ÜNİDAP DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Çalıştayı Saraç başkanlığında yapıldı

Genel 19.04.2018 12:54:43 0
ÜNİDAP DAP Bölgesi Üniversiteler Birliği Çalıştayı Saraç başkanlığında yapıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.04.2018 12:54
Doğu Anadolu Projesi Bölgesi Üniversiteler Birliği (ÜNİDAP) Çalıştayı Erzurum Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç başkanlığında gerçekleşti.
Çalıştayda küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektiğini ifade eden Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, “Ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alındığında bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan faktörü ile mümkün olabilir. Küresel ölçekte rekabetçi bir yükseköğretim sistemine sahip olunması gerektirir. Yükseköğretim alanındaki küresel gelişmelerle ilgili özellikle 2000’li yılların başından itibaren yükseköğretim kurumlarının sayılarında ve çeşitliliğinde artışlar öğrenme yöntemlerinde kullanılan yeni teknolojiler ve buna bağlı olarak çeşitlenen öğrenme yöntemleri ulusal ve uluslararası iş birlikleri öğrencilerin hareketliliği, mezunların istihdam edilebilirliği ve üniversitelerin sıralandırılmaları gibi konular artık yükseköğretim kurumlarının daha şeffaf, hesap verebilir ve her düzeyde daha fazla sorumluluk almalarını gerektiriyor.” dedi
“Bölgesel gelişmelerde üniversiteler ana aktörler”
Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin büyük bir rol oynadığını vurgulayan Prof. Dr. Yekta Saraç, “Yeni YÖK olarak gerçekleştirdiğimiz birçok proje var. Küreselleşme uluslararası politik açılım açısından 21. Yüzyılın ilk çeyreğini tanımlayan en önemli kavramlardır. Türkiye hızla gelişen ve yükselen güçler kategorisinde değerlendirilen ülkeler küresel dünyaya hızla yayılan uluslararası çalışmaların gerektirdiği yerine getirme gayreti ile birlikte küreselleşmenin en önemli harcamalarından biri olan bölgesel bağları ve bölgesel kalkınmayı da geliştirmeyi ve bu alanda entegrasyon sağlamayı da önemle hedeflemektedirler. Sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin oluşturduğu etki sadece kendi bulundukları çevreye değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayılmaktadır. Üniversitelerin hem küresel gelişmeleri takip ederek küresel olma hem de bölgeyle bağlantı kurarak bölge sorunlarına odaklanarak bölgesel olma eğilimleri ortaya çıkmaktadır. Üniversiteler bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin artırılması günümüzde 3. Misyon ve 3. Rol olarak tanımlanıyor bu kavram son 10 yılın ortaya çıkardığı ciddi bir bakıştır. Ana hedef olarak sunulan bilgi deneyim ve uzmanlık karşılıklı yararlılığa dayalı olarak araştırılması uygulanması ve paylaşılmasını ifade ediyor. Yani bölgesel gelişmelerde üniversitelerin ana aktörler olması günümüzde bekleniyor bu bağlamda olmak üzere bugün burada 14 ilimizin 15 üniversitesi DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Yerel Kalkınma Ajansı ile birlikteyiz. Yükseköğretim Kurulu olarak bu 15 üniversite ve 6 bine aşkın öğretim üyemizle birlikte ortak akıl, etkileşim ve iş birliği başlıkları çerçevesinde sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına projelerimizi geleceği ön görmek görebilmek adına analiz ve sentezleri ortaya koyma çalışmalarının daha planlı daha kapsamlı ve daha aşk ve şevkle sürdürülebilir kararlılığımızı da ifade etmek için buradayız.” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise, “DAP üniversiteler birliği olarak önemli çalışmalar yürüttük bu çalışmaların sonucu olarak da biz Atatürk Üniversitesi olarak bölgede ki diğer üniversitelerle nasıl iş birliği yapabiliriz konusunda yoğun çalışmalar yürüttük ve bu çerçevede ortak çalışmalar yapma konusunda hem fikir olduk. Ülkelerin gerek sosyal kültürel gerekse ekonomik gelişimlerini etkileyen çok sayıda ki değişkenlerden biriside eğitim öğretim kurumlarıdır. Bu sebepten ortak akıl, etkileşim ve iş birliği konularında görüşmelerimiz olacak” dedi.
Çalıştayın ikinci oturumunda ise Bilimsel Teşvik ödülleri ve Akademik giysi töreni yapılacak.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ