Konya Ovası'ndaki obruklar turizme kazandırılmayı bekliyor

Konya Ovası'nda bulunan ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken obruklar, turizme kazandırılmayı bekliyor.

Genel 17.05.2020 13:13:26 0
Konya Ovası
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.05.2020 13:13

Çoğunlukla Konya'nın Karapınar ilçesinde bulunan obruklar, zaman içerisinde aldıkları şekilleriyle ilgi odağı haline geldi.

Drone ile havadan görüntülenen obruklar, kimi zaman bir yerleşim yerinde kimi zaman ise tarlaların arasında oluşuyor. Konya Ovası'nda 350 kadar irili ufaklı obruk bulunuyor.

Karapınar ilçesinin kuzeybatısında yer alan Çıralı Obruğu, 17 bin 500 metrekarelik yüzölçümüyle ön plana çıkıyor. İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki obruk, milattan öncesine ait yaşam izlerini de barındırıyor. Yapılan incelemelerde, obruğun içerisinde insan yapımı mağaraların da bulunduğu gözleniyor.

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her ne kadar "korkulan doğal afet oluşumları" olarak anılsa da obrukların, zamanla doğal güzellikleriyle ön plana çıkabildiğini söyledi.

"Obruklar turizme kazandırılabilir"

Obrukların, gerekli önlemler alındığı taktirde turizme açılabileceğini belirten Nalbantçılar, şunları kaydetti:

"Aslında Konya'daki obruklar dünyada sayılı jeolojik yapılar arasında. Dünyada 'jeoturizm' diye bir olgu var. Her ne kadar Türkiye'de çok fazla gelişmemiş olsa da jeolojik ortamların turizm amaçlı gezilmesi söz konusu. Önlemler alınırsa seyir teraslarıyla buralar turizme kazandırılabilir. Dünyada örnekleri var. Dağcılık, tırmanış, hatta suyu olan obruklarda kanoyla gezinme imkanları da olabiliyor."

Obrukların, Karapınar ilçesi etrafında oluşmasının nedeninin, hala bir çok araştırmaya konu olduğunu aktaran Nalbantçılar, "Obruklar, bölgedeki kayaç yapının suyun kimyasıyla birlikte eriyebilir nitelikte olmasıyla, buna yer altı sularının çekilmesinin eşlik etmesiyle oluşmuş yapılar. Bu obruklar Konya Ovası varolduğundan beri varlar. Olmaya da devam edecekler." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ