Koronavirüs tedbirleri caretta carettalara yaradı

- Uzun bir süre ziyaretçi girişine kapatılan Antalya'nın ünlü Çıralı Plajı'nın sakinleri caretta carettalar, bu durumu fırsata dönüştürerek rahat bir yumurtlama dönemi geçirdi - Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habib Altınkaya: - 'Yumurtla

Genel 4.06.2020 11:01:59 0
Koronavirüs tedbirleri caretta carettalara yaradı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.06.2020 11:01

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında uzun bir süre sakinliğin yaşandığı Antalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı Plajı'nda caretta carettalar, rahat bir dönem geçirdi.

Antalya'nın tarihi, doğal güzellikleri ve dünyaca ünlü plajına sahip bölgesi Çıralı, 15 yılda yapılan çalışmalarla ülkedeki en önemli caretta caretta üreme alanlarından biri haline geldi.

Masmavi denizi, uzun plajı ve yeşil doğasıyla en önemli turizm merkezlerinden Kemer ilçesindeki Çıralı Turizm Bölgesi, son yıllarda yapılan çalışmalarla caretta carettalarla da anılıyor.

Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzun bir süre ziyaretçi girişine kapatılan Çıralı Plajı'nda caretta carettalar çok rahat bir yumurtlama dönemi geçirip yuva yapmaya başladı.

Plajda gönüllü olarak görev yapan Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi üyesi 4 kişi, 10 yuva tespit etti.

Ekipler, ayrıca Olimpos Plajı'nda da caretta carettaların ayak izlerini gördü ancak yuva tespiti yapamadı. Bu plaja da birkaç gün içinde caretta carettaların yuva yapacağı tahmin ediliyor.

- Bu yıl 100 yuvada 5 bin yavru bekleniyor

Kooperatif üyesi ve Ulupınar Mahallesi Muhtarı Habib Altınkaya, AA muhabirine, Çıralı ile carettanın birbiriyle özdeşleştiğini söyledi.

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle uzun süredir plaja kimsenin girmediğini, denize dahi teknelerin açılamadığını anlatan Altınkaya, şöyle konuştu:

"Yumurtlama dönemi öncesinde carettalar denizde de plajda da rahat etti. Caretta ölümlerine son dönemde çok çok az rastladık. Yaşam alanlarında özgürce yüzdüler. Normal zamanlarda Çıralı'da gece sahilde yürüyüş yapmak, denizde yüzmek, sahilde ateş yakmak, kamp yapmak, araba ve bisikletlerin alana girmesi yasak. Hava karardıktan sonra sahil carettalara ait. Halkımız ve turistler de bu konuda duyarlılık gösteriyor. Bu yıl da aynı uygulama devam edecek."

Bu yıl yuva sayısında artış beklediklerini vurgulayan Altınkaya, "Geçen yıl 85 yuvada 4 bini aşkın yavru denizle buluşmuştu. Bu yıl ise alınan tedbirlerle 100 yuva ve 5 bin yavru beklentimiz var." dedi.

Caretta carettaların turizme de katkısının büyük olduğunu anlatan Altınkaya, temmuz ve ağustos aylarında sabahları yavruların çıkışını izlemek için yüzlerce kişinin sahile geldiğini dile getirdi.

Altınkaya, salgının tamamen sona ermesinin ardından herkesin yine caretta carettaların maviliklere olan yolculuğuna tanıklık etmek için Çıralı'ya geleceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ