Kubbet-ül İslam Ahlat'ta, Kentsel Tasarım toplantısı yapıldı

Genel 29.10.2017 15:34:46 0
Kubbet-ül İslam Ahlat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.10.2017 15:34
DAP İdaresi’nin “Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve Tanıtımı Projesi” kapsamında desteklediği projelerden biri olan Ahlat’ın ‘Kentsel Tasarımı’ için geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.
Ahlat Kaymakamlığı’nda gerçekleşen toplantıya Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt ile Yardımcısı Melik Ayaz, DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erdal Necip Yardım, Ahlat kaymakamı Mustafa Akgül, Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, Van Rölöve ve Anıtlar Müdürü Emre Aksöyek, Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürü Ramazan Gencan, Ahlat Müze Müdürü Mikail Erçek, DAP İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, Ahlat Kazı Başkanı Prof.Dr. Recai Karahan, DAKA ile ilgili kurum yetkilileri ve kentsel tasarımı yapacak firmanın yetkilileri katıldı.
Proje alanlarını gezen ve ilgililerden bilgi alan heyet, Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı da ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi, ardından açıklamada bulundular.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Ahlat’a daha çok ödenek ayırıp bu tarihi kenti, medarı iftihar Kubbet-ül İslam şehrimizi tekrar tarihteki şanlı, şerefli ve geçmişindeki yerine oturtmak için elimizden geleni yapacağız" diyen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, 2018 yılı başlangıç olmak üzere Ahlat’ta yapacakları çalışmaları bugünden başlatmış bulunduklarını ifade ederek, şunları söyledi:
“Elimizden gelen ne varsa en iyisini yapacağız”
“Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü heyeti olarak Kubbet-ül İslam olarak bildiğimiz tarihi Ahlat şehrimize geldik. Önce Sahil Kalesinde yapacağımız işleri yerinde tespit ettik. Orada bulunan evler, hamam ve diğer surlarla ilgili çalışmaları yerinde inceledik. İlgili arkadaşlarımız Genel Müdür yardımcımız ve daire başkanlarımız da buradalar. Kazı alanlarında ve Harabeşehir’de yapacağımız bütün çalışmaları planlamak üzere Belediye Başkanımız, DAP İdaresi ve diğer kurumlarla iş birliği yapacağız. 2018 yılında başlamak üzere Ahlat’a ilişkin eylem planımızı gözden geçireceğiz. Kim, nerede, neyi, ne zaman yapacak onu konuşacağız" dedi.
"Asıl mesele ecdat mirasını ihya etmek"
Yapılan çalışmayla hedeflenen amacın ecdat mirasını ihya etmek olduğunu söyleyen Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban, "DAP İdaresi’nin başlatmış olduğu çalışmayla; Kültür Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının ama temelde çatı olarak Cumhurbaşkanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü bir projeyle ilgili iş bölümü yapıyoruz. Aynı zamanda Ahlat’ın doğal bir plato yani film platosuna dönüşüm alanlarını tarihi, kültürel bulgularımızı da en sağlıklı şekilde ihya ederek, asıl meselemiz olan burada ki ecdat mirasını ihya etmektir" dedi.
“Ahlat’ın geçmişteki ruhunu, cisimleştirilmiş haliyle bugün de yaşatmak istiyoruz”
‘Tarihi Kent Bölgelerinin Canlandırılması ve Tanıtımı Programı’ kapsamında, DAP Bölgesinde 3 lokasyonda desteklerinin olduğunu belirten DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, bunlardan birinin de Ahlat olduğunu söyledi. Ahlat’ta kentsel tasarım yapacak yüklenici firma ile ilgili kurumların karşılıklı görüşmesiyle bunların bir şekilde örtüşmesini ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak üzere toplanacaklarını ifade eden Başkan Demir, konuşmasında şunları kaydetti:
“Artık son noktaya gelmiş bulunuyoruz. Temennimiz inşallah bu mutabakatı sağlayarak, 2018 yılında Kültür Bakanlığı’mızın ve Kalkınma Bakanlığı’mızın sağlayacağı finansmanlarla bu projeleri hayata geçirebilmek. İnşallah bunu umduğumuz zaman dilimi içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz. Daha doğrusu, bölgemize, ülkemize ve alemi İslam’a, Kubbet-ül İslam vasfına şiar olmuş bu ilçemizin geçmişteki ruhunu, cisimleştirilmiş haliyle bugün de yaşatmak istiyoruz. Şimdiden hayırlı olsun"
Planlanan Kentsel Tasarım istişare edildi
Tarihi kent bölgelerinin bir bütün halinde korunarak sonraki nesillere aktarılmasını amaçlayan proje kapsamında, toplantı öncesi proje alanlarını gezen heyet, daha sonra, toplantıya katılarak Ahlat’ın Kentsel Tasarımında gelinen son aşamayı değerlendirdi ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar hakkında istişarelerde bulundu.
Toplantıda yüklenici firma tarafından hazırlanan tasarımlar incelenerek, proje kapsamında yapılması düşünülen Ahlat’ta kümbetler aksına Kervansaray Otel, tarihi filmlerin çekimi için sinema platosu, Selçuklularla ilgili tüm belge ve bilgilerin toplanacağı Ahlat Medresesi, 1071 Malazgirt karargahının ikincisinin Ahlat’ta kurulması, Kale Mahallesinde çadır otel, at, okçuluk ve cirit sporlarının yapılabileceği Ata Sporları Meydanı, Kubbet-ül İslam Bahçesi, Kale Mahallesinde kıyı düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırması, Geometri Müzesi, el sanatları satış atölyeleri, Harabeşehir Bölgesi Eko Turizm Alanı kapsamında kır kahveleri, oturma alanları, bungalo evler, hobi çiftlikleri, kuş gözlem kuleleri ve olta balıkçılığı için iskele fikirleri hakkında, projelendirilecek alanlar dikkate alınarak karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ