Şifa arayanlar aktarların yolunu tutuyor

Genel 18.10.2018 11:35:05 0
Şifa arayanlar aktarların yolunu tutuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.10.2018 11:35
Ağrı’da son günlerde havaların soğuması ile birlikte hastalanan vatandaşlar aktarlara akın ediyor. Aktarlarda da yazın durağan olan alışveriş hareketlilik kazandı.
Yazın güneşli ve güzel günlerini geride bırakan Ağrı’da geceleri soğuk havalar etkili oluyor. Yaklaşan kış mevsimi öncesi havaların soğuması ile artan hastalıkla mücadelede vatandaşlar çareyi aktarlarda arıyor. Özellikle soğuk algınlığı, öksürük ve grip gibi hastalıklara bitkisel çözümler aranıyor. Ihlamur, zencefil, zerdeçal, havlıcan, hatmi çiçeği, tarçın, nar çiçeği, ada çayı aktarlarda en çok satılan şifalı bitkiler arasında yer alıyor.
Kent merkezinde 18 yıldır aktar olan Cihan Altın, aktarlığın yanı sıra 8 yıldır bal ürettiklerini anlattı. Son günlerde satışların oldukça arttığını sile getirerek vatandaşlara hasta olmadan önce ıhlamur çayı içmeleri tavsiyesinde bulundu. Ihlamurun göğüs hastalıklarına, nezle ve nefes yolları hastalıklarına, öksürüğe, astıma, baş ağrısı ve baş dönmelerine, uykusuzluğa iyi geldiğini ifade eden Altın, “2000 yılında aktarıcılığa başladık. 2011 yılında ise hobi olarak arıcılığa başlayıp bal üretmeye başladık. Ürettiğimiz bal tamamen doğal ve şekersizdir. Sonbaharın gelmesi ile gece ve gündüz sıcaklıkları bozuldu. İnşalar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için bal alıp tüketiyorlar. Balın yanı sıra köktarçın, zencefil aynı zamanda biz balı karabiber ile tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Karabiberin bir özelliği var, vücudu ısıtıcı özelliğe sahip olduğu için bal ve zencefil ile beraber tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Karasal iklimde yaşayan vatandaşlarda üşüme problemi olduğu için karabiberi bal ile birlikte sofralarında eksik etmemelerini tavsiye ediyoruz” dedi.
‘Kış çayı ve baharat ürünleri büyük rağbet görüyor’
Vatandaşların hasta olmadan önce bağışıklık sistemlerini bitkilerle güçlendirmesi gerektiğini belirten Altın, “Zencefil, tarçın, kök ıhlamur, kuşburnu c vitamin olan bitkileri tavsiye ediyoruz. Mesela papatya doğal antibiyotik özelliği taşıdığı için bunları ayrı ayrı tavsiye ediyoruz. Vatandaşlar ıhlamur, adaçayı ve papatyayı karıştırıp kullansınlar. Kök grubunda olanları da kök, tarçın, zencefil, karanfil, karabiber ve zerdeçalı birlikte kullansınlar. Aynı zamanda zerdeçal aksep özelliğine sahip olduğu için onu biraz daha az katmalarını istiyoruz. Bunlarında bir arada kaynaması lazım. Tabi ki satışlarımızda arttı. Özellikle kış çayı ve baharat ürünleri büyük rağbet görüyor” ifadelerini kullandı.
‘Bal aynı zamanda birçok hastalığa da iyi geliyor’
Yıllardır köylerinde 300 petek ile bal ürettiklerini vurgulayan Altın, “2011’den bu yana biz kendi köyümüzde 250 petek ile bal üretiyoruz. Balı tamamen doğal olarak yapıyoruz. Zaten müşterilerimizin çoğu sabit müşteri olduğu için birçoğuna kargo ile gönderiyoruz. Özellikle İstanbul ve İzmir başta olmak üzere batı illerine bal gönderiyoruz. Müşterilerimiz bizden bizde onlardan oldukça memnunuz. Aynı zamanda Ağrı’da vatandaşlarımıza da bal satıyoruz. Geçen yıl Ağrı’da ilki düzenlenen Ağrı Bal Festivali’nde balımız 2’nci oldu. Bal aynı zamanda birçok hastalığa da iyi geliyor. Vatandaşlar genelde kışında balı tüketiyor. Petek balını daha çok satıyoruz” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ