İtalya'da koalisyon ortağı partide kriz

Hükümet krizinden yeni çıkan İtalya'da, bu sefer de yeni hükümetin koalisyon ortağı olan Demokratik Parti (PD) içinde siyasi kriz yaşanıyor.

Genel 17.09.2019 14:20:51 0
İtalya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.09.2019 14:20

ROMA (AA) - İtalya'da eski başbakanlardan Matteo Renzi, kendisine yakın bazı parlamenterlerle koalisyon ortağı partisi Demokratik Parti'den (PD) ayrılacağını ancak Giuseppe Conte liderliğindeki hükümeti desteklemeyi sürdüreceğini belirtti.

Düzen karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S), merkez soldan PD ile sol görüşlü Özgürler ve Eşitler Partisi’nin (LEU) oluşturduğu Conte liderliğindeki hükümet, parlamentodan güvenoyu alalı henüz bir hafta olmuşken yeni bir siyasi krizle karşı karşıya kaldı.

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, koalisyon ortağı PD içinde bir bölünme yaşanıyor.

Partinin eski lideri Senatör Renzi, kendisine yakın bir grup parlamenterle PD'den ayrılıp yeni bir siyasi grup kurma hazırlığında olduğunu açıkladı.

La Repubblica gazetesine konuşan Renzi, ayrılığına gerekçe olarak PD'nin gelecek vizyonu olmamasını gösterdi.

Renzi, gelecek aylarını aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini ile mücadeleye ayıracağını belirterek, 30 kadar parlamenterin de kendisini izleyeceğini ifade etti.

Yeni partilerinin bu hafta içinde açıklanacağını belirten Renzi, PD lideri Nicola Zingaretti'nin de bundan sonra partiyi kontrol edemediğine yönelik mazeret öne süremeyeceğini ancak kendisi ve arkadaşlarının ayrılmasıyla PD'nin dengesizleşeceğini savundu.

Koalisyonun büyük ortağı olan M5S'nin de kendisini tam olarak ikna etmediğini dile getiren Renzi, Salvini'nin ataklarına karşı M5S ile beraber cevap vermenin tek başına mümkün olmamasından korktuğunu da aktardı.

2. Conte Hükümeti'ni "mucize" olarak tanımlayan Renzi, "Salvini'yi hükümetten göndermek, en çok gurur duyduğum şeylerden biri olarak öz geçmişimde kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

Dört partili koalisyon

İtalyan Adnkronos haber ajansının Senatör Renzi'ye yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde ise Renzi’nin Başbakan Conte'yi dün akşam saatlerinde arayarak, partisi PD’yi bırakacağını bununla birlikte hükümeti desteklemeye devam edeceğini belirttiği kaydedildi.

Renzi’nin ayrı parti kurması durumunda 2. Conte Hükümetini destekleyen parti sayısı dörde çıkacak.

2. Conte Hükümeti'nde halihazırda Savunma Bakanı olan Lorenzo Guerini, Tarım Bakanı Teresa Bellanova ile bazı bakan yardımcılarının, hükümetteki görevlerinde kalacakları ama Renzi ile beraber hareket etmelerinin beklendiği kaydedildi.

PD'den bölünmeye ilk tepki

PD'nin ağır toplarından olan ve mevcut 2. Conte Hükümeti'nde Kültür Bakanlığı görevini üstlenen Dario Franceschini, Renzi’nin bu adımının anlaşılmaz olduğunu ve herhangi siyasi bir gerekçesinin olmadığını savundu.

Kamuoyu yoklamalarında sağ ve aşırı sağ partilerin yükselişte olmasına isim vermeden göndermede bulunan Franceschini, Renzi'yi İtalya’da faşist dönemin iktidara gelişini hatırlatarak uyardı.

1921-1922 döneminde ülkede siyasi taraflar arasındaki kavga ve bölünmelerin, halkta korku ve öfkeye yol açtığını, bundan faşizmin yararlandığını, nihayetinde Ekim 1922'de faşist lider Benito Mussolini’nin iktidara geldiğini anımsatan Franceschini, "Tarih bize hataları tekrar etmemeyi öğretmeli." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Barış Seçkin

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ