İspanya'da yeni yasama dönemi polemiklerle açıldı

İspanya'da 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerin ardından 13. yasama döneminin açılışı yapıldı. Aşırı sağ görüşlü Vox partisinin milletvekilleri yemin töreninde ayrılıkçı Katalan milletvekillerini protesto etti.

Genel 21.05.2019 18:08:53 0
İspanya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.05.2019 18:08

MADRİD (AA) - Parlamenter monarşi ile yönetilen İspanya'da 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerin ardından 13. yasama dönemi polemiklerle başladı.

Meclis ve Senatoda başkanlık seçimi ve yemin töreninin yapıldığı ilk güne, tutuklu Katalan siyasetçiler ve ilk defa meclise giren aşırı sağ görüşlü Vox partisinin ayrılıkçı Katalan siyasetçileri protestosu damgasını vurdu.

Madrid'deki Soto del Real cezaevinden sabah erken saatlerde meclis binasına getirilen tutuklu 4 Katalan milletvekili, gergin geçen Genel Kuruldaki yemin töreninden sonra öğle saatlerinde polis ve jandarma eşliğinde cezaevine geri götürüldü.

Yasa dışı olmasına rağmen bağımsızlık referandumunu organize ederek devlete karşı ayaklanma suçundan tutuklu yargılanan Katalan milletvekillerinden eski Katalonya Özerk Hükümeti Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras, yemin ederken "Cumhuriyetçi taahhüdüyle, siyasi bir mahkum olarak ve yasal zorunluluktan söz veriyorum." ifadesini kullandı.

Liberal sağ görüşlü Vatandaşlar (C's) partisinin lideri Albert Rivera, "siyasi mahkum" ifadesinden dolayı Junqueras'ın yemininin geçersiz sayılıp, tekrarlanmasını istese de Meclis Başkanı bu talebi kabul etmedi. Ayrıca Junqueras'ın Genel Kurul salonunda İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile el sıkışarak, "Konuşmamız lazım." demesi dikkati çekti.

Diğer ayrılıkçı Katalan milletvekilleri de yeminlerini "özgürlük, cumhuriyet ve tutuklu siyasetçilerin serbest bırakılması" ifadeleri üzerine yaptı. Katalan siyasetçilerin yemini, Genel Kurul salonundaki aşırı sağ görüşlü Vox partisi ve bir grup C's milletvekili tarafından meclis sıralarına vurularak ve gürültü çıkartılarak protesto edildi.

Meclis ve Senato başkanları sosyalist Katalanlardan seçildi

Diğer yandan genel seçimlerden birinci siyasi parti olarak çıkan ancak tek başına iktidara gelecek çoğunluğu yakalayamayan Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) Katalan adayları Meclis ve Senato başkanlıklarına seçildi.

PSOE'nin Barselona milletvekili Meritxell Batet, 2. tur oylama sonrasında İspanya'da demokrasi tarihinin 3. kadın meclis başkanı oldu. Batet, 350 sandalyeli mecliste PSOE, aşırı sol görüşlü Unidas Podemos, Bask Milliyetçi Partisi (PNV), Kanarya Koalisyonu (CC) ve Kantabria Bölgesel Partisinin (PRC) oylarıyla toplam 175 milletvekilinin desteğini aldı.

Ayrılıkçı Katalan siyasi partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Katalonya için Birlik (JxCAT) milletvekilleri ise boş oy kullandılar.

Bu arada İspanya'da parlamentonun üst kanadı olan Senato'da 30 yıl aradan sonra ilk kez çoğunluğu elde eden sosyalistler, aday gösterdikleri PSOE Barselona senatörü Manuel Cruz'un ilk turda Senato Başkanı seçilmesini sağladı. Cruz, 266 sandalyeli Senatoda 140 oyla başkan seçildi.

ERC'den senatör seçilen, tutuklu yargılanan Katalan siyasetçilerden Raul Romeva da diğer 4 tutuklu milletvekili gibi cezaevinden polis eşliğinde Senatoya getirilip, yemin ettikten sonra cezaevine geri götürüldü.

Katalan siyasetçilerin milletvekilliklerinin askıya alınması isteniyor

Öte yandan Meclis Divan Başkanlığının gündemindeki ilk konunun, tutuklu Katalan siyasetçilerin milletvekilliklerinin askıya alınması olacağı bildirildi. Meclis Başkanı Batet göreve başlamasından dolayı yarın Kral 6. Felipe tarafından kabul edileceğini açıklarken, tutuklu Katalan milletvekillerinin durumunun Kral ile görüşmenin sonrasında Meclis Divan Başkanlığında ele alınacağını söyledi.

Batet'in Meclis Başkanı olarak ilk konuşmasında "İspanya'yı tek başına temsil eden hiçbir siyasi parti yoktur. Aramızdan hiçbiri tek başına halk değildir. Hep birlikte halkız. Farklı ve çoğulcu bir meclis var çünkü İspanya böyle. Bu bizim zenginliğimiz. Hukuk devletine ve demokrasinin siyasi oyunlarının kurallarına saygı göstereceğiz." şeklindeki ifadeleri dikkati çekti.

Yeni hükümetin temmuz ayından önce kurulması beklenmiyor

İspanya'da 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerde tek başına iktidar olacak çoğunluğu bulamayan PSOE, azınlık veya koalisyon hükümetleri olasılıklarıyla ilgili görüşmelerini devam ettiriyor. PSOE'nin sadece aşırı sol görüşlü Unidas Podemos ile varacağı bir anlaşma hükümet kurmak için yeterli olmazken, dışarıdan ayrılıkçı Katalan siyasi partilerin de desteği gerekiyor.

İspanyol basını yeni hükümetin temmuz ayından önce kurulmasını öngörmüyor.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ