Rusya 2019'da uluslararası krizlerle anıldı

Rusya, 2019 yılını dünya genelinde meydana gelen uluslararası krizlerin odak noktasında rol oynayarak geride bıraktı.

Genel 30.12.2019 12:34:37 0
Rusya 2019
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.12.2019 12:34

Suriye’de Beşşar Esed rejimine yönelik desteğini sürdüren Rusya, Suriye’deki Rus askeri üsleri Tartus ve Hmeymim’deki güçlerini azalttığını öne sürse de bu üslerdeki alt yapısını güçlendirdi.

Türkiye'nin Suriye’nin kuzey doğusuna yönelik yaptığı Barış Pınarı Harekatı sırasında ABD’den boşalan askeri üs ve noktaların bir kısmına da Ruslar yerleşti.

Libya’nın doğusundaki silahlı grupların lideri Halife Hafter'in başkenti ele geçirmek üzere, uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) yönelik operasyon başlatması ile birlikte yaşanan krize Rusya’nın da adı karıştı. Rus paralı askerlerin, Hafter’e destek verdiği iddiaları Rusya’yı zan altında bıraktı.

Venezuela’da Ulusal Meclis Başkanı ve muhalefet lideri Juan Guaido’nun Maduro hükümetini tanımayıp, kendisini geçici başkan ilan etmesi sonrası Rusya’nın bölgede askeri varlığının güçlendiği iddiaları gündeme geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’nın Venezuela’dan çıkması gerektiği yönünde açıklama yaptı. Rusya ise ABD’nin Suriye’den çıkması gerektiği yönünde bir açıklama yaparak bu duruma tepki gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Japonya Başbakanı Abe Şinzo, Rusya ile Japonya arasında 1956 tarihli ortak deklarasyon temelinde bir barış anlaşması yapılmasına ilişkin müzakereleri artırma konusunda mutabık kaldı. Ancak iki ülke arasında Kuril adaları ile ilgili kriz çözüme kavuşamadı.

Rusya ve Japonya’nın yıllardır çözüme kavuşturamadığı bu mesele hakkında birçok defa iki ülkenin üst düzey yetkilileri toplantılar yapsa da bu yıl da hiçbir sonuca ulaşılamadı.

ABD, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ile 1987'de imzaladığı, menzili 500 ila 5 bin 500 kilometre olan ve nükleer başlık takılabilen füzelerin yasaklanmasını öngören Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) tek taraflı çekildi.

Avrupa’nın güvenliği açısından önemli olduğu belirtilen anlaşmadan ABD’nin çekilme kararıyla birlikte Rusya da anlaşmayı askıya aldı.

ABD, Rusya’nın anlaşmayı yıllardır ihlal ettiğini savunurken, Rusya ise ABD’nin Tomahawk füzeleri için fırlatma sistemini Romanya ve Polonya'da kurarak anlaşmayı kendisinin ihlal ettiğini öne sürdü.

Rusya ile Ukrayna arasında kilise krizi de başladı

Rusya ile Ukrayna arasında 2014’ten bu yana yaşanan krize kilise krizi de eklendi. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne "otosefal" statü kazandırması Rusya’nın tepkisine neden oldu. Ukrayna’daki kiliselerin Fener Rum Patrikhanesi’nin kontrolüne girmesi daha önce ülkede etkin olan Moskova Patrikhanesi’nin etkinliğini azalttı.

Komedyen Vladimir Zelesnkiy’in Ukrayna’da yapılan devlet başkanı seçimlerini kazanması, Rusya-Ukrayna krizinde yeni bir dönemi başlattı.

Rusya, Zelenskiy’in seçilmesini iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletme hususunda bir şans olarak gördü. Putin ve Zelenskiy birçok defa telefon görüşmesi gerçekleştirirken, iki lider ilk defa yüz yüze Paris’te üç yıl aradan sonra düzenlenen Normandiya Dörtlüsü Liderler Zirvesi’nde baş başa görüştü.

Görüşmeler sonrasında iki ülke arasında ve Kiev yönetimi ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında 24 Ukraynalı denizcinin de aralarında bulunduğu esir ve mahkum değişimleri yapıldı, ateşkes kararı alındı.

Kuzey Akım-2 Rusya ile ABD arasında gerilim konusu

Yılda 55 milyar metreküplük Rus doğal gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesini sağlayacak Kuzey Akım-2 projesi de Rusya ile ABD arasında gerilime neden oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Rus doğal gazını, Karadeniz üzerinden Türkiye'ye taşıyacak "TürkAkım" ile Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya uzanacak "Kuzey Akım-2" projelerine yönelik yaptırım kararları aldı.

Buna göre, Rus enerji ihracatına katkı sağlayan enerji boru hatlarının inşasında çalışan bazı gemi şirketlerine yaptırım uygulanması şartı getirildi.

Spor alanında da kriz

Rusya, dünyadaki bütün bu krizlerin yanı sıra spor alanında da bir krizin içerisine dahil oldu. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), doping kurallarına uymadığı gerekçesiyle Rusya'yı 4 yıl boyunca olimpiyat ve dünya şampiyonalarından men etme kararı aldı.

Karara göre Rusya Milli Marşı ve bayrağı, 2020 Tokyo Olimpiyatları ile 2022 FIFA Dünya Kupası'nda yer alamayacak. Ancak Rus sporcular, doping testinden geçmeleri halinde olimpiyat bayrağıyla Tokyo 2020'de yer alabilecek.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ