Üniversiteliler interneti 'yalnız' oldukları için kullanıyor

Türkiye'de 26 üniversiteden 3 bin öğrenciyle yapılan araştırmaya göre, her iki üniversite öğrencisinden biri, kendisini yalnız hissettiği için interneti daha çok kullanıyor.

Genel 12.11.2019 10:44:24 0
Üniversiteliler interneti
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.11.2019 10:44

KONYA (AA) - Türkiye'de 26 üniversiteden 3 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, her iki üniversite öğrencisinden birinin kendisini yalnız hissettiği için interneti daha çok kullandığı ortaya kondu.

Türkiye'de ve dünyada son zamanlarda artan internet kullanımı, yeni iletişim biçimleri ile bunların sosyal ve psikolojik etkilerini gündeme getiriyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Gülnar, öğrencilerin internet kullanım tiplerini ve ruh sağlığı ilişkisini ortaya koymayı amaçlayan ve 26 üniversiteden 3 bin öğrencinin katıldığı bir alan araştırması yaptı.

Gülnar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmada öğrencilerin yoğun internet kullandıklarını tespit ettiklerini dile getirerek, şunları belirtti:

"Araştırmada üç grupta yani eğlence, iletişim ve bilgi arama maksatlı internet kullanım alışkanlığını ölçmeye çalıştık. Öğrencilerin günlük ortalama internet kullanım süresi 118 dakika çıktı. Yine iletişim amaçlı kullanım 224 dakika iken, eğlence amaçlı kullanımın da 180 dakika a olduğunu tespit ettik. Öğrencilerin bilgi amaçlı internet kullanım ortalaması ise 60 dakika. Bu maalesef acı bir tablo ama gerçeklerle yüzleşmemiz gerekiyor."

Her iki öğrenciden biri kendisini yalnız hissediyor

Gülnar, eğlence amaçlı olarak kişilerin video izlediğini, oyun oynadığını ve sosyal medya kullandığını anımsatarak, internet kullananlar içerisinde depresyon düzeyinin yüzde 44 olduğunu belirtti.

Araştırmaya katılan öğrencilerden yarıya yakının depresyondan uzak olmadığını tespit ettiklerini dile getiren Gülnar, şöyle dedi:

"Tam tersi şekilde de kişide depresyon hali mevcutsa interneti yoğun bir şekilde iletişim ve eğlence amaçlı kullanıyor. Bu döngü bu şekilde devam ediyor. Buradan 'internet öğrenciyi depresyona sokuyor' yargısına varmak yanlış olabilir. Ancak aralarında pozitif bir ilişki olduğu mutlaktır. Depresyon örneğinde olduğu gibi yaklaşık her iki öğrenciden birinin kendisini yalnız hissetmesinden dolayı interneti yoğun olarak kullandığını gördük. Yine pozitif ilişki olarak öğrencilerin, eğlence ve iletişim kurma maksatlı internet kullanımı arttıkça depresyon halinin arttığını ve kendisini yalnız hissettiğini anladık. Bu bizim için gerçekten düşündürücü ve üzücü bir durum."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ