İtfaiyeden vatandaşlara baca temizliği uyarısı

İtfaiye Daire Başkanı Hanifi Acar: Baca Temizliği Konusunda Uyardı

Genel 29.10.2019 10:52:18 0
İtfaiyeden vatandaşlara baca temizliği uyarısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 29.10.2019 10:52

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Hanifi Acar, Malatya’da her yıl ortalama yüzde 22 ile 25 arasında baca yangını meydana geldiğini belirterek, vatandaşları baca temizliği ve kombi bakımı konusunda uyardı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Hizmetleri Dairesi Başkanı Hanifi Acar, baca temizliği konusunda vatandaşları uyardı. Baca temizlemenin artık son zamanları olduğunu ifade eden Acar, "Çünkü genelde Haziran-Eylül ayı arasında, havaların daha sıcak olduğu zaman bacaların temizlenmesinin faydası daha büyük. Bacanın içindeki kurumun en kuru olduğu dönemde yapılan temizlik daha olumlu neticeler verecektir" dedi.

Ancak zararın neresinden dönülürse kar olduğunu da sözlerine ekleyen Acar, "Zaman henüz geçmiş değil. Malatya’da yeni yeni sobalar kuruldu ve doğalgazda, kombiler açılıyor. Kombilerinde sobaların da mutlaka baca temizliğinin yapılması gerekiyor. Bunu yılda bir kez yapmak zaten yasal bir zorunluluktur aksi taktirde oluşabilecek yangınlardan doğan zararlarda muhatap kalabilirler, böyle bir yasal zorunluluk da var. Onun için herkesin soba ve kombi bacalarını temizlemelerini, kombilerin bakımlarını ilgili ve yetkili firmalara yaptırmaları gerekir. Temizliğin birçok faydasını göreceklerdir, çünkü temizlenmeyen bacalardan dolayı özellikle sobalarda soba tepmesi dediğimiz zehirlenmeler olay vuku bulmaktadır. Bunu engellemek için önce hem kombi hem sobalarda bacayı temizlememiz ve sobayı da olması gereken şekliyle kurmamız, hatta sobayı yakarken de dikkat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Soba kurarken en fazla 2 dirsek kullanma konusunda da vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Acar, şunları söyledi:

"Sobayı kurarken boruları çok uzatmadan, en fazla 2 dirseklerle bacaya ulaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Böylece sobanın içindeki yakıtın daha verimli yanmasını sağlayacaklardır. Sobanın içindeki yakıt tam yanmayınca içeride kalan gazlar ortama sızarak zehirlenmelere neden oluyor. Çünkü soba karbonmonoksit denilen kokusuz, renksiz, insanların zor hissedebileceği zehirli gaz ortaya çıkarıyor, buda baş ağrısı ve mide bulantısıyla kendini belli ediyor. Bu gibi durumlarla karşılaştıkları zaman mutlaka ilk önce pencereleri açıp ortamı havalandırmaları gerekiyor. Sobayı yakarken de üstten yakmalarını tavsiye ediyoruz çünkü soba alttan yakıldığı zaman üstte kalan yakıt malzemelerinden dolayı daha az ve daha geç yanacak ve zehirli gazlar ortama sızacaktır. Baca temizliği hayat kurtarır, ülkemizde yapılan istatistiklerde yüzde 20-25 oranında çıkan yangınların temizlenmeyen bacalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Baca yangınlarının daha doğrusu bütün yangınların sadece orada kalmayacağını ve başka yerlere sirayet edeceğini hepimiz biliyoruz. Buda büyük zararlara ve can kayıplarına sebebiyet verebilir onun için hassas davranılmasını istiyoruz. Bacaların nasıl temizleneceği ile ilgili bir tereddüt varsa İtfaiye Teşkilatımıza başvurabilirler. Bizim yetkilendirdiğimiz, akredite ettiğimiz firmalar var onlarla görüşebilirler. Bizde kendilerine baca temizliği konusunda her türlü desteği vereceğimizi de bilsinler.”

Kombi bakımı konusunda da vatandaşlara uyarılarda bulunan Acar, kombilerin bakımlarının da mutlaka yılda en az bir kez yapılması gerektiğini dile getirdi. Kombi bacalarının temizliğinin ve bakımlarının yetkili firmalar tarafından yapılmadığı takdirde beklenen verimin de alınmayacağına vurgu yapan Acar, "Doğalgazdan meydana gelecek tehlikelerden korunmanın en kolay yöntemi kombinin bulunduğu yerde ki menfezdir. Bu menfezin herhangi bir nedenden dolayı kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Çünkü doğalgaz havadan hafif bir gaz olduğu için yukarıda birikir ve o menfezden dışarı çıkmaması durumunda zehirlenmelere neden olur. Bunun yanı sıra doğalgaz kokusuz bir gazdır ancak insanlara servis edilirken çürük sarımsak kokusuyla kokulandırılır ki bir kaçak durumunda hissedilebilsin. Bu kokunun alındığı takdirde ilk önce ortamı havalandırmalarını, doğalgaz vanasını ana giriş hattından kapatmaları, itfaiye ve doğalgaza haber vermeleri gerekiyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ