Yarım asırdır geçmişi parlatıyor

Genel 24.08.2018 11:01:55 0
Yarım asırdır geçmişi parlatıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.08.2018 11:01
Yarım asırlık kalaycı ustası, ailesiyle birlikte şehir şehir gezerek kalaycılık yapıyor, geçmişi parlatıyor.
Son yıllarda plastik, alüminyum ve diğer metallerin mutfak eşyası olarak kullanılmasıyla birlikte, bakırcılık ve kalaycılık da son demlerini yaşıyor.
Yalova’dan, Türkiye’yi karış karış gezerek kaybolmaya yüz tutan mesleğini sürdüren kalay ustası, iş için gittiği şehirlerde ilerleyen yaşına rağmen boş arazilerde tezgah açarak çalışıyor.
Yaşar Tokgöz isimli yarım asırlık kalay ustası yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden kalaycılığı, aldığı siparişler üzerine yurt genelini gezerek sürdürmeye devam ediyor. Ömrü ve sağlığı yettikçe mesleğini sürdürmekte kararlı olduğunu söyleyen Tokgöz, gittiği kentlerde tezgahını boş bulduğu arazilerde açıyor.
Çoluk, çocuğunun rızkını ölmüş olan bir meslekten çıkarmaya çalıştığını ifade eden Tokgöz, "bakır kullanın" çağrısında bulunmayı da ihmal etmiyor. 65 yaşında olan ve 15 yaşından bu yana kalaycılık yaptığını ifade eden Tokgöz, Türkiye’nin bütün illerini gezdiğini söyleyerek, "Meslek unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden biri ve biz bunu ayağa hizmet götürerek yaşatmaya çalışıyoruz. Yapacak başka işimiz yok, bakırcılık ve kalaycılık baba mesleği, ata mesleği. Memleketim Yalova’dan ta buralara kadar geliyorum. Neden? Çoluğumun, çocuğumun rızkını ölmüş olan bir meslekten çıkarmaya çalışıyoruz. Bu meslek artık bitti fakat bakırın sağlıklı olması nedeniyle eskiye dönüş var. Büyük yerlerde, güzel restoranlarda? Artık bunu çelik olsun, alüminyum olsun diğer ürünleri millet denedi ve bunun sağlıklı olduğunu anladı ama moda olarak diğer porselen olsun ve diğer şeylere ayak uyduruyoruz. Bakır çok sağlıklı, fakat maalesef bizi öldüren kalay malzemesi, diğer malzemelerimiz ucuz, Pamuğumuz Çukurova’dan geliyor, Nişadır kalayın tineridir. 120 derecede kalay yapıyoruz ve 120 derecede mikrop barınır mı, steril arındırılmış olarak bir mısır unuyla yıkatır ve hazır. Ama alüminyum öyle değil? Alüminyum oksittir ve insan vücuduna girince kanserojendir. Alüminyumu devlet sektöründe kamu kuruluşları yasakladı. Yine bizim Anadolu kesiminde bu işler var. Peynir yapan kazanlar var ve bunları kalaylıyoruz. Artık mesleği icra eden buralarda yok, Erzurum yada Trabzon gibi büyük şehirlerde var fakat onlarda mesleğin öldüğünden dolayı işi bırakmış ve işi bitirmişler." şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ