Suriyeli kardeşlerden dünyaya üç dilde yardım çağrısı

İki kardeşin sosyal medya paylaşımlarıyla gerçekleştirdiği ve kısa sürede etkileşim alan çağrılarda, Suriye'deki savaşın şiddeti, savaşın izleri ve yaşanan insanlık dramı anlatılıyor.

Genel 8.12.2019 12:27:57 0
Suriyeli kardeşlerden dünyaya üç dilde yardım çağrısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.12.2019 12:27

İSTANBUL (AA) - Suriyeli iki kız kardeş, sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla ülkelerinde yaşanan krize dikkati çekerek, Suriye'ye yardım çağrısında bulunuyor.

Suriye'de iç savaşın başlamasıyla rejim askerlerince ailesiyle Şam'dan Doğu Guta'ya göç etmeye zorlanan 15 yaşındaki Nur ve 9 yaşındaki kardeşi Ela Elhamravi, ülkelerindeki krizi dünyaya duyurmak için 2017'de açtıkları Twitter hesabını aktif şekilde kullanmaya başladı.

Savaşın izlerini taşıyan ve saldırıların şiddetini gözler önüne seren cadde ve sokaklarda yaşananları anlatan iki kardeşin paylaşımları kısa sürede dikkati çekti.

Hesabın takipçi sayısı yapılan paylaşımlarla her geçen gün artarken, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, paylaşımlarını mercek altına aldığı iki kardeşle sosyal medya üzerinden iletişime geçti. Savaşın gölgesinde yaşayan çocukların talebi doğrultusunda çalışma başlatan Kınık, Doğu Guta'dan İdlib'e geçen Elhamravi ailesini 2018'de buradan çıkararak Hatay üzerinden Türkiye'ye getirdi.

Aile, Türk Kızılay ekiplerinin desteğiyle İstanbul'da bir eve yerleştirilirken, Şam'da otomobil galerisi işleten baba Hüsam Elhamravi de bir markette çalışmaya başladı.

Arapça ve İngilizce paylaşımlara Türkçe de eklendi

Ülkelerinde ara verdikleri eğitimlerine Fatih'te bir okulda devam eden iki kardeş, Suriye'deki insanlık dramını, akraba ve arkadaşlarından da video desteği alarak 3 dilde paylaşıyor. Daha önce Arapça ve İngilizce tweetler atan kardeşler, paylaşımlarına Türkçe'yi ekledi. Kardeşler ilk Türkçe mesajını 2 Aralık 2019'da verirken, Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da paylaşıma kendi hesabında yer verdi.

Suriye'deki mesleği İngilizce öğretmenliği olan ve Türkiye'ye geldikten sonra evde 15 aylık çocuğu Ayana'ya bakan anne Vidyam Elhamravi, ihtiyaç duymaları halinde kızlarının cep telefonuyla görüntülerini çekiyor.

İki kardeşten dünya çocuklarına mesaj

Nur ve Ela kardeşler, mesajlarında dünya çocuklarına da sesleniyorlar. Kardeşlerin ortak Twitter hesabının kişisel bilgiler alanında İngilizce, "Dünyadaki çocuklara mesajımız. Sadece senin gibi yaşamak istiyoruz. Sınırsız yaşamak istiyoruz." yazıyor.

Nur Elhamravi, AA muhabirine, Suriye'de insanların zor şartlar altında yaşadığını, paylaşımlarla oradaki insanların sesi olmaya çalıştığını anlattı.

Ülkesindeki başta çocuklar olmak üzere mazlumlara yardım etmek istediğini belirten Elhamravi, "Hesabımda Suriye'deki savaşın izleri var. Bomba bize nasıl geliyordu, insanlar nasıl ölüyor, biz nasıl yemeksiz kalıyorduk? Her şeyi paylaşımlarımızda gösteriyorduk. Arapça ve İngilizce konuşuyordum, Twitter'da paylaşımlar yapıyordum. Şimdi de Türkçe konuşacağım. Çünkü ben Türkçeyi çok seviyorum ve daha iyi öğrenmek istiyorum." dedi.

Twitter'da 13 bin takipçisi bulunduğuna işaret eden Elhamravi, zaman zaman Suriye'de yaşananlara dair görselleri bölgede yaşayan yakınlarından temin ettiğine vurgu yaptı.

Savaş mağdurlarına ilaç yapmak için kimyager olmak istiyor

Suriye'de savaşın bitmesini isteyen Elhamravi, doktor ya da kimyager olmak istediğini ifade etti.

Elhamravi, "Doktor ya da kimyager olmak istiyorum. Kimyayı çok seviyorum. Bu yüzden kimyacı olmak istiyorum. Çünkü ben ilaç yapmak istiyorum. Suriye'deki insanlar ilaçsız kaldıkları için ben ilaç yapmak istiyorum. Bir savaş olduysa oralara gidip ilaç yaparım." diye konuştu.

Havaların soğuduğuna dikkati çeken Elhamravi, Suriyelilerin soğuk hava koşullarından daha çok etkilendiğini sözlerine ekledi.

Ela Elhamravi ise "Ben paylaşımlarımda 'Oradaki insanlara yardım edin.' çağrısında bulunuyorum. Çünkü biz o hayatı yaşamıştık, çok zor. Savaş çok zor." ifadesini kullandı.

Muhabir: Kaan Bozdoğan

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ