İstanbul Halk Ekmek'in organik unu Kars'tan

Kars'ta çiftçilerin binbir zorlukla ürettiği, 'bezostaja' diye adlandırılan organik buğday, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e satılıyor.

Genel 28.07.2019 12:01:28 0
İstanbul Halk Ekmek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.07.2019 12:01

KARS (AA) - Kars'ın Digor ilçesinde üretilen ve "bezostaja" diye adlandırılan organik buğday, ekmek başta olmak üzere birçok unlu mamulün üretildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e gönderiliyor.

Tohumu Rusya'dan getirilen ve Anadolu Zirai Araştırma Enstitüsünce adaptasyonu yapılan bezostaja buğdayı, ilçeye bağlı Kocaköy köyünde yaklaşık 50 bin dönüm arazide ekiliyor.

Yıllık ortalama 400 bin ila 1 milyon ton arasında organik buğday ekiminin yapıldığı köyde, elde edilen mahsulün büyük çoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e satılıyor.

Buğday hasadının bugünlerde başladığı köyde, çiftçiler de geniş arazide biçerdöverlerle mahsulü toplamanın heyecanını yaşıyor.

"Yüzyıllardır buğday üretiliyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Digor ilçesine bağlı Kocaköy köyünün buğdayıyla meşhur olduğunu söyledi.

Köyde bezostaja buğdayının ekildiğini ve verimliliğin yüksek olduğunu ifade eden Ertaş, "Yüzlerce yıldır bu bölgede halen aynı şekilde üreticimiz tarafından buğday üretimi devam etmektedir. Buğday organik olarak ekilmekte ve Kocaköy'ün yaklaşık 1000-1500 organik üreticisi var." dedi.

Ertaş, buğday üretiminin iklime bağlı olarak yıllara göre değişkenlik gösterdiğini belirterek, köyde yaklaşık 400 bin ila 1 milyon ton arasında organik buğday ekiminin yapıldığını dile getirdi.

"400 bin ton İstanbul'a gönderilecek"

Buğday üretiminin yıldan yıla farklılık gösterdiğini aktaran Ertaş, şöyle konuştu:

"Burada üretilen bu 400 bin ton, bu yılki buğday İstanbul Halk Ekmek Fabrikası'na gidecek. Her yıl aşağı yukarı organikçiler buradan buğday toplar, bunun başında da İstanbul Halk Ekmek Fabrikası gelmektedir. Halk Ekmek tedarikçileri dışarıdan gelip buradan buğdaylarını alıp, götürüp organik bir vaziyette suyla çalışan taş değirmenler de öğütmekte. Bunu organik buğday, un olarak satanlar var. Bir de fabrikasyon sisteminde çalışan fabrikalar var. Bunlar da götürüp burada organik olan buğdayı eritip normal una çevirmekte ama bunun en makbulü bölgemizde de eskiden vardı, taş değirmen. Taş değirmen, su değirmenleri ile öğütülüp hemen hemen yaklaşık yüzde 50-60'a yakın oranda bir kepek oranı var. Bu kepekle beraber öğütülürse daha güzel olur."

Kocaköy köyü bölgesinde yaklaşık 50 bin dönüm arazinin ekildiğine işaret eden Ertaş, ülkede bulunan ekonomik sıkıntılar nedeniyle buğday ekiminin 2 bin dönüme kadar düştüğünü aktardı.

Çiftçinin buğday yerine biraz daha getirisi yüksek olan ürünleri ekmeye başladığını anlatan Ertaş, "İstanbul Halk Ekmek Fabrikası buradaki buğdayı aldığı zaman çeşitlendiriyor. Organik buğdayın pastası, böreği yapılmakta, sadece ekmek olarak sofraları gelmemekte. İstanbul Halk Ekmek Fabrikası özellikle bunun lezzeti ve organikliği için buraya talip. Ankara Halk Ekmek Fabrikasını da son yıllarda organik üretimine başladı. Bunlar da inşallah gelir üreticiyi bulurlar, üretici eğer para kazandığı sürece buğday ekimini sürdürür." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ