Organik bebekler, plastik oyuncaklara rakip oldu

Genel 11.12.2017 09:56:09 0
Organik bebekler, plastik oyuncaklara rakip oldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.12.2017 09:56
Tunceli’nin Hozat ilçesinde 30 kadın, haftada 250 adet organik örgü bebek yaparak hem kendi ekonomilerine katkı sağladı, hem de plastik bebeklere rakip oldu.
Hozat Kaymakamlığın desteğiyle Halk Eğitim Merkezi bünyesinde "Organik Örgü Bebek" kursu açıldı. Kursta yaşları 18 ile 60 arasında değişen 30 kadın, örgü bebek yapmayı öğrendi. 5 aylık çalışma sonucu haftada ortalama 250 bebek üretimi yapma seviyesine gelen kadınlar, Kaymakam Hüseyin Çam ile Vali Tuncay Sonel’in desteğiyle organik bebeklerinin satışını gerçekleştirerek ekonomik kazanç sağladı. Sattıkları bebeklerle ortalama 600 lira gelir elde eden kadınlar, yeni yıl için ise Noel Baba bebekleri üretimine başladı.

Haftada 250 bebek üretiyorlar
Yaklaşık 5 aydır devam eden kurs ve üretime ilişkin bilgi veren usta öğretici Seyran Dilekçi, “Hozat’ta kadınlar için gidecek pek yer yok. Gidecekleri yerler halk eğitim merkezleri. Biz de bunu değerlendirdik. 30 kadınla haftada 250 bebek üretiyoruz. Bu bizim için çok güzel bir proje. Kadınlar için çok güzel bir imkan. Evlerine, aşlarına, çocuklarına katkıda bulunuyorlar. Kadınlarımızla gurur duyuyorum. Hedefimizi yakaladık daha da ilerletmeyi düşünüyoruz. Ürettiklerimizin satılması konusunda Kaymakamımız Hüseyin Çam ve Valimiz Tuncay Sonel Bey destek sunuyor. İnşallah ileriki süreçte atölye açacağız” dedi.
Örgü bebeklerin plastiklerden daha sağlıklı olduğunu belirten Dilekçi, “Yapımında en sağlıklı ipleri kullandık. Plastiklerden daha sağlıklı. Makine yıkanıp yeniden kullanılabiliyor. Ürettiğimiz ürünler çizgi film kahramanları. Bu ürünlerle kadınlar aile bütçesine aylık 600 TL civarında katkı sunuyor” diye konuştu.

Hem hastalığını unuttu, hem kazanç sağladı
Hem karaciğer hem de kas hastası olan ve kursta bebek yapan Özlem Gök, "Bu kursa geldiğim zaman hastalığımı unuttum. Hem para kazanıyoruz hem de moral ve motivasyonumuz iyi oluyor" dedi.
Oyuncak yapmanın zevkli olduğunu aktaran kursiyerlerden Türkan Geyik ise "Bu kursta hem para kazanıyoruz hem de motive oluyoruz. Hozat’ta işsizlik var. Ev hanımı olarak harçlık kazanıyorum" şeklinde konuştu.
Sağlıklı oyuncaklar yaptıkları için çok mutlu olduğunu anlatan Sultan Balık da, el emeği göz nuru ürün yaptıklarını, kendileri için hem değişiklik hem de fırsat olduğunu kaydetti.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ