Orman yangınlarıyla mücadeleye 'teknolojik' imza

Tarım ve Orman Bakanlığının, yangınları tespit ve söndürme faaliyetlerinde İHA'lardan yapay zekaya kadar teknolojik imkanları kullanmaya başlaması sahada da etkisini hissettiriyor.

Genel 8.07.2020 12:12:00 0
Orman yangınlarıyla mücadeleye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.07.2020 12:12

ANKARA(AA) - Tarım ve Orman Bakanlığının, yangın söndürme filosunda gerçekleştirdiği teknolojik dönüşüm alevlere müdahale süresini kısaltırken, orman teşkilatının da harekat gücünü artırdı. Son olarak Gelibolu'daki orman yangınının kontrol altına alınmasında, personelin yoğun çabasıyla birlikte insansız hava araçlarının (İHA) etkin kullanılması, kapasitesi yüksek uçakların ve helikopterlerin devrede olması önemli katkı sağladı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınlarıyla mücadelede, müdahale ve söndürme süresini kısaltmak amacıyla teknolojik imkanlardan üst düzeyde yararlanmaya çalışıyor.

Bu kapsamda, yangın söndürme filosu teknolojik imkanlarla destekleniyor.

Daha önce yangın söndürme faaliyetlerinde yaklaşık 4 ton su taşıyan uçaklar kullanılıyordu. Bunların yerine kapasitesi 10 ton olan uçaklardan yararlanılmaya başlandı. Kapasite artırımı, yangınların söndürülme aşamasında süre açısından büyük fayda sağladı. Bu durum, son olarak Gelibolu'daki orman yangınının kontrol altına alınmasında önemli rol oynadı.

Uçakların yanı sıra helikopterlerde de daha teknolojik ve su taşıma kapasitesi yüksek olanlar tercih ediliyor. Yangınlarda yönetim imkanını artıracak gece görüşlü helikopterlerin devreye girmesinin alevlerle mücadeleye ciddi katkı sağlayacağı belirtiliyor.

İHA'lar müdahale gücünü artırdı

Orman yangınlarıyla mücadelede İHA'ların aktif olarak kullanılmaya başlanması, sahadaki başarının artmasında etkili oldu.

Yangınları tespit ve söndürme faaliyetlerinde İHA'lardan yapay zekaya kadar teknolojik imkanların devrede olması, koordinasyon açısından da farkını gösterdi.

İHA'larla geniş gözetlemeler yapılarak hem yangının boyutu daha hızlı tespit ediliyor hem de söndürme esnasında bu araçlardan elde edilen bilgilerle nokta atışı müdahale yapılabiliyor.

Özellikle gece, yangınların genel gidişatının görülmesi, ısı noktalarının tespiti ve müdahale yerlerinin daha net şekilde belirlenebilmesi alevlerin daha geniş sahalara yayılmasının önüne geçiyor.

İHA'larla sahadan alınan görüntülerin canlı olarak yangın yönetim merkeziyle paylaşılması, alevlere daha etkin ve hızlı müdahale imkanını güçlendirdi. Söz konusu araçların katkısı, son olarak Gelibolu'daki yangının kontrol altına alınmasında kendisini gösterdi. Yangının boyutlarına rağmen, teknolojinin imkanlarından yararlanılarak sağlanan etkili koordinasyon sahada da belirleyici oldu. 2 uçak, 20 helikopter, 118 arazöz, 20 dozer ve 510 personelin yoğun çabası, teknolojik imkanlarla birleşince yangın kontrol altına alındı.

Hedef yangına müdahalede 10 dakikanın altına inmek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gelibolu Yarımadası'ndaki orman yangınıyla mücadelede İHA gibi tüm teknolojileri kullandıklarını, en önemli silahlarının ise orman teşkilatı olduğunu ifade etmişti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'den (TUSAŞ) alınacak T70 yönetim helikopterlerinin yangınlarla mücadelede personel taşıma konusunda katkı sağlayacağını vurgulayan Pakdemirli, "Tüm teknolojileri kullanıyoruz. Tabiri caizse uzay aracı hariç tüm teknolojileri kullanıyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bakanlığın aldığı kararlarla orman teşkilatı teknolojik dönüşüm yaşamasının yanı sıra personel ve araç-gereç olarak da güçlendirildi. Halen 10 bin 500 yangın işçisi, 3 bin teknik personel, 5 bin memur, 11 bin 500 yangın gönüllüsü yangınlarla mücadelede görev alıyor. Yer ekiplerinde 1072 arazöz, 281 su tankeri, 586 ilk müdahale aracı, 185 dozer, 473 diğer araç-iş makineleriyle birlikte toplam 2 bin 597 araç bulunuyor. Havadan ise 6 idari helikopterin yanında 27 yangın söndürme helikopteri ve 2 adet 10 tonluk amfibik uçak kullanılıyor.

İHA'lar, termal kameralı "drone"lar ve yangın söndürme filosunun güçlendirilmesiyle alevlere müdahale süresinin daha da kısaltılması hedefleniyor. Teknolojik dönüşüm sayesinde 2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresi 2019 yılında 12 dakikaya kadar indirildi. 2023 sonunda bu sürenin 10 dakikanın da altına çekilmesi bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ