Koronavirüsü yenen genç hekimden immün plazma bağışı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisi tamamlanan asistan hekim Betül İkbal Doğan, İzmir'deki ilk 'immün plazma' tedavisi bağışçılarından oldu.

Genel 15.04.2020 12:40:24 0
Koronavirüsü yenen genç hekimden immün plazma bağışı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.04.2020 12:40

İZMİR (AA) - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan asistan hekim Betül İkbal Doğan'a şüphe üzerine Kovid-19 testi yapıldı.

Test sonucunun pozitif çıkması üzerine Doğan, hastanede 2 gün tedavi gördü. Doğan'a daha sonra yapılan test ise negatif sonuç verdi. 14 gün boyunca karantina altına alınan Doğan, son testi de negatif çıkınca, görevine döndükten sonra plazma bağışçısı olmaya karar verdi.

Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürlüğünün İzmir'in Alsancak semtindeki kan alma merkezine gelen Doğan, plazma bağışında bulundu.

"İnsanlara yardım etmeyi seviyorum"

Asistan hekim Betül İkbal Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19 hastalığına yakalandığını öğrendiğinde büyük korku yaşadığını, kaygılarının çevresine bulaştırmış olma olasılığı nedeniyle daha da arttığını belirtti.

Karantina sürecinde ailesinin ve çalışma arkadaşlarının kendisine çok destek verdiğini, sağlığına kavuşup bir an önce çalışma ortamına dönmek için adeta günleri saydığını anlatan Doğan, şunları söyledi:

"Görevime dönme isteğim daha çabuk iyileşmemi sağladı. Doktorluğu severek yapıyorum ve insanlara yardım etmeyi seviyorum. Zaten Türk Kızılayın gönüllü kan bağışçısıydım. Bu yüzden bu hissi daha çok yaşayabilmek için sağlığıma kavuşmamın ardından plazma bağışı yapmaya da karar verdim. Bizim görevimiz sadece hastanede değil, her açıdan insanlara yardımcı olmamız lazım. Çok mutluyum. Bu süreçte bazı insanların evlerinde kalarak, bazılarının ise plazmalarını vererek hastalara destek olacağını düşünüyorum."

"Plazma bağışının sakıncası yok"

Türk Kızılay Ege Bölgesi Kan Merkez Müdürü Gökay Gök ise genç meslektaşının İzmir'deki ilk immün plazma bağışçılarından olduğunu dile getirdi.

Plazma bağışçısı olmak için bazı kriterlerin bulunduğunu anlatan Gök, "Bir sağlık kuruluşunda Kovid-19 tanısı konulan, son iki testi negatif çıkan, kan bağışı seçim kriterlerine uygun, 18-60 yaş arası herkes plazma bağışında bulunabilir." dedi.

İşlemin aferez ünitesi olan tüm Türk Kızılay kan alma birimlerinde yapıldığını ve 50 dakikada tamamlandığını belirten Gök, şunları kaydetti:

"Plazma bağışında hastanın tek kolundan tek iğneyle yaklaşık 450 mililitre plazma alınıyor. Alınan plazmayı bölge kan merkezinde 2 torbaya ayırıyoruz. Bir ünite plazmadan 2 torba ürün elde edilerek yoğun bakımdaki 2 hastada kullanılıyor. Gönüllü plazma bağışında kan gruplarında A ve B grubu esastır. Bağışçımız A+ ise A+ bir hastaya kullanılır. Plazmalar sağlık kuruluşu tarafınan talep ediliyor. Hastanelere biz veriyoruz. Yoğun bakımda kime ne verileceğine oradaki doktorlar karar veriyor. Bağışçılarımız her 10 günü geçmek şartıyla ayda 3 defa plazma bağışı yapılabilir. Bağışıklık sistemi yönünden herhangi bir sakıncası yok."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ