TÖTM Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş:

Genel 23.02.2017 11:24:01 0
TÖTM Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.02.2017 11:24
Gündemde olan cinsel saldırı olayları ile ilgili konuşan TÖTM Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbis, "Kadınlara, çocukluktan itibaren problemlerle başa çıkma, kendini koruma, ayakta durabilme, başlarına bir iş gelirse kendilerini nasıl savunabileceklerini öğretilmesi gerekmektedir" dedi.
Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, son günlerde gündemi oldukça meşgul eden cinsel saldırılarla ilgili açıklama yaptı. İstismar türleri hakkında bilgi veren Celbiş, "İstismar bir kişinin başka bir kişiyi kötü amaçlarına yönelik kullanması demektir. İstismarda belli risk grupları vardır. Bunlar; kadınlar, çocuklar, özürlüler ve yaşlılardır ve bu riske uğrayan kişilere göre sınıflandırmadır. Bir de yapılan istismar niteliğine göre sınıflandırma vardır. Bunlar ise, fiziksel, cinsel, ekonomik, ruhsal, ihmal şeklinde istismardır. Öncelikle şunu söyleyeyim İstismar, özellikle çocuklar için kullanılan bir terimdir. Bunun için kadına yönelik yapılanlara cinsel saldırı denilmesi gerekmektedir. Cinsel saldırı, bir kişinin vücut dokunulmazlığının cinsel davranışlarla ihlal edilmesidir” ifadelerini kullandı.
Dünyada ve Türkiye’de cinsel saldırıya uğrayan kişi sayısı hakkında da bahseden Celbiş, “Çocuklara karşı yapılan tüm cinsel saldırılar ’çocuğun cinsel istismarı’ olarak tanımlanır. Cinsel saldırı hem erkeklere hem de kadınlara yönelik gerçekleştirilen bir saldırı türüdür. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların anket şeklinde olmaktadır. Çünkü ciddi bir kesim saldırıya uğradığında resmi makamlara başvurmamaktadır. Yapılan çalışmalar yapılan topluma, ülkeden ülkeye ve şehirlere göre değişmektedir. Bunun için bir dünya genelinde bir oran vermeye kalkarsak, yüzde 10-50 arasında değişmektedir” şeklinde konuştu.
Saldırganın, saldırıda bulunacağı kişiyi genellikle yakın çevreden seçtiğini belirten Prof. Dr. Osman Celbiş, “Birinci neden, kendisine kolaylık sağlayabilecek mekan ve imkanları bilmektedir. Başka çevrede nerede polis olduğunu ve çevrede kaçabileceği alanları bilmiyor. İkincisi ise, kendisine kolay düşündüğü ve algıladığı kişileri seçiyor. Cinsel saldırıda böyle bakınca, tanımadığı kişilerin kolay mı zor mu bilmiyor, ama kendi çevresinde sorun çıkarmayacak kişilere seçiyor. Bu yüzden bu tür saldırılarda saldırı, en çok tanıdıkları kişilerden ve ortamlarda gelmektedir” dedi.

Mağdurların yapması gerekenler
Cinsel saldırı mağdurlarının ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini de söyleyen Celbiş, “Mağdurların ilk yapacağı şey kendini suçlamamaktır. Üzerinde bulunan elbiselerde ve delil olarak kullanılacak herhangi bir şeyi değiştirmeden güvenlik kuvvetlerine ya da hastaneye başvurmalılar. Mağdurlar, biyolojik delilleri korunmalı, cinsel birleşme gerçekleşmişse doğum kontrol yöntemleri uygulanmalı, öncelikle kendi sağlığı açısından tedbir alınmalıdır. Cinsel saldırıya uğrayan kişileri anlamak çok zordur. Kişi toplumdan dışlanmak korkusuyla bu olayı saklayabilmektedir. Cinsel saldırıya uğramış kadın toplum tarafından ’kirli kadın’ olarak damgalanabilmekte ve eşi ile yaşayan erkek maalesef ayıplanabilmektedir. Bunlardan dolayı mağdur genellikle içine kapanır, bu olay olmamış gibi reddedip ve hayatında o noktayı silmeye çalışmaktadır. Maalesef bu olay kişilerin bilinçaltına yerleşmektedir ve evliliği, aile hayatını, işini, hatta toplam ömrünü etkilemektedir" dedi.
Cinsel saldırıya mağdurlarına karşı toplumsal ve kamusal sorumluk hakkında da bahseden Celbiş, “Öncelikle empati kurmamız gerekmektedir. Cinsel saldırıya uğramış kişiyi toplum olarak dışlamamak lazım. Toplum olarak bir trafik kazası geçirmiş insana nasıl davranıyorsak, saldırıya uğramış kişilere de öyle davranmalıyız. Özellikle cinsel saldırıya uğrayan kadınların başvurabileceği özel klinikler ve alanlar olmalı, tedavi ve girişimleri herkesin bilmeyeceği ve kimliğinin saklanacağı yerlerde yapılmalıdır. Aile bakanlığımız fiziksel ve cinsel şiddete uğrayanlar için sığınma evleri var. Bunlar yapılabilmelidir. Duruşmalarda özelikle mahkeme aşamasında sanık, sanık avukatları ve mağdur tekrar tekrar karşılaşmaktadır. Mağdura, ’siz böyle giyindiniz? Sizde istediniz mi? Neden vazgeçtiniz? gibi sorular sorularak, mağdur ciddi manada rahatsız edilmektedir. Sanığı mağdur etmeden ve mağduru tekrar mağdur etmeden başka yöntemler düzenlenmelidir. Ayrıca gazetelerde haberler yapıldı, mağdurların görüşlerini alacak özel odaların kurulmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Cinsel saldırıları önlemek için tavsiyeler
Cinsel saldırıyı önlemek için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Celbiş, “İnsanlar biraz empati yapıp, o insanların kılığında kıyafetin ya da davranışlarının kendi tercihinin olduğunu ve bunların davranışlarının cinsel davet olmadığını anlatmak gerekmektedir. İnsanları eğitmek lazım. Kadınlara, çocukluktan itibaren problemlerle başa çıkma, kendini koruma, ayakta durabilme, başlarına bir iş gelirse kendilerini nasıl savunabileceklerini öğretilmesi gerekmektedir. Ailelerin erkek çocuklarına kız çocuklarına nasıl davranması gerektiğini öğretmelidir. Bu tür kişilerin mağduriyetini önleyecek tedbirler almalı, uyuşturucu ve uçucu gaz kullanan kişilerin kullandığı yıkık dökük yerler ortadan kaldırmalı ve sokakları daha güvenilir hale getirilmelidir. Öğrenci servislerine MOBESE kameraları kurulabilir” diye konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ