Kovid-19'a yakalanıp iyileşenler için nefes egzersizleri önerisi

- Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş: - “Kovid-19 sonrası dönemde günde en az 3 defa yapılan solunum egzersizleri, akciğer kapasitesini artırarak zarar görmüş akciğer dokusunun i

Genel 16.07.2020 09:42:34 0
Kovid-19
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.07.2020 09:42

İSTANBUL (AA) - Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Çağlayan Aslanbaş, “Kovid-19 sonrası dönemde günde en az 3 defa yapılan solunum egzersizleri, akciğer kapasitesini artırarak zarar görmüş akciğer dokusunun iyileşmesini hızlandırıyor.” dedi.

Uzm. Dr Çağlayan Aslanbaş yaptığı açıklamada, pandemide Kovid-19’a yakalanıp iyileşenler için nefes egzersizleri önerdi.

Hasta stabil olduğunda ve bulaştırıcılık ortadan kalktığında solunum egzersizi yapılması gerektiğine dikkati çeken Aslanbaş, şunları kaydetti:

“Kovid-19 enfeksiyonu akciğerleri etkileyerek zatürre gelişimine yol açıyor. Zatürre akciğerlerde su tutulması ve skar doku gelişmesi ile akciğer kapasitesini azaltarak solunum sıkıntısı oluşturuyor. Solunum egzersizlerini günde en az 3 defa yapmak akciğer kapasitesini artırarak zarar görmüş akciğer dokusunun iyileşmesini hızlandırıyor. Doğru yapılan solunum egzersizleri nefes darlığı, göğüste dolgunluk gibi semptomları geriletmenin yanı sıra, kişilerin kaygı bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarını da hafifletir. Yasam kalitesinde artış sağlar ve kişilerin günlük yaşama dönüş sürelerini kısaltır.”


- Solunum egzersizleri


Aslanbaş, Kovid-19 sonrası dönemde akciğerlerin kapasitesini arttıran solunum egzersizlerini şöyle anlattı:

"Büzük dudak solunumu, diyafragmatik solunum, derin nefes alma egzersizi ve kontrollü öksürük egzersizlerini, güçlü akciğerlere sahip olmak için öneriyoruz. Büzük dudak solunumu egzersizi için rahat bir pozisyonda oturun. Yavaş ve sakin bir şekilde burundan 2-3 saniyede nefes alın. Dudaklarınızı ıslık çalacak gibi büzerek ağızdan 5 saniye içinde nefes verin. Nefesinizi boşaltmak için fazla güç sarf etmeyin. Nefesiniz kesilene kadar üflemeye devam edin."

Diyafragmatik solunum egzersizine değinen Aslanbaş, “Oturarak ya da hafif yatar pozisyonda başınızın ve dizlerinizin altına yastık koyarak yapmalısınız. Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda olmalısınız. Sağ elini kullananlar sağ elini karnının üzerine, sol elini göğüs kemiğinin üzerine yerleştirmelidir. Solaklar el yerleşimini tam tersi seklinde yapmalı. Burnunuzdan 2-3 saniye boyunca nefes alın. Nefes alırken karnınız dışa doğru hareket etmeli, göğüs kafesiniz olabildiğince sabit kalmalı. Nefes, ağızdan dudaklar büzülerek verilmeli ve nefes verirken karnınızın üzerine hafifçe elinizle bastırmalısınız. Yavaş ve derin bir nefes alın ve kontrollü olarak verin.” ifadelerini kullandı.

Aslanbaş, derin nefes alma egzersizine de dikkati çekerek, “Yaparken her iki elinizi yanlarda kaburgalar üzerine yerleştirip rahatça oturun burnunuzdan derin bir nefes alın ve göğüs kafesinizin genişlediğini hissedin. Aldığınız nefesi 5 saniye boyunca tutmalısınız. Burundan yavaşça ve derin bir nefes şeklinde, soluduğunuz havanın tamamı boşalana kadar nefes verin.” tavsiyelerinde bulundu.

Kontrollü öksürük egzersizi için rahat bir pozisyonda oturulmasını öneren Aslanbaş, ağızdan derin bir nefes alarak nefesin 3 kere de güçlü bir şekilde öksürerek verilmesi gerektiğini belirtti.

Kovid-19 enfeksiyonu devam ederken bu egzersizlerin yapılmamasının altını çizen Aslanbaş, "Bu nefes egzersizlerinin aktif hastalık döneminde yapılmasını hem bulaştırıcılığı artırma hem de mevcut hastalığın semptomlarını şiddetlendirme ihtimali nedeniyle önermiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ