Kanser tedavisinde umut olan ışgın sebzesi yok satıyor

Genel 3.05.2017 10:19:43 0
Kanser tedavisinde umut olan ışgın sebzesi yok satıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.05.2017 10:19
ABD’de yapılan araştırmada Anadolu’da yayla muzu olarak da bilinen ışgın sebzesinin kanserli hücrelerin tedavisinde kullanılabileceğinin ortaya çıkması, Türkiye’de yaygın olarak yetişen sebzeyi kıymetlendirdi. Görünümü muza, tadı ise kiviye benzeyen bitkinin gövde ve kök kısmı yenilebiliyor.
Türkiye’de genellikle Doğu ve İç Anadolu Bölgesi’nde yetiştiği bilinen ışgın, Malatya’da tezgahlara indi. Bilim adamlarının yaptığı araştırmada, ışgının kanser hücrelerinin yayılmasını engellemedeki etkisi Malatya’da ışgın sebzesine gösterilen ilgiyi artırdı. Kilosu 5 ila 10 TL arasında satılan ışgın için Türkiye’nin birçok ilinden de yoğun talep geliyor. Yayla muzu olarak da bilinen sebzeye, kanserli hücrelere karşı umut olması nedeniyle ilgi arttı. Yüksek dağlarda organik olarak kendiliğinden yetişen ışgın, doldurduğu tezgahlarda kısa sürede satılıyor.

Görüntüsü muzu, tadı kiviyi anımsatıyor
Işgının görünümü muzu, tadı ise kiviyi anımsatıyor. Işgın ayrıca hafif ekşimsi tadı nedeniyle yöre insanı tarafından yoğun ilgi görüyor. Bitkinin gövdesi ve kök kısmı tüketilirken, yaprakları ise tercih edilmiyor.

Yetiştiği iller
Sivas, Erzurum, Malatya, Bingöl, Bitlis, Tunceli, Elazığ, Hakkari, Van ve Mardin civarında bol miktarda bulunan ışgın, Afyonkarahisar’a kadar uzanan İç Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Yoğun olarak bulunduğu Malatya’da ise Beydağı ve Yama Dağı ile eteklerinde toplanıyor.

“Işgın Allah’ın bir nimeti”
Işgın satıcısı Kadir Karadağ, ışgının kanser, şeker ve tansiyon başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini bildiklerini söyleyerek, “Işgın Allah’ın bir nimeti. Bilim adamları kansere karşı kesin sonuçlarını tespit etti. Bu sebze kansere, tansiyona ve şekere karşı çok iyi geliyor. Bu nimet Malatya’nın yüksek yerlerinde, yaylalarında toplanıyor. Bu şifa kaynağına vatandaşın ilgisi memnun edecek düzeyde. Sadece Malatya’ya değil, Türkiye’nin birçok noktasına satıyoruz” ifadelerini kullandı.
Bir başka satıcı Mehmet Yılmaz ise vatandaşlara çağrıda bulunarak, “Işgın gerçekten her derde deva. Kansere, şekere, tansiyona, kısacası her şeye devadır. Vatandaşın ilgisi iyi. Zaten tezgaha geldikten kısa süre sonra hemen tükeniyor. Gerçekten bu nimet ilaç gibi, her derde deva” dedi.

ABD’de yapılan araştırma
ABD’nin Atlanta Üniversitesinde iki aşama halinde yapılan deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi. Işgında bulunan parietin isimli kırmızı pigmentler kanser hücrelerine enjekte edilmişti. Sadece iki gün içinde kanser hücrelerinin yarısının öldüğü görülürken, pigmentlerin modifiye edilmiş bir çeşidinin de tümörlerin gelişimini azalttığı tespit edilmişti. Uzmanlar ışgından yapılmış kanser ilacının birkaç yıl içinde kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ