'Mutasyona uğrayan Kovid-19 yüzde 70 daha bulaşıcı' öngörüsü

- Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik: - 'Kovid-20, yani Kovid-19'un mutasyona uğramış hali yüzde 70 oranında daha bulaştırıcı özelliklere sahip olabilir' - 'Yeni tip virüsü aş

Genel 23.12.2020 09:54:38 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.12.2020 09:54

İSTANBUL (AA) - Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, Kovid-19'un mutasyona uğramış halinin yüzde 70 daha fazla bulaştırıcı özelliklere sahip olabileceğini belirterek, "Yeni tip virüsü aşı baskılayacak. Önümüzdeki bahar veya yaz aylarında bu virüsün artık normal bir grip gibi düşük sayıda kişiyi enfekte ettiği ve insan hayatı kaybına bu derece yol açmadığını göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Evcimik, Kovid-19'un mutasyona uğramış hali ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kovid-20, yani Kovid-19'un mutasyona uğramış halinin yüzde 70 oranında daha bulaştırıcı özelliklere sahip olabileceğini aktaran Evcimik, "Bu durum bize R0 dediğimiz bulaştırma katsayısının 0.4 oranında artırdığını anlatıyor. Bu da daha bulaşıcı bir virüsle karşılaşacağımız ve daha çabuk enfekte olacağımız anlamına geliyor. Özellikle bu virüsün yayılımı kış aylarında daha fazla. Tam da kış aylarında mutant virüsle karşılaştığımız için bulaşıcılığının çok yüksek olacağını gösteriyor. Bu bir yıllık süreç içerisinde Kovid-19 yüzlerce mutasyona uğradı ama bulaşıcılık oranını artırmadı ama İngiltere'de ortaya çıkan Kovid-20 maalesef bulaşıcılık oranını artırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Hemen hemen her gelişmiş ülkede virüse karşı birçok aşı üretimi yapıldığını hatırlatan Evcimik, koronavirüs aşısının bu yeni virüse karşı etkili olup olmadığı hakkında henüz net bir bilgi bulunmadığını, Alman Sağlık Bakanlığının "aşının, yeni mutant virüse karşı da etkili" olduğunu söylediğini ancak ellerinde bu konuyu destekleyen başka bir çalışma veya sonuç olmadığını, virüse yönelik olan aşı çalışmalarının bir kısmının halen devam ettiğini bildirdi.

Aşılarla bu virüsün baskılanabileceğini ve artış trendinin kırılabileceğini belirten Evcimik, "Aşılarda da şöyle bir avantajımız var; birden fazla aşı çalışması olduğundan bunlar da bir avantaj sağlıyor. Belki birkaç tane aşı mutanttan dolayı bir işe yaramamış olabilir. Fakat peşinden gelen çalışmalar bu eksiği kapatabilir. Eğer tüm aşılara karşı bir direnç oluşursa maalesef tekrardan mutanta karşı yeni bir aşı bulunana kadar bekleme zorunluluğu doğuruyor." ifadelerini kullandı.


- "Tedbirlere mutlak suretle uymalıyız"


Doç. Dr. Muhammed Fatih Evcimik, yeni tip virüsü aşının baskılayacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Şu anki kullandığımız aşıları, aynı şekilde diğer ülkelerde de başlamış olan aşılar mutantın olduğu ülkelerde de hızlı bir şekilde kullanıldığı zaman bu yayılma hızı azaltılarak insanlarda bir bağışıklık oluşturulacak. Bu kısa süreli de olsa, birkaç ay da olsa, bizim için ciddi manada bir önlem olmuş olacak. Dolayısıyla belki önümüzdeki bahar veya yaz aylarında bu virüsün artık normal bir grip gibi düşük sayıda kişiyi enfekte ettiği ve insan hayatı kaybına bu derece yol açmadığını göreceğiz."

Sağlık çalışanlarının yüklerinin artacağı konusuna değinen Evcimik, "Daha çok hastaneye ihtiyaç, daha çok insana sağlık hizmeti demektir. Dolayısıyla bir kademe daha sağlık hizmetlerinde artış görebiliriz. Bunu azaltmak için yapmamız gerekenleri artık çok iyi öğrendik. Tedbirlere mutlak suretle uymalıyız. Bu şekilde tüm sağlık çalışanlarının yükünü azatmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ