Tarihi han ve obruk gölü turizmin gözdesi olacak

Konya'nın Karatay ilçesinde, içi su dolu 180 metre genişliğindeki Kızören Obruğu ve yanındaki Selçuklu dönemi kervansarayı olan Obruk Hanı'nın, gerçekleştirilecek restorasyon ve çevre düzenlemesiyle ülke turizmine kazandırılması plan

Genel 13.08.2019 12:24:24 0
Tarihi han ve obruk gölü turizmin gözdesi olacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.08.2019 12:24

KONYA(AA) - Konya'nın Karatay ilçesindeki Kızören Obruğu ve yanındaki Selçuklu dönemi kervansarayı Obruk Hanı, restorasyon ve çevre düzenlemesiyle turizmde önemli destinasyon olmaya aday olacak.

Kent merkezine 75 kilometre uzaklıkta, Konya-Aksaray kara yolunun 4 kilometre kuzeyinde yer alan Obruk Hanı ve Kızören Obruğu, Kapadokya'ya yolculuk edenlerin ve turist kafilelerinin zaman zaman uğradığı yerlerden biri.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca geçtiğimiz günlerde, "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilen yerde, yapılacak restorasyon ve çevre düzenlemesiyle bölge ekonomisine ve ülke turizmine daha fazla katkı yapabileceği belirtiliyor.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi İpekyolu üzerinde Kızören Obruğu ve Obruk Hanı'nın bölgeyi son derece önemli hale getirdiğini belirtti.

Obruğun, 145 metre derinliği ve doğal güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bıraktığını aktaran Kılca, şöyle konuştu:

"Obruk içinde oluşan göl ile Selçuklulardan günümüze kadar uzanan tarihi geçmişe sahip han, birbirini bütünlüyor. Selçuklularda ticaret çok önemliydi. 30 kilometre mesafelerde hanlar yapılmış. Bu güzergahta Zazadin Hanı'ndan Sultanhanı'na kadar çok sayıda kervansaray var. Han turizmi açısından da bu rota oldukça önemli. Obruk ve han çevresinde yapacağımız düzenlemelerle burayı daha da canlandıracağız. Burayı turizmin merkezi yapacağız inşallah. Obruk Hanı, restore edilecek. Göl ve hanın çevresi yeşillendirilecek. Turizm daha da canlı hale gelecek. Şu anda 15'e yakın tur otobüsü uğruyor. Turistler ziyaret ediyor ama ileride bu sayı daha da artacak. Çok önemli bir mekan haline getirmek için çalışmalara kısa süre içinde başlayacağız."

"Elden evrak takibi yaparak ihale hazırlıklarımız yapılıyor"

Kılca, tarihi hanın devri ile ilgili prosedürün tamamlandığını ve çalışmaların kısa süre içinde başlayacağı bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Diğer resmi işlemlerde sona gelindi. Buranın 'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmesi son derece sevindirici. Bu işte çok heyecanlıyız. Yoğun şekilde, hatta elden evrak takibi yaparak ihale hazırlıklarımız yapılıyor. İhaleye çıkarak en kısa sürede buranın firmaya teslimiyle projeyi bitirmeyi hedefliyoruz. İki etaplı çalışma planlıyoruz. Çevre düzenlemesi ve hanın restorasyonu ayrı ayrı ihale edilecek. Çalışmaları tamamlayıp ziyaretçilerin beğenisine sunacağız. Bu anlamda desteklerinden dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve bürokratlara teşekkür ediyorum. Yerli ve yabancı misafirlerimizi ilçemizdeki kültürel mirası keşfetmeye davet ediyorum."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ