'Şelaleli cami'ye ramazan ilgisi

Kırşehir'de, Abdülhamid Han'ın bağışı ile yaptırılan mescidin yerine inşa edilen ve doğa figürlü iç süslemeleriyle dikkati çeken Mehmet Mermer Hamidiye Camisi, ramazan ayında il dışından da ziyaretçilerini ağırlıyor.

Genel 25.05.2019 12:28:00 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.05.2019 12:28

KIRŞEHİR (AA) - Duvarları kavak ağaçları ve çiçeklerle, kıblegahı şelale, tavanı gökyüzü figürüyle resmedilen, minberi ve etrafı çitle çevrili, zemininde çimen ve toprak görünümlü halıyla kaplı yedigen şekilli camide namaz kılanlar, hem doğayla iç içe ibadet etme hissine kapılıyor hem de gördükleri manzaraları fotoğraflıyor.

Güzel sesli müezzinlerin insanları namaza davet ettiği gibi içinde cenneti andıran yemyeşil doğanın resmedildiği caminin ziyaretçileri ise gün geçtikçe artıyor.

Bakara Suresi'nin 22. ayetindeki anlatımdan ilhamla camide doğayı örnek alarak açık havada ibadet etme hissi uyandıran Yenice Mahallesi'ndeki cami, ramazan ayında daha fazla ilgi çekiyor.

Hamidiye Camisi Yaptırma Derneği Başkanı İsmet Yapıcı, AA muhabirine, caminin ilk yapısının Sultan Abdülhamid Han'ın bağışıyla 1908 yılında kerpiçten toprak damlı olarak küçük bir mahalle mescidi olarak inşa edildiğini, ihtiyaca cevap vermez hale gelince yanındaki arsa da satın alınarak caminin genişletildiğini ve yenilendiğini söyledi.

Yedigen şekil üzerine yapılan caminin yüksek ve aydınlık pencereleri bulunduğunu anlatan Yapıcı, "Kaba inşaat bitince aralarına Kırşehir'in meşhur kavağını ince uzun olarak koyduk. Kavaklardan sonra çimenler kendiliğinden geldi. Bir ressam arkadaşımız, kadınlar mahfilinin altına üzüm asması yapılmasını istedi. Onları ve daha sonra çitleri yaptık. Kubbe gökyüzü şeklinde olacaktı. Ressamlarımız çok iyiydi, ne dediysek onu yaptılar."

Bu caminin manzara resimleriyle adeta güzel sesli müezzinler gibi insanları camiye çağırdığını ifade eden Yapıcı, "Burası namaz kılmak için gelenlerle dolup taşıyor. Gelin damatlar fotoğraf çektirmeye geliyor. Almanya'dan, Fransa'dan duyup gelenler var. İstanbul'dan Sivas'a gidiyor vatandaş, yolunu değiştirip bu camiyi görmeye geliyor. Sabah namazı gelip şehirde bu camiyi soruyorlar." diye konuştu.

Ramazan ayında camiye daha fazla ilgi olduğunu aktaran Yapıcı, şunları kaydetti:

"Müftülüğü Anadolu'nun farklı illerinden ve Avrupa'nın farklı ülkelerinden arayanlar oluyormuş. Bütün dünyadan müthiş ilgi var. Projesini istiyorlarmış müftülükten, 'biz de yapalım' diye. Geçenlerde iki kişinin camiyi incelediğini gördüm. Caminin içini gezdirdim. İnanılmaz mutlu oldu, bayıldı. Fransa'daki bir üniversitenin ilahiyat fakültesinde okuyormuş. Yozgat Bozok Üniversitesi Mimarlık Fakültesinden talebeler geldi, hepsi çok beğendi. Başka bir ilden gelen yaşlı kadın '40 rekat namaz kılasım geliyor' dedi. Buraya gelince içinin rahatladığını, ferahladığını söyleyenler var. İstanbul'a bu caminin benzerini yapmak için yardım istediler, kabul etmedim, tek olsun diye.."

Yozgat'tan camiyi görmeye gelen İdris İnce de Fransa'da yaşayan oğlunun internetten görüp haber vermesiyle Hamidiye Camisi'ni merak ettiğini söyledi.

İnce, "Hanımla birlikte burayı görmeye geldik. Yapandan, yaptırandan Allah razı olsun. Suudi Arabistan'da 30 yıl kaldım, ilk kez gördüm böyle bir camiyi. Doğayla iç içe namaz kılıyormuşum gibi hissettim. Çok muhteşem bir cami olmuş." ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ