İstanbul Halk Ekmek'in organik unu Kars'tan

Kars'ta çiftçilerin binbir zorlukla ürettiği, 'bezostaja' diye adlandırılan organik buğday, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e satılıyor.

Genel 28.07.2019 12:01:28 0
İstanbul Halk Ekmek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.07.2019 12:01

KARS (AA) - Kars'ın Digor ilçesinde üretilen ve "bezostaja" diye adlandırılan organik buğday, ekmek başta olmak üzere birçok unlu mamulün üretildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e gönderiliyor.

Tohumu Rusya'dan getirilen ve Anadolu Zirai Araştırma Enstitüsünce adaptasyonu yapılan bezostaja buğdayı, ilçeye bağlı Kocaköy köyünde yaklaşık 50 bin dönüm arazide ekiliyor.

Yıllık ortalama 400 bin ila 1 milyon ton arasında organik buğday ekiminin yapıldığı köyde, elde edilen mahsulün büyük çoğunluğu İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iştiraklerinden Halk Ekmek'e satılıyor.

Buğday hasadının bugünlerde başladığı köyde, çiftçiler de geniş arazide biçerdöverlerle mahsulü toplamanın heyecanını yaşıyor.

"Yüzyıllardır buğday üretiliyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Digor ilçesine bağlı Kocaköy köyünün buğdayıyla meşhur olduğunu söyledi.

Köyde bezostaja buğdayının ekildiğini ve verimliliğin yüksek olduğunu ifade eden Ertaş, "Yüzlerce yıldır bu bölgede halen aynı şekilde üreticimiz tarafından buğday üretimi devam etmektedir. Buğday organik olarak ekilmekte ve Kocaköy'ün yaklaşık 1000-1500 organik üreticisi var." dedi.

Ertaş, buğday üretiminin iklime bağlı olarak yıllara göre değişkenlik gösterdiğini belirterek, köyde yaklaşık 400 bin ila 1 milyon ton arasında organik buğday ekiminin yapıldığını dile getirdi.

"400 bin ton İstanbul'a gönderilecek"

Buğday üretiminin yıldan yıla farklılık gösterdiğini aktaran Ertaş, şöyle konuştu:

"Burada üretilen bu 400 bin ton, bu yılki buğday İstanbul Halk Ekmek Fabrikası'na gidecek. Her yıl aşağı yukarı organikçiler buradan buğday toplar, bunun başında da İstanbul Halk Ekmek Fabrikası gelmektedir. Halk Ekmek tedarikçileri dışarıdan gelip buradan buğdaylarını alıp, götürüp organik bir vaziyette suyla çalışan taş değirmenler de öğütmekte. Bunu organik buğday, un olarak satanlar var. Bir de fabrikasyon sisteminde çalışan fabrikalar var. Bunlar da götürüp burada organik olan buğdayı eritip normal una çevirmekte ama bunun en makbulü bölgemizde de eskiden vardı, taş değirmen. Taş değirmen, su değirmenleri ile öğütülüp hemen hemen yaklaşık yüzde 50-60'a yakın oranda bir kepek oranı var. Bu kepekle beraber öğütülürse daha güzel olur."

Kocaköy köyü bölgesinde yaklaşık 50 bin dönüm arazinin ekildiğine işaret eden Ertaş, ülkede bulunan ekonomik sıkıntılar nedeniyle buğday ekiminin 2 bin dönüme kadar düştüğünü aktardı.

Çiftçinin buğday yerine biraz daha getirisi yüksek olan ürünleri ekmeye başladığını anlatan Ertaş, "İstanbul Halk Ekmek Fabrikası buradaki buğdayı aldığı zaman çeşitlendiriyor. Organik buğdayın pastası, böreği yapılmakta, sadece ekmek olarak sofraları gelmemekte. İstanbul Halk Ekmek Fabrikası özellikle bunun lezzeti ve organikliği için buraya talip. Ankara Halk Ekmek Fabrikasını da son yıllarda organik üretimine başladı. Bunlar da inşallah gelir üreticiyi bulurlar, üretici eğer para kazandığı sürece buğday ekimini sürdürür." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ