Vali Azizoğlu; 'Muhtarlar demokrasinin temelidir'

Genel 19.10.2017 15:32:07 0
Vali Azizoğlu;
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.10.2017 15:32
Erzurum’da, 19 Ekim ‘Muhtarlar Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlandı. Sabah kahvaltı yapıp ardından Havuzbaşı Atatürk anıtına çelenk sunan muhtarlar, daha sonra Vali Seyfettin Azizoğlu’nu makamında ziyaret etti.
Merkez Mahalle Muhtarlarının hemen hepsinin katıldığı ziyaret, karşılıklı fikir alış verişi içerisinde geçti. Muhtarların demokrasinin temelini oluşturduklarına dikkat çeken Vali Azizoğlu, “Muhtarlık müessesesi demokrasinin en temel kurumlarının başında gelir. Türk Milletine; Osmanlı İmparatorluğu döneminde demokrasiye hediye ettiği kurumların başında muhtarlık geliyor. Bu sebeple, muhtarlıklar bizim için temel idari birim olarak vazgeçilmez bir kurumumuzdur. Muhtarlık kurumu aynı zamanda tüzel kişiliktir. Yani devletin 3 tane mahalli idari birimi var; il özel idaresi, belediyeler ve muhtarlıklardır. Bu ne demektir; kendi başına karar alma, dava açma, dava da taraf olma, salma yaparak; satın alma, satma, imece usulüyle bulunduğu köy ve mahalle halkına hizmet için iş yaptırma hakkına sahiptir. Bulunduğu köyün mahallenin en küçük idari birimidir. Tüm idari işlerinden sorumludur. İnsanlar arasındaki bir takım sıkıntıların çözmesinde yetkileri vardır. Böyle önemli bir vazifenin ülkemizde vazgeçilmez olduğunu devleti idare edenlerin hepsi de yakından biliyor” diye konuştu.
Muhtarın ayrı bir bütçesi olmalı
Muhtarlık müessesini canlandırmak onu daha aktif hale getirmek, köyde sorunları çözecek imkânla donatmak maksadıyla, Cumhurbaşkanımızın muhtarlarımızla zaman zaman toplantılar yaptığını dile getiren Vali Azizoğlu, “Muhtarlarımız tüzel kişi olduğuna göre aynı zamanda bütçe yapma hakkına sahiptir. Ama içini dolduracak kaynak olmadığı için işlerini yaptırmakta zorlanıyor. Bunu valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler vasıtasıyla yaptırmaya çalışıyor. Ama bir bütçesi olsa kaynakla doldurabilsek, küçük işleri yapabilir. Örneğin, okul, cami, altyapı gibi hizmetlerini çok rahat halleder. Kapı kapı dolaşmasına ve zaman kaybetmesine gerek kalmaz” dedi.
Tek gayemiz hizmettir
Erzurum Muhtarlar Derneği Başkanı Cemal Korkmaz, bu yılki kutlamaların bir bayram havasında geçtiğini söyledi.
Devletin tüm birimlerini yanlarında gördüklerini ifade eden Korkmaz, “26 ay içerisinde Cumhurbaşkanımız 40’ncı muhtarlar toplantısını gerçekleştirdi. Bu da muhtarlara verilen önemi göstermektedir. Devletimizin katkılarıyla birlikte bu yılki kutlamalarımız bir Cumhuriyet Bayramı havasında geçmektedir” şeklinde konuştu.
Birçok konuda muhtarların görev aldığını fakat yetki konusunda sıkıntıların olduğunu belirten Korkmaz, “Cumhurbaşkanımızın başkanlık sistemine muhtarlık sistemini de uyarlaması yetki konusunda bizleri umutlandırıyor. Muhtarlarımızın tek gayesi vatandaşa hizmettir” dedi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ