Atatürk’e, bağımsızlığa ve egemenliğe giden ilk adımı attığı için, 19 Mayıs’ta attığı adımla Cumhuriyete giden yolu bize açtığı için şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.

Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Gülveli Kaya ise Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi 19 akademisyen ve 19 öğrencinin Milli Mücadele’nin 100’üncü yılı anısına ortaya koyduğu eserlerden oluşan “İlk Adım 100. Yıl Koleksiyonu”nun üniversiteye bağışlandığını belirtti. Prof. Kaya, “Bu hem 1919’un mayısının 19. gününü unutturmamak hem de sanatçıların Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılıklarının ve vefa borçlarının bir sembolü olarak ‘Benim manevi doğum günüm bugündür’ diyen mareşallerine verilen bir doğum günü armağanıdır. İyi ki doğdun Atatürk.” ifadelerini kullandı.


- “Paşam dün olduğu gibi bugün de emrinizdeyim”


Timsal Karabekir de babası Kazım Karabekir’e ait bir anıyı paylaştı: “Mustafa Kemal Anadolu’ya çıkmış ve bir süre sonra istifa etmiştir. 9 Temmuz günü Kazım Karabekir bir grup süvariyle gelir ve herkes onu tutuklayacak sanırken sert bir asker selamı çakar ve ‘Paşam, dün olduğu gibi bugün de kolordumla emrinizdeyim’ der. İşte, o gün, o konakta İstiklal Harbi başlamış ve kazanılmıştır.”

Gülsün Bilgehan da 100 yıl önce İstanbul’un işgal altında olduğuna, bir tek Mustafa Kemal ve arkadaşlarının kurtuluşa inandığına dikkati çekerek, dedesi İsmet İnönü’nün "Bir ülkede eğer namuslular da namussuzlar kadar cesur olmazlarsa o ülkede kurtuluş yoktur.” sözünü anımsattı.

Aynı zamanda Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Fethi Okyar da Bedrettin Dalan’a seslenerek “34 yıl önce İSTEK Vakfı’nı kurarak bize bu çatı altında bulunma ve çalışma şansı oluşturduğunuz için size şükran ve minnet borcumuz var. Bu borcumuzu Atatürk ve dava arkadaşlarının emekleriyle kurulan Türkiye Cumhuriyetinin evlatlarına akıl ve bilim ışığında eğitim ve öğretim vererek ödemeye gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Boğaziçi, Hacettepe, Atatürk, Dokuz Eylül, Ankara ve Erciyes üniversiteleri enstitü yöneticilerinin katıldığı bir oturum gerçekleştirildi ve çeşitli oturumlarda Milli Mücadele’ye ilişkin sunumlar yapıldı. Prof. Gülveli Kaya öncülüğünde, oluşturulan “İlk Adım 100. Yıl Koleksiyonu” da sergisinin açılışının yapıldığı etkinlikte, Tiyatro Bölümü Başkanı Prof. Dr. Metin Balay ve bölüm öğretim üyelerinin yönetmenliğinde, 19 bölüm öğrencisinin, 10 oyundan derleyerek oluşturduğu “Kırkyama” isimli gösteri sergilendi.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ