İspanya'da koalisyon hükümeti ilk tur oylamada güvenoyu alamadı

İspanya'da, sol koalisyon hükümeti, 176 olan salt çoğunluğun arandığı meclisteki ilk tur oylamada, öngörüldüğü gibi 166 'evet', 165 'hayır' ve 18 'çekimser' oyla güvenoyu alamadı.

Genel 5.01.2020 15:37:48 0
İspanya'da koalisyon hükümeti ilk tur oylamada güvenoyu alamadı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.01.2020 15:37

MADRİD (AA) - İspanya tarihinde koalisyon olma özelliğiyle bir ilk olacak sol hükümet, mecliste yapılan ve salt çoğunluğun arandığı ilk tur oylamada güvenoyu alamadı.

Ülkede geçen yıl 28 Nisan ve 10 Kasım'da yapılan iki erken genel seçimin ardından, birinci parti konumundaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile aşırı sol görüşlü Unidas Podemos ittifakı arasında anlaşmaya varılan koalisyon hükümeti, öngörüldüğü gibi ilk tur oylamayı geçemedi.

İspanyol meclisinde 350 sandalyenin 120'si PSOE, 35'i de Unidas Podemos ittifakında bulunurken; 6 küçük siyasi partinin verdiği destek de 176 olan salt çoğunluğun yakalanmasına yetmedi.

Oylamada 166 "evet", 165 "hayır" ve 18 "çekimser" sonucu çıktı. Unidas Podemos'tan bir milletvekilinin sağlık sorunları nedeniyle oylamaya katılmadığı ama 7 Ocak'ta Genel Kurulda olacağı bildirildi.

Yasa gereği meclisteki ikinci tur oylama, ilk oylamadan 48 saat sonra yapılırken; 7 Ocak'taki oylamada sol koalisyon hükümetinin basit çoğunlukla güvenoyu alması ve ülkedeki yaklaşık 250 günlük hükümetsizliğin son bulması bekleniyor.

"Ülke demokrasi tarihinin en düzeysiz ve hakaretlerle dolu güvenoyu oturumu"

Diğer yandan PSOE-Unidas Podemos hükümetinin, ayrılıkçı Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ile Bask bölgesinin bağımsızlığını savunan EH Bildu ittifakının "çekimser" oylarıyla kurulacak olması da meclisteki tartışmaların temel sebebi oldu.

İspanyol basını, oturumun, diktatör Franco dönemi sonrası, 1977'den bu yana ülke demokrasi tarihindeki "en düzeysiz, karşılıklı en sert suçlamaların ve hakaretlerin yapıldığı güvenoyu oturumu" olduğuna dikkati çekti.

Meclisteki sağ ve aşırı sağ partilerin milletvekilleri, ayrılıkçı Katalan ve Bask partilerle anlaşmasından dolayı PSOE lideri ve başbakan adayı Pedro Sanchez için "vatan haini" suçlamasında bulundu.

Genel Kuruldaki tartışmalarda Unidas Podemos'a "komünistler", EH Bildu'ya "teröristler" ve "katiller", ERC'ye yönelik de "darbeciler" ifadeleri, sağ görüşlü partilerin milletvekillerince sıkça kullanıldı.

EH Bildu ile Katalonya'daki ayrılıkçı Halk Birliği Adaylığı (CUP) partilerinin sözcülerinin, parlamenter monarşiyle yönetilen İspanya'nın Devlet Başkanı Kral 6. Felipe için "otoriter" diye bahsetmesi, Genel Kurul salonunda tansiyonun en çok yükseldiği anlardan biri oldu.

Sağ görüşlü partilerce, ayrılıkçı partilerle anlaşarak "İspanya'nın birliğini ve egemenliğini riske atmak ve anayasal çerçevenin dışına çıkmakla" suçlanan Sanchez ise "İspanya parçalanmayacak" diyerek, ayrılıkçı özerk yönetimlerle ilgili sorunun sadece siyasi diyalogla çözüleceğini vurguladı.

İspanya demokrasi tarihindeki "en zorlu yasama dönemi" olacağı görüşünde birleşen ülke basınındaki köşe yazarları, azınlıkla kurulacak sol koalisyonun mümkün olabildiğince uzun iktidarda kalmaya çalışacağını, hükümetin Katalonya'yla ilgili atacağı adımları, Anayasa Mahkemesine taşıma tehdidinde bulunan sağ partilerin ise şimdiye kadar görülmemiş sertlikte bir muhalefet yapmasını öngörüyor.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ