Libya ve Türkiye'nin ortak çalışma timleri Trablus'ta mayın imha çalışmalarını sürdürüyor

Libya hükümetinin talebiyle ülkeye gelen TSK'ya bağlı timler ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Hafter milislerinin Trablus'un güneyindeki yerleşim yerlerine tuzakladığı mayın ve EYP'leri temizlemek için çalışmalar

Genel 21.07.2020 18:47:24 0
Libya ve Türkiye
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.07.2020 18:47

TRABLUS (AA) - Libya hükümetinin talebiyle ülkeye gelen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı timler, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter milislerinin Trablus'un güneyindeki yerleşim yerlerine tuzakladığı mayın ve el yapımı patlayıcıları (EYP) temizlemek ve sivillerin evlerine güvenli dönüşünü sağlamak için çalışmalarına devam ediyor.

Bu çalışmalar kapsamında, Libya ordusundan askeri yetkililerin ve patlayıcı arama ve imha timlerinin katılımıyla, TSK'nın Kara, Deniz ve Hava Komutanlıklarına bağlı, METİ (Mayın ve EYP Tespit ve İmha), PMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha), MAKÖ (Mayın Arama Köpeği), EOD (Mühimmat İmha) ve SAS (Sualtı Savunma) Timlerinin Kullanım Usul ve Kabiliyetleri Eğitimi programı düzenlendi.

Başkent Trablus'taki Savunma Güvenlik İşbirliği ve Eğitim Yardım Danışma Komutanlığında hazırlanan eğitim parkurunda, mayın, EYP ve mühimmat tuzaklanan bölgelerde iki ülke arasında yapılacak müşterek çalışmalar çerçevesinde, teçhizatlar ve bunları kullanan timlerin çalışma esas ve usülleri tanıtıldı.

Programda, Türkiye'de üretilen, araç içi ve araç altı arama cihazı, bomba imha robotu, dedektör, sırt tipi sinyal karıştırıcı, mayından koruyucu elbise ve ip-kanca setleri gibi mayın ve EYP imha çalışmalarında kullanılan ekipmanlar sergilendi.

Libya ordu yetkilileri, cihaz ve ekipmanları inceleyerek TSK uzmanlarından bilgi aldı.

Program sırasında, Bursa Gemlik Askeri Veteriner Okul Komutanlığında eğitilen Turcan adlı mayın arama köpeği de becerilerini gösterdi.

Askeri yetkililer, TSK'ye bağlı uzman timlerin, sivil Libyalı vatandaşların evlerine dönüşünü sağlamak için çalışmalarına devam edeceğini belirtti.

Halife Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için milislerine 4 Nisan 2019'da saldırı emri vermesiyle ülkesini şiddet sarmalına sürüklemişti.

Hafter'in başkente yönelik saldırılarına başlamasının ardından 200 bine yakın Libyalı evini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmiş Milletler'in (BM) açıkladığı rakamlara göre, Libya içinde en az 400 bin kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Yerel makamlar, yerinden edilmiş ancak BM'nin kayda almadığı Libyalılarla bu sayının çok daha fazla olduğunu vurguluyor.

Hafter saflarındaki milislerin ve Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerlerin, Trablus'un güneyindeki sivil yerleşim bölgelerinden çekilirken çok sayıda mayın ve EYP tuzakladıkları ortaya çıkmıştı.

Sivil halkın evlerine güvenli dönüşünü sağlamak için Libya makamlarının daveti üzerine çalışmalara başlayan TSK'ye bağlı mayın ve patlayıcı imha uzmanları, modern ekipmanları, robotik sistemleri, milli teknolojileri ve teknik saha tecrübelerini kullanarak Libya ordusuyla mayın ve patlayıcıları imha faaliyetlerini sürdürüyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ