Uzmanlar İran'ın ABD üssü misillemesinin tansiyonu yükselteceğinden endişeli

Uzmanlar, ABD'nin İranlı General Süleymani'yi geçen hafta öldürmesinin ardından İran Devrim Muhafızları Ordusunun, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssünü balistik füzelerle vurmasıyla bölgedeki tansiyonun yükseleceğinden endişeli.

Genel 8.01.2020 14:23:10 0
Uzmanlar İran
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.01.2020 14:23

ANKARA (AA) - Uluslararası İlişkiler ve Orta Doğu uzmanları, ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi geçen hafta öldürmesinin ardından İran Devrim Muhafızları Ordusunun, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssünü balistik füzelerle vurmasıyla bölgedeki tansiyonun düşmeyeceğinden endişe ediyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün, Süleymani'nin öldürülmesinden İran'ın misillemesinin halihazırda beklendiğini belirtti.

Misillemenin şeklinin önemine değinen Akgün, İran'ın ağır zayiat vermeden bu misillemeyi gerçekleştirmeyi tercih ettiğini söyledi.

Akgün, İran'ın Irak'taki ABD üslerini hedef almasına ilişkin, "Nihayetinde egemen komşusu Irak'ın üzerindeki üslere karşı yapılmış olması ise düşündürücü." değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın saldırısına karşı ABD'nin verebileceği karşılığa dikkati çeken Akgün, "Eğer, ABD'nin reaksiyonu çok ağır olursa; ister kriz ister savaş denilsin, bölgede adı konulmamış savaşın tırmanma olasılığı güçlü. O zaman bizi de rahatsız edecek gelişmeler yaşanabilir." ifadelerini kullandı.

"ABD cevaben İran'da daha yüksek hedefleri vurabilir"

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal, ticaret ve petrol gemilerinin İran'ın tehditleriyle yüz yüze gelerek sürecin geliştiğini ve ABD'nin açılıma zorlandığını dile getirdi.

Uysal, ABD'nin İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'yi öldürmesinin "verilebilecek en üst cevaplardan" olduğunu belirtti.

İran'ın ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'ne balistik füzelerle düzenlediği saldırıları değerlendiren Uysal, "Füzeler balistik, en azından onlarla ifade edilecek ölüm ihtimalleri yüksek. ABD cevaben İran'da daha yüksek hedefleri vurabilir." dedi.

Uysal, ABD Başkanı Donald Trump'ın ülkesinde "anti-İran" tavrıyla "milliyetçi damara" hitap ettiğini vurgulayarak, Trump'ın İran'ın saldırılarını görmezden gelmesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin ciddi bir cevap vereceği değerlendirmesinde bulunan Uysal, şöyle devam etti:

"ABD'de sesi çok çıkan demokrat kanat olsa da Trump daha muhafazakar, milliyetçi ve ulusalcı kesimlerden oy aldığı için hem kendini hem ABD'yi küçük göstermek istemez ve büyük bir cevap verecektir. Ölü sayısına bağlı olarak da belki daha hafif bir tepkiyle geçiştirebilir."

"Körfez namlunun ucunda"

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler (İİSB) Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney de Süleymani'nin Irak'ta öldürülmesiyle ABD'nin kriz seviyesini yükselttiğini söyledi.

Güney, İran'ın yanıtının "orantılı meşru müdafaa hakkı" olduğunu, bölgedeki tansiyonu tarafların daha fazla yükseltmeyi tercih etmeyeceğini savunarak, "ABD ile İran yine sahada vekalet savaşı çerçevesinde çeşitli unsurları kullanarak sürdürecektir." diye konuştu.

Tırmandırmanın önüne geçilmediği takdirde sürecin risklerinin tüm bölgede yaşanacağını belirten Güney, "ABD'nin nasıl cevap verileceğini duyurmasından sonra namlunun ucunda Irak ve Körfez ülkeleri var. ABD'nin müttefikleri, bölgede bu riskleri yaşayabilir." ifadesini kullandı.

Orta Doğu'da gerilim

ABD'nin Kerkük'teki K1 Askeri Üssü'ne füzelerle yapılan saldırıda, ABD'nin sözleşmeli bir personeli hayatını kaybetmiş ve bazıları yaralanmıştı.

Saldırı nedeniyle ABD, İran'a yakın Şii milis güçlerini hedef gösterse de bu iddialar milislerce kabul edilmemişti.

Kerkük'teki saldırıya misilleme olarak ABD, 29 Aralık'ta Irak ve Suriye'deki Hizbullah Tugayının 5 üssünü hedef almıştı. Saldırıda 25 kişi hayatını kaybetmiş, 51 kişi de yaralanmıştı.

Saldırıdan 2 gün sonra Şii milis güçleri, korunaklı Yeşil Bölge'deki ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğini basmıştı. Binaya zarar veren göstericilerin elçilik duvarına yazdığı "Komutanımız Süleymani" yazısı dikkatleri çekmişti.

ABD, 3 Ocak Cuma gecesi Bağdat Havalimanında General Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis'in araç konvoyuna hava saldırısında her iki komutanla, askeri yetkililerden toplam 10 kişiyi öldürmüştü.

İran lideri Ali Hamaney, Irak'taki ABD üslerine yönelik saldırılara ilişkin "Bu yeterli değil. ABD'nin bu bölgedeki varlığı son bulmalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, bu gece sabaha karşı ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed Hava Üssü'nü onlarca balistik füzeyle vurmuştu.

Muhabir: Ahmet Furkan Mercan

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ