Malatya’ya H plaka şoku

Malatya İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin 55 adet aracı yolcu otobüsüne dönüştürmesini, kanuni bir dayanağın olmadığı gerekçesiyle iptal etti.Malatya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde toplu taşıma yapan minibüsleri

Genel 24.01.2019 16:31:55 0
Malatya’ya H plaka şoku
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.01.2019 16:31

Malatya İdare Mahkemesi, Büyükşehir Belediyesi’nin 55 adet aracı yolcu otobüsüne dönüştürmesini, kanuni bir dayanağın olmadığı gerekçesiyle iptal etti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde toplu taşıma yapan minibüslerin özel halk otobüsüne dönüştürülmesi projesini 2017 yılında hayata geçirdi. Proje kapsamında şehir içi hatta çalışan minibüsler, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezinin aldığı karar ile H plaka tahsisi yapılarak özel halk otobüsüne dönüştürüldü.

Bu dönüşümle birlikte 102 adet özel halk otobüsü Malatya’da hatlarda çalışmaya başladı. Ancak bu şekilde hak kaybına uğradığını ileri süren minibüsçü esnafı Özkan Köroğlu, Malatya İdare Mahkemesine başvurarak işlemin iptalini talep etti. Köroğlu, tarafından mahkemeye yapılan başvuruda, 4 duraklı minibüs hatlarının 25 duraklı hatlarla birleştirilmeye çalışıldığını ve bu durumun ise kendileri açısından zarara neden olacağı ifade edildi.

Açılan davada Büyükşehir Belediyesi adına avukat Zeynep Kıstırak ise, yaptığı savunmada D4 yetki belgesi bulunan plaka sahiplerine öncelik hakkı tanınarak 55 hat sahibi ile sözleşme imzalandığını dile getirildi. H Plaka dönüşüm projesi kapsamında UKOME’nin karar aldığını belirten avukat Kıstırak, sözleşme imzalayan taşımacıların herhangi bir hak kaybının olmadığını savunarak davanın reddini talep etti.

Her iki tarafında savunmalarını inceleyen Mahkeme heyeti, 6 Aralık 2018 tarihinde açıkladığı karar ile 55 adet H plakalı otobüse verilen hat tahsisinin hukuki bir dayanağının olmadığını gerekçe göstererek işlemin iptaline hükmetti.

Mahkeme kararda, Malatya Büyükşehir Belediyesinin uzun zamandır taşımacılık yapan esnafın mağdur edilmemesi adına D4 yetki belgesi sahiplerine öncelik tanıyarak sözleşme imzalattığını belirtilerek, ancak ticari plakaların verilmesi için il trafik komisyonunca bir plaka tahdidinin olması gerektiğini vurguladı.

Komisyon tarafından ise plaka tahdidi kararının alınmadığının belirtildiği kararda, “2886 sayılı yasa hükümleri çerçevesinde ihale yapılmaksızın 55 adet taşımacının Özel Halk Otobüsüne dönüşüm projesi kapsamında değerlendirilerek yapılan hat tahsisinin gerek Devlet İhale Kanunu, gerek Belediye Kanunu gerekse Büyükşehir Belediyesi Kanununda mevcut bir kanuni dayanağının bulunmadığı anlaşıldığından Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezinin 09.05.2017 tarihindeki işleminde hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

55 aracın H plakalı yolcu otobüsü işleminin iptaline karar veren mahkeme, ayrıca dava masrafının ise Büyükşehir Belediyesinden alınarak davalıya verilmesine hükmetti.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ