Van Gölü'nün çekilmesiyle batık gemi kalıntıları ortaya çıktı

Van Gölü'nde yıllar önce battığı değerlendirilen gemiye ait kalıntılar, son zamanlarda yaşanan çekilme nedeniyle ortaya çıktı.

Genel 17.02.2021 12:27:23 0
Van Gölü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.02.2021 12:27

VAN(AA) - Hava şartlarına bağlı olarak su seviyesinde belirli periyotlarda değişimin yaşandığı Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde küresel ısınma nedeniyle çekilme görülüyor.

Çekilme nedeniyle daha önce vatandaşların tapulu arazileri, balıkçı tekneleri, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait olduğu değerlendirilen mezarlar, kale sütunları, çeşitli motiflerin işlendiği taşlar ile binlerce yılda oluşan mikrobiyalitlerin görülür hale gelmesinin ardından bir batık gemi de gün yüzüne çıktı.

Muradiye ilçesine bağlı Ünseli Mahallesi sahilinde suyun çekilmesiyle ortaya çıkan batık gemiyi görmek isteyen fotoğraf tutkunları ile vatandaşlar, bölgeye gelmeye başladı.

"Diğer batık gemilerle benzer özelliklere sahip"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göldeki su seviyesinin çeşitli nedenle zaman zaman değişiklik gösterebildiğini söyledi.

Bu değişikliğe bağlı olarak su altındaki bazı yapıların gün yüzüne çıktığını belirten Akkuş, batık geminin de bunlardan biri olduğunu aktardı.

Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nün tarih boyunca uygarlıkların hep uğrak noktası olduğunu ifade eden Akkuş, gölün doğu ile batı arasında bir geçiş noktası olduğuna dikkati çekti.

Bölgeyi hakimiyeti altına alanların büyük avantaj elde ettiğini anlatan Akkuş, şunları belirtti:

"Muradiye ilçesinin Ünseli Mahallesi'nde Ruslar tarafından 3 devasa gemi inşa ediliyor. Bunlardan biri olan Akdamar gemisi bulunmuştu. Akdamar batığıyla bu geminin benzer özelikleri var. Şekil, yapım ve perçinleme tekniğinin aynı şekilde olduğunu görüyoruz. Önceden dalış yapan arkadaşlarımız su altında görüntüleme şansı bulmuşlardı ama göl suyunun çekilmesiyle batık gemi gün yüzüne çıktı."

"Gemiyi fotoğraflayarak kayıt altına aldık"

Muradiye Milli Eğitim Müdürü Yüksel Zorlu ise suyun çekilmesiyle batık gemiyi görme fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Gemiyi fotoğraflayarak kayıt altına aldıklarını aktaran Zorlu, "Göl suları tekrardan yükselirse görme şansımız olmazdı. Geminin üstüne çıktığımızda motor parçalarının ve birçok şeyin halen içinde olduğunu gördük. Bu ilçemiz için çok önemli. Bunu önceden dalış yapanlar görebiliyordu artık vatandaşlar da görebiliyor. Tüm meraklılarını ilçemize bekliyoruz." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ