Türk dizileri Gürcistan'da Türk dilinin elçileri oldu

Gürcü sanatçı Sophia Saakaşvili, 'Türk dizilerini Gürcistan'a geldiğinden beri çok severek izliyorum. Diziler Gürcüceye çevrilse de benim için önemli olan Türkçe öğrenmekti.' dedi.

Genel 28.11.2019 11:25:57 0
Türk dizileri Gürcistan
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.11.2019 11:25

TİFLİS (AA) - Türkiye'nin sınır komşusu ve stratejik ortağı Gürcistan'da, yaklaşık 10 yıl önce seyirciyle buluşan Türk dizileri, Türkçeye ilgiyi artırarak Türkiye ve Türk kültürünün daha yakından tanınmasına vesile oluyor.

Ülkenin neredeyse tüm televizyon kanallarında yayımlanan Türk dizileri, özelikle Gürcü gençlerini Türkçe öğrenmeye teşvik ederken iki ülke arasındaki kültürel bağları da güçlendiriyor.

AA muhabirine konuşan 24 yaşındaki Gürcü sanatçı Sophia Saakaşvili, Türk dizilerini çok sevdiğini söyledi.

Uluslararası ilişkiler mezunu, şarkıcı Saakaşvili, "Türk dizilerini Gürcistan'a geldiğinden beri çok severek izliyorum. Diziler Gürcüceye çevrilse de benim için önemli olan Türkçe öğrenmekti." dedi.

Saakaşvili, Türkçe öğrenmek için 5 yıl önce Tiflis Yunus Emre Enstitüsüne (YEE) başvurduğunu dile getirerek "5 yıldır Türkçe derslerine devam ediyorum. Türk dizileri de benim Türkçe öğrenmeme vesile oldu." diye konuştu.

Türkçesini ilerlettiği için artık dizileri Türkçe izlediğini kaydeden Saakaşvili, Türk dizilerinin aynı zamanda müzik zevkini de geliştirdiğini belirtti.

Saakaşvili, "Ben İngilizce, Gürcüce ve çeşitli dillerde şarkı söylüyorum ama Türkçe şarkılar benim için çok yeni. Bu yüzden de bir sanatçı olarak Türkçe eserler konusunda da kendimi geliştirmeye başladım. Dolayısıyla Türk dizileri sadece Türkçe öğretmekle kalmadı repertuvarımı da geliştirdi." ifadelerini kullandı.

"Gürcüler Türk dizilerinde kendilerinden bir parça buluyor"

24 yaşındaki Türkolog Bela Gabitaşvili de Türk dizileriyle 10 yıl önce Antalya tatilinde tanıştığını söyledi.

Gabitaşvili, o dönem dizilerde Gürcüce dublaj ya da altyazı imkanı olmadığına işaret ederek "Türkçe bilmesem de Türkçe dizi izlemek bana çok yardımcı oldu. Üniversiteye girdiğimde artık Türkçe cümleler kurabiliyordum. Türk dizileri Türkçemi geliştirmekte bana çok büyük fayda sağladı bugüne kadar." diye konuştu.

Türk dizilerinin ülkede ilgiyle izlendiğini belirten Gabitaşvili, "Gürcülerin çoğu Türk dizilerini tercih ediyor çünkü kendi kültüründen bir şeyler buluyor. Ayrıca Türk yapımcılar gelenek ve adetlerini en iyi şekilde göstermeyi başarıyor." ifadelerini kullandı.

Gabitaşvili, diziler sayesinde Türkiye'nin, Gürcistan'da giderek tanınmaya başladığını ve daha çok Türk dizisinin gösterildiğini söyledi.

YEE'de Türkçe eğitimi de alan Gabitaşvili, Türkçe öğrenmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Davit Kachkachishvili

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ