Patateste bu yıl 260 milyon TL hasılat bekleniyor

Türkiye’nin Yüzde 5’lik Patates İhtiyacini Karşılayan Bitlis’te Bu Yıl Patatesten 260 Milyon Tl Gelir Elde Edilmesi Hedefleniyor.

Genel 13.11.2019 09:21:26 0
Patateste bu yıl 260 milyon TL hasılat bekleniyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.11.2019 09:21

Türkiye’nin patates ihtiyacının yüzde 5’ini karşılayan Bitlis’te bu yıl patatesten 260 milyon TL gelir elde edilmesi hedeflenirken, 45 bin dönümlük patates tarlalarında her yıl yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediliyor.

Bitlis’in Ahlat, Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde yoğun olarak üretilen patatesten bu yıl üretici 200 bin ton ürün elde etti. İyi bir pazarı olan Ahlat ilçesinde sertifikalı tohumla üretilen patatesler, bölge iller başta olmak üzere yakın ülkelere de ihraç ediliyor.

“İlimizde 13 çeşit patates üretimi yapılmaktadır”

Sezonun son hasadını yapan çiftçileri tarlada ziyaret eden Bitlis Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, 45 bin dönüm arazide 315 çiftçinin 13 farklı patates ürettiğini belirterek, “Bu yıl rekolteden memnunuz. Hastalıktan arındırılmış olan bölgemizde üretilen patatesler, Türkiye’nin yemeklik patates ihtiyacının yüzde 5’lik kısmını karşılıyor” dedi. Çelik, 1,5 ay önce başlayan patates hasadında sona geldiklerini, bu yılki rekolteden memnun olduklarını söyleyerek, “Çok şükür bu sene beklediğimiz rekolte verimli geçti. İlimizin birkaç tane stratejik ürünü var. Patates de bunlardan biridir. Aynı zamanda iyi bir endüstriyel bitkimizdir. Yaklaşık olarak ilimizde Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz bölgemiz başta olmak üzere yaklaşık 45 bin dönüm civarında patates üretimimiz var. 315 üreticimizin yetiştirdiği patateste yıllık rekoltemiz yaklaşık 200 bin tondur. İlimizde 13 çeşit patates üretimi yapılmaktadır. Kısmen yemeklik patates üretimimiz var. Son yıllarda artan bir ivmeyle sertifikalı patates tohumu üretimimiz mevcuttur. Ayrıca 15 çiftçimiz 7 bin dekarlık alanda 35-40 bin ton arasında sertifikalı patates üretimi yapmaktadır. Sertifikalı patates üretimi ilimizde kullanmakla beraber komşu illere, kısmen de yurt dışına ihraç edilmektedir” diye konuştu.

“Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Bitlis karşılamaktadır”

Çelik, patates üretiminin nisan ayında başladığını ve yaklaşık 5 aylık süreci kapsadığını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Patates üretimi bölgemizde nisan ayında başlamaktadır. 5 aylık bir süreçte tarlada faaliyetler devam etmektedir. 3-4 bin insan burada istihdam edilmektedir. Üretimimiz bu sene çok iyi. Taban fiyatı da iyidir. Şu anda tarlada patatesin kilosu 1 ile 1,10 TL’ye satılmaktadır. Yemeklik patates üretiminde Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüzde 5’ini Bitlis karşılamaktadır. İlimizin gayri safi milli hasılasına katkısı sertifikalı patates ile birlikte yaklaşık olarak 260 milyon TL’dir. Tabii biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üreticilerimizle birlikte sürekli sahadayız. Gerek ilçe müdürlüklerimizin teknik personelleri, gerek il müdürlüklerimizin personeli ile birlikte nisan ayından itibaren sürekli tarlada üreticilerle birlikteyiz.”

“Bölgemiz hastalıklardan arınmış bir bölgedir”

Tarım ve Orman Müdürü Rıfat Çelik, hasat sonrası depo kontrollerinin başlayacağını da dile getirerek, “Şu an biten hasatla ile birlikte bizim depo kontrollerimiz başlayacak. Tarladaki hastalık ve zararlı kontrolleri bitirdik. Çok şükür bölgemiz hastalıklardan arınmış bir bölgedir. Kaliteli yemeklik ve sertifikalı üretimlerimiz mevcuttur. Yaklaşık bir ayda depodaki kontrollerimiz sürecek. Tohumluklar sertifikalandırılacak. Tescil işlemi bittikten sonra bunlar il dışına sevkıyatları sağlanacak. Tarım ve Orman Bakanlığımız, üreticilerimizi sürekli desteklemektedir. Patates üretimi yapan kardeşlerimize dekara 31 TL mazot ve gübre desteği sağlamaktayız. Aynı zamanda tohumluk üreten kardeşlerimize de kilogramına 20 kuruş desteğimiz mevcuttur. Üretilen sertifikalı patates tohumu kullanan çiftçilerimize de ‘sertifikalı tohum kullanım desteği’ adı altında dekara 80 liralık bir desteğimiz mevcuttur” ifadelerini kullandı.

15 milyon TL destek

Tarım ve Orman Bakanlığının ciddi destekleriyle üretim kapasitesinin arttığını kaydeden Çelik, “Kırsal Kalkınma ve Destekleme Programı kapsamında patates üreten ve deposu eksik olanlara yüzde 50 hibe destekli depolar için destek verdik. Bu anlamda 6 adet depo yaptık. Yaklaşık 5 milyon TL desteğimiz oldu. Aynı şekilde sulu tarıma katkımız olsun diye Bakanlığımızın ‘Bireysel Sulama Sistemleri’ yine yüzde 50 hibe desteklidir. Yağmurlu sulama sistemlerini kurmak isteyen çiftçilerimize ayrıca yüzde 50 hibe desteğini sağlıyoruz. Geçen yıl Bakanlığımız toplamda patates üreten kardeşlerimize sağladığı imkan yaklaşık olarak 15 milyon TL civarındadır” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ