Koronavirüs salgınının sessiz tanıkları

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrasında sessizliğe bürünen İstanbul'un simgeleri, bir yandan insan hayatını tehdit eden krizin 'sessiz tanıkları' arasında yer alırken, diğer taraftan hareketli günlerine kavuşmayı bekliyor.

Genel 20.05.2020 13:17:36 0
Koronavirüs salgınının sessiz tanıkları
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.05.2020 13:17

İSTANBUL (AA) - Çin'in Vuhan kentinden dünyaya yayılan ve Türkiye'de ilk vakası 11 Mart'ta görülen Kovid-19 salgını, insan hayatını ve alışkanlıklarını etkilediği gibi her gün binlerce kişinin ayak bastığı alanları yalnızlaştırdı. Krizin Türkiye'deki merkez üssü İstanbul'un tarihi ve turistik mekanları ile ülke ticaretinin kalbi sayılan merkezler, geçmiş dönemlerin aksine yoğun günlerinden uzak görüntü çiziyor.

Her biri yapılış tarihi, görkemi, mimari özellikleri ve hikayesiyle bulundukları bölgenin ve şehrin simgesi haline gelen asırlık eserler, bu zamana kadar şahitlik ettikleri birçok gelişmeye koronavirüs pandemisi ile bir yenisini ekledi.

Mega kentin ziyaretçi akınına uğrayan mekanları, çağrılar ve tedbirler kapsamında misafirlere kapattıkları kapılarına kilit vururken, ticaret merkezleri fiziki hizmetlerine ara vererek kepenklerini indirdi. Bu süreçte iş yerlerini kapatan bazı firmalar e-ticaret yöntemiyle faaliyetlerini sürdürürken, birçok müze ile tarihi ve turistik binalar web siteleri aracılığıyla misafirlerine 360 derece panoromik sanal tur imkanı sunuyor.

Dünyanın tarih ve kültür başkenti konumundaki İstanbul'da vatandaşlar, internet ortamında dolaşma olağanı sağlayan uygulamalar aracılığıyla mekanların detaylı görsellerine de ulaşabiliyorlar.

Aralarında İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya'nın da bulunduğu; Sultanahmet Camisi, Süleymaniye Camisi, Ortaköy Camisi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Rumeli Hisarı gibi tarihi mekanların yanı sıra Kapalıçarşı ve Tahtakale gibi ticaret merkezleri ile kentin tanınmış meydanları (Taksim, Sultanahmet, Eminönü, Bakırköy, Kadıköy, Ortaköy, Beşiktaş vb) "tek tık" ile gezilebiliyor. Kadıköy'ün simgesi, çoğu ziyaretçinin fotoğraf çektirmeden dönmediği Kadıköy Boğa Heykeli de yine online tur ile görülebilen yerler arasında yer alıyor.

Kimi Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kimi sınırlarında bulunduğu ilçe belediyelerinin sorumluluğundaki, şehrin ihtişamına ve silüetine bir mühür gibi iz bırakan bu eserler, bir yandan bina tadilatı veya sağlık konusundaki tedbirlerle de salgın sonrası yeni döneme hazırlanıyor. İnsan sirkülasyonunun fazla olduğu nadide mekanların en azından bir süre birtakım kurallarla kapılarını konuklarına açması bekleniyor.

Kent ve ülke turizmine doğrudan katkı sağlayan "koronavirüs krizinin sessiz şahitleri", sağlıklı günlerde hizmet vermek için gün sayıyor. Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günler dışında çevresinde az sayıda insan görülen mekanlar, görkemine yaraşır göz dolduran tabloya kavuşmayı heyecanla bekliyor.

Asırlık heybetli simgelerin yakınında bu zamana kadar ekmek parası kazanan esnaf, yerli-yabancı turiste hasret kaldıkları bu dönemde kazançlarının ciddi oranda düştüğünü vurguladı. Esnaf, meydanların, çarşı-pazarların hareketli olduğu günleri özlemle beklediklerini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ