Yaylalarda koyun kırkma zamanı

Bingöl’de 2 bin 200 rakımdaki yaylalarda, hem ekonomik getiri sağlayan hem de hayvanların rahatlamasına neden olan koyun kırma sezonu başladı. Bingöl’ün önemli hayvancılık merkezlerinden olan Karlıova ilçesinde koyunların temizlenmesi,

Genel 11.06.2019 10:45:00 0
Yaylalarda koyun kırkma zamanı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.06.2019 10:45

Bingöl’de 2 bin 200 rakımdaki yaylalarda, hem ekonomik getiri sağlayan hem de hayvanların rahatlamasına neden olan koyun kırma sezonu başladı.

Bingöl’ün önemli hayvancılık merkezlerinden olan Karlıova ilçesinde koyunların temizlenmesi, serinlemesi ve besicilikten elde edilen gelirin artırılması için yünlerin kırkılması sezonu başlandı. Üreticiler, sıcaktan etkilenmemeleri için küçükbaş hayvanlarının kırkımını sağlarken, eskisi gibi rağbet olmasa da elde ettikleri yünleri satarak ek gelir sağlıyor. 2 bin 200 rakımlı yaylalarda koyun kırkımı yapan üreticilere teknolojik destek verdiklerini söyleyen Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Kaysadu, günlük 700’e yakın koyun kırkımının yapıldığını söyledi.

Birlik Başkanı Ali Kaysadu, “Bingölümüzde kırkım zamanı başlamıştır. Karlıova ilçemizde 2200 rakımlı bir yaylada yapıyoruz. Kırkım işi üreticiler için çok zor, biz de birlik olarak gelip üreticimizin yanında bulunduk. Birliğimiz tarafından 3-4 adet jeneratör ve 35 adette elektrikli kırkım makinesi getirdik ve çalışıyoruz. Bu işin uzmanları yapıyor bunu, hayvana zarar vermeyecek şekilde. Kırkım işlemi bittikten sonra hayvanlar rahatlar, serinler. Koyunlar, bol su olan yerlere götürülüyor ve yıkanıyor. Üreticilerimiz koyunlardan kırptıkları yünü hem kendi ihtiyaçlarında kullanıyor hem de satışını yapıyor. Burada 8 kişi kırkım yapıyor buda ortalama 700 hayvanın günlük kırkımının yapıldığını gösteriyor”dedi.

Karlıova ilçesinde 50 yıldır üretici olduğunu ifade eden Selahattin Kaysadu, koyun kırkma işini babasından öğrendiğini aktardı.

Koyun kırma işini babasından öğrendiğini dile getiren Kaysadu, "Haziran ayı sıcaklıkları arttığı için koyunları kırpma zamanıdır. Hepimiz birbirimize yardımcı oluyoruz, bir yerde toplanıp yapıyoruz. Özen göstererek yapıyoruz ki hayvanlara hiçbir şekilde zarar gelmesin. Hayvan birlikleri de destek oluyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ