Stevia bitkisi yeni gelir kapısı olacak

Zonguldak'ta kurulan Çaycuma Süs Bitkileri Üretici Birliğinin ilk kez ektiği, sıfır kalorili şeker elde edilebilen stevia bitkisinin, bölge için yeni gelir kapısı oluşturması hedefleniyor.

Genel 22.09.2019 20:13:54 0
Stevia bitkisi yeni gelir kapısı olacak
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.09.2019 20:13

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde ekimi yapılan ve sıfır kalorili şeker elde edilebilen stevia bitkisi, bölge için yeni gelir kapısı olacak.

İlçede matematik öğretmenliği yapan Ulaş Kınıcı ile 16 kurucu üye tarafından kurulan Çaycuma Süs Bitkileri Üretici Birliği, tarım yapılmayan boş arazilerde karpuz, lale soğanı, sarımsak, soğan, kabak üretmeye başladı.

Zamanla köylüler için alternatif tarım araştırmalarında bulunan birlik, Zonguldak Valiliği ve Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünün desteğiyle kiraladıkları bir dönümlük araziye, anavatanı Güney Amerika olan, sıfır kalorili şeker elde edilebilen ve "şeker otu" olarak da bilinen stevia bitkisi ekti.

İki ayda hasat edileceği büyüklüğe ulaşan bitkiyi, henüz tarladayken, birçok ülkeye ihracat yapan bir firmaya satan birlik, bölge için de yeni bir gelir kapısı açmayı hedefliyor.

"Bizim için büyük bir gelir kapısı"

Birliğin kurucu üyelerinden Mükerrem Sarıöz, gazetecilere yaptığı açıklamada, stevia bitkisini yeni tanıdıklarını ve bu konuda Zonguldak Valiliğinin kendilerine destek verdiğini söyledi.

Sıfır kalorili olmasının, bitkinin en belirgin özelliği olduğuna dikkati çeken Sarıöz, "Şekerin yüzde 300 katı tatlılık veriyor. Tatlandırıcı olarak kullanılıyor ve Avrupa'da meşrubatlar gibi yerlerde kullanılıyor. Bizim ülkemizde kullanılmıyor. Buna başlamaya karar verdik, denedik ve ilçemizde çok güzel oldu." diye konuştu.

Sarıöz, arazileri büyütmeyi hedeflediklerini belirterek, yakın zamanda daha büyük arazilere ulaşmayı ümit ettiklerini bildirdi.

Bu bitkinin büyük bir gelir kapısı olduğuna değinen Sarıöz, şöyle devam etti:

"Dönümünde aşağı yukarı 10 bin lira civarında bir gelir getirisi var. Bu bölgemiz adına çok sevindirici. Şu anda durumdan çok memnunuz. Şeker hapları var, onların kapsülleri bu bitkiden yapılıyor sıfır kalori olduğu için. İleride inşallah şekerin yerini bu alacak. Tek temennimiz bu. Özellikle şeker hastaları ve obezite hastaları yönünden çok faydalı bir bitki."

"Ülkemizde bunun alıcısı var"

Kendilerine fideyi gönderen firmanın, ürettikleri ürünü geri aldığını kaydeden Sarıöz, "Şu anda kilosu 22 ila 25 lira arası satış pazarı var. Üretiyoruz, kurutuyoruz, kilosu 22-25 liradan aynı firmaya geri veriyoruz. Onlar da işliyorlar, üretiyorlar veya yurt dışına ihraç ediyorlar. Hem sağlık hem de gelir kapısı yönünden çok faydalı bir bitki. Özellikle Çaycuma halkı bu bitkiyi burada görsünler, tanısınlar. Bence bizim bölgemiz buna çok uyumlu. Bir tek suyu çok seviyor. Sürekli su istiyor, zaten damlama sistemiyle her gün sulanıyor burası." ifadelerini kullandı.

Çaycuma Tarım ve Orman İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş da Zonguldak Valiliğinin desteğiyle 6 bin fide temin ettiklerini aktararak, "Bitkinin adı şeker otu olarak geçiyor. Daha önce Rize'de denenmiş. Ülkemize yeni gelen bir bitki. Ülkemizde bunun alıcısı var." şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ