Yargıtay tarihi eser bulmak amacıyla antik kentte izinsiz kazı yapanları affetmedi

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Alanya'daki Syedra Antik Kenti'nde, kazma, kürek, testere, ve balyozla yakalanan sanıklara verilen hapis cezasını onadı.

Genel 4.10.2020 11:14:24 0
Yargıtay tarihi eser bulmak amacıyla antik kentte izinsiz kazı yapanları affetmedi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.10.2020 11:14

ANKARA (AA) - Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde izinsiz kazı yapıldığı ihbarı üzerine olay yerinde yakalanan sanıklara, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na aykırılık suçundan hapis cezası verildi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Dairenin kararında, sanıkların Syedra antik kentinde, tarihi eser bulmak amacıyla izinsiz kazı yaptıkları, olay yeri tespit tutanağı ve olay yeri inceleme raporlarına göre 1,70 metre derinliğinde kazı çukurunun tespit edildiği ve olay yerinde kazma, kürek, inşaat eldiveni, testere ele geçirildiği belirtildi.

Ayrıca, sanıklardan birine ait araçta, demir manivela, balyoz, kazma ve demir bulunduğu aktarılan kararda, Syedra antik kentinin Antalya Koruma Bölge Kurulunun kararı ile 1. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kaldığı vurgulandı.

Sanıkların savunmalarında bizzat kazı yapmadıklarını belirttikleri ifade edilen kararda, ancak olay yerine tarihi eser bulmak amacıyla gittikleri, kazı yaparken etrafı kontrol ettikleri, böylelikle suça konu kazıya fikir ve eylem birliği içerisinde iştirak ettiklerinin tüm dosya kapsamından anlaşıldığı kaydedildi.

Kararda, yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre hükmün onanmasına karar verildiği belirtildi.

2016'da ziyarete açıldı

Milattan önce 7. yüzyıldan milattan sonra 13. yüzyıla kadar yerleşimin görüldüğü, Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti, 2016'da ziyarete açıldı.

Antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan çalışma programına göre, sütunlu cadde, ara yollar, büyük hamam, tiyatro, şapel, dinsel mağara, bazilika, tapınak, meclis binası, nekropol gibi alanlarda kazı ve onarım çalışmaları yapılacak.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ