Türkiye’de 2,5-3 milyon kişide anevrizma olduğu tahmin ediliyor

- Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz: - 'Türkiye’de toplam 2,5-3 milyon kişide anevrizma (baloncuk) olduğu tahmin ediliyor. Anevrizmanın patlayıp kanama ihtimalini arttıran faktö

Genel 22.11.2019 11:49:09 0
Türkiye’de 2,5-3 milyon kişide anevrizma olduğu tahmin ediliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.11.2019 11:49

İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ali Yılmaz, "Türkiye’de toplam 2,5-3 milyon kişide anevrizma (baloncuk) olduğu tahmin ediliyor. Anevrizmanın patlayıp kanama ihtimalini arttıran faktörler vardır. Bunlar hipertansiyon, sigara kullanımı veya strese bağlı ani tansiyon yüksekliği gibi sebeplerdir." ifadelerini kullandı.

Yılmaz yaptığı açıklamada, anevrizmanın beyni besleyen ana atardamarlarda damar duvarının zayıf olduğu bölgeden gelişen balonlaşmayı ifade ettiğini, anevrizmaya bağlı gelişen beyin kanamasının hastanın hayatını tehdit ettiğini belirtti.

Anevrizmanın geliştiği damar duvarının normal damar duvarına göre çok daha ince olduğunu ve en ince olduğu yerden patlayarak beyin kanamasına sebebiyet verdiğini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

"Anevrizma genellikle 30-40 yaş üstü kişilerde görülür. Beyin anevrizmaları, fibromüsküler displazi, serebral arterit veya arter diseksiyonu gibi diğer kan damarı bozuklukları ile ilişkili olabilir, ancak bunlar çok anevrizma oluşumundaki nadir sebeplerdir. Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 3 ile yüzde 5’inde anevrizma olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de toplam 2,5-3 milyon kişide anevrizma olduğu tahmin ediliyor. Anevrizmanın patlayıp kanama ihtimalini arttıran faktörler vardır. Bunlar hipertansiyon, sigara kullanımı veya strese bağlı ani tansiyon yüksekliği gibi sebeplerdir. Ülkemizde yıllık anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçiren kişi sayısı 10 bin civarındadır. Yani anevrizması olan bir kişinin, anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçirme ihtimali yıllık yüzde 3-4 düzeyindedir."


- Uzun süren baş ağrılarına dikkat


Yılmaz, anevrizmanın genellikle patlayıp kanayana kadar bulgu vermediğini aktararak, "Ani şiddetli baş ağrısı, bilinç kaybı, koma veya nöbet geçirme gibi bulgular anevrizmanın patlayıp beyin kanaması yaptığının işareti olabilir. Bu bulgular görüldüğünde vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır, bunların dışında anevrizma kanamasının diğer belirtileri, bulantı ve kusma, uyuşma, yürüyüş bozukluğu veya denge kaybı, ense sertliği yani boyun tutulması, ışığa karşı duyarlılık, çift görme, göz kapağı düşüklüğü, bilinç durumunda değişiklik, nöbet gibi belirtilerdir. Patlayıp kanamamış beyin anevrizmalarında görülen belirtiler, uzun süren baş ağrıları, göz arkasında ağrı, yüzün bir yarısında uyuşma veya zayıflık, göz kapağında düşüklük, görmede azalma veya bulanık görme gibi belirtilerdir." ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Ali Yılmaz, büyük oranda beyin anevrizmasını patlayıp kanamadan teşhis etmenin zor olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Anevrizma patlayıp kanadıktan sonra hastaların çoğu komaya girmiş bir şekilde hastaneye getirilmektedir. Anevrizmanın patlayıp kanamadan erken teşhisi de artık günümüz teknolojileri ile mümkündür. Sıklıkla başka şikayetlere bağlı çekilen beyin mrg de anevrizma görülebilir. Anevrizma teşhis edildikten sonra çok vakit kaybetmeden tedavi edilmelidir. Patlayıp beyin kanaması ile gelen hastalarda anevrizma olup olmadığını teşhis etmek için ilk etapta beyin damarlarını gösteren tomografi veya emar çekilir. Anevrizma çoğunlukla bu çekilen filmlerde ortaya konabilir. Fakat bazı anevrizmalar emar anjiyografi veya beyin damarlarını gösteren tomografide görülmeyebilir. Anevrizma tanısı için altın standart yöntem beyin anjiyosudur. Kasıktan girilerek özel kateterlerle beyin damarları görüntülenir. Bu yöntemle anevrizma kesin olarak ortaya konur. Anevrizmanın yapısı, şekli ve hangi damarda yerleştiği görüntülendikten sonra tedaviye karar verilir."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ